Doorgaan naar hoofdcontent

Kievitsbloem

Omdat wij donateur zijn van het Zuid-Hollands Landschap valt een paar keer per jaar hun magazine in onze bus en deze laatste keer stond de kievitsbloem in de schijnwerpers, zie bovenstaande foto. De betreffende plek waar deze wilde kievitsbloemen staan is nog geen tien minuten fietsen van ons huis maar ik vraag me af of ik erbij kan komen, waarschijnlijk staat er een hek om heen. Zoiets zeldzaams moet beschermd worden dus ik ben er niet gaan kijken.

Verleden week liep ik met broer en zus in Noordwijk  en voor een oude muur achter een houten hekje lag een heemtuin met wilde planten. Het is maar een smalle strook maar ik liep aandachtig de planten te bekijken.

Zie ik daar tot mijn verbazing tussen de andere planten kievitsbloemen staan. Die had ik daar nooit verwacht, ik was blij verrast.

Het waren er niet veel, misschien maar een stuk of tien maar het waren onmiskenbaar kievitsbloemen met dat schaakbordachtige patroon. Ik weet natuurlijk niet zeker of dit de wilde soort is, die is beschermd en in Nederland zeer zeldzaam, het zouden ook gecultiveerden kunnen zijn.

Maar zo mooi, beslist een paar foto's waard om aan jullie te laten zien.

Op het bord wat daar aan de muur hangt is te lezen:

Hoe talrijk zijn Uw werken Heer. Alles hebt U met wijsheid gemaakt,  
vol van Uw schepselen is de aarde.
Psalm 104.24

Reacties

Mevrouw W. zei…
In de tuin heb ik welgeteld één kievitsbloem. Ik was al van plan om deze eerstdaags op de foto te zetten, als het iets vriendelijker weer is.
Je ziet ze niet veel en in het veld ben ik ze al helemaal nooit tegengekomen.
Sjoerd zei…
de Frittelaria meleagris is gewoon bij intratuin te koop, maar dat is een gecultiveerde versie. Ik wist niet dat het een beschermde bloem in het wild is.
Bertiebo zei…
Ik denk niet dat ik er ooit een in het wild heb gezien. Maar wat is-ie mooi!!!!!
Judy zei…
Ik wist ook niet dat er een wilde soort bestond. Ze zijn prachtig!
Yova zei…
Kievietbloemen heb ik wel eens gehoord. Maar nooit gezien. Wat mooi dat je tegen kwam om foto te maken. Mooie bloem is dit. Best veel bij jou te zien. Fijne dag.
Emie zei…
Wat gaaf dat je ze zag, we hadden het er samen nog over! Heb je het gemeld bij het Zuid Hollands Landschap? Of even een linkje sturen linkje sturen van je blog?
KnutzEls zei…
Ze is prachtig. Ik verbaas me altijd over wat er zo in de natuur te vinden is. We moeten er heel zuinig op zijn.
Edward McDunn zei…
Geweldig om die prachtige bloemen aan te treffen,dan kan je dag niet meer stuk hè?
pieke zei…
wij lopen, geinspireerd door jou, de wandeling 'buiten de binnenstad van amsterdam. Daar zagen we afgelopen weekend langs de sloterplas een hele strook kievitsbloemen. Alleen dat maakte die etappe al de moeite waard!
Ger zei…
Ondanks dat de wilde kievitsbloem met duizenden op plekken in ons land te vinden is in april,blijft ze zeldzaam en beschermd.
Het is een beeldschoon bloemetje wat haar Nederlandse naam te danken heeft aan de gelijkenis met de kievit die ook vaak te vinden is in drassige weilanden en haar enigszins gespikkelde eieren.
Andere jaren kocht ik nog wel eens paar kievitsbloemen in pot,staat zo lenteachtig.
Hier een leuke link,mocht je meer willen weten.

https://youtu.be/vizo6kb1Pvo?si=dGJ2pOql1LeCY57l
Janny zei…
Wat een mooie bloem, ik denk niet dat ik ze ooit gezien heb.
miekequilt zei…
Wij hadden ze ieder jaar in de tuin. Ik vind ze enig. Maar nooit geweten dat het een beschermde plant is.
Lies zei…
Als iedereen nu dát beetje respect zou hebben..., en psalm 104 indachtig zou zijn..., niet enkel voor deze bloemen...
Lie(f)s.
Marthy zei…
Wat leuk Pieke. Van zoiets wordt je blij.
Wat een beauty's zijn het toch!
bemar zei…
Mijn dochter kreeg jaren terug bij het afscheid van haar baan een potje met een paar kievitsbloemen.Ik zette ze toen in een grote tuinpot. Ieder jaar komen we weer op en de pol wordt steeds groter.Het zal wel de gecultiveerde soort zijn maar leuk zijn ze wel