Doorgaan naar hoofdcontent

Episode Cevenol

Sinds begin februari is het zuidoosten van Frankrijk getroffen door zes Cevennenstormen. Dit zijn zeer hevige, lokale stormen die gepaard gaan met harde wind en stortregens - meer dan 200 mm neerslag in 24 uur - wat in de meeste gevallen leidt tot overstromingen.

Deze situatie is des te verrassender omdat dergelijke gebeurtenissen meestal in de herfst plaatsvinden, wanneer de zee nog warm is. Dit is momenteel niet het geval, aangezien het water in de Middellandse Zee gewoonlijk begin maart het laagste punt van het jaar bereikt.

De laatste Cevenol was op 30 maart, een week voordat wij in de Ardèche aankwamen. Op internet zagen we in die week al verontrustende beelden van het kolkende water in de rivieren.

Deze foto's zijn van een week geleden, de hellingen zijn zo verzadigd dat er water uit blijft stromen terwijl het de hele week al droog is met twee hele warme dagen. Het stopt niet, er loopt dag en nacht water naar de bocht beneden waar het verder stroomt.

Door een van de stormen is er een boom ontworteld langs de kant van de weg en die heeft een stuk van de muur eronder meegenomen. 

Men is inmiddels al begonnen met het herstel van de muur want langs deze weg staan in het bovenste deel van het dorp zes huizen waar nu alleen een personenwagen kan komen. Hulpdiensten met wat grotere wagens zullen er met moeite langs kunnen.

Deze foto nam ik gistermorgen, nog steed loopt er water uit de berg. Nog nooit in die dertig jaar zoveel water meegemaakt. Één ding is zeker, het droogteprobleem wat er nog steeds was na twee zeer droge jaren is voorlopig opgelost. Maar de wateroverlast door de hoge waterstand in combinatie met storm heeft op meerdere plekken in het land grote schade veroorzaakt.

Reacties

Bertiebo zei…
De zoveelste tekens aan de wand!
Sjoerd zei…
Hier viel gisteren ook weer het nodige uit de lucht. Ik heb het idee dat we de winter vervangen hebben door nog meer herfst...
Judy zei…
Ja, ik hoor in Nederland ook van verzadigde bossen: plassen op wandelpaden en volle opvangbekkens. De Ijssel staat nog steeds hoog. En vandaag weer een regendag.
KnutzEls zei…
Het is van het ene in het andere uiterste.
In de weer zei…
Het wordt steeds duidelijker !
Kreeg een berichtje van onze Franse buren met hetzelfde verhaal. Onze ‘oprijlaan’ zal ook wel de nodige schade hebben opgelopen, ben ik bang. Nu ja, in ieder geval wel heel fijn dat er nu even genoeg water is na al die droogte! Maar extreem blijft het, hè.
Janny zei…
Het weer wordt steeds extremer en wat voor het één goed is is voor het ander weer slecht.
irene zei…
Het is in de Krimpenerwaard niet anders ! Hoge waterstand in de Lek en in Krimpen aan de IJssel de stormvloedkering gesloten ! Ook nog heel veel wind ! En de voorspellingen voor de rest van de week ook niet best ! Daarbij ook nog koud ! Houtkachel maar weer aan na wel een lekker weekend !
Elizabeth zei…
Wat een kracht schuilt er in de natuur, en de gevolgen zijn groot.
Bij ons nu ook heel veel regen en wind, terwijl we zaterdag heerlijk buiten aten.
miekequilt zei…
Oei, dat is allemaal niet zo mooi. De natuur verandert erg snel, hier en ook bij jou. Hopelijk geen storm als jullie er zijn.
Lies zei…
't Is héél erg...
Lie(f)s.
Annelies zei…
Ook in de Drôme zien we behoorlijk meer water in de rivieren. Nu een meer dan stevige mistral.