Doorgaan naar hoofdcontent

Memory Tour Noordwijk (2)

Op de kop van het Lindenplein in Noordwijk-Binnen staat het beeld van Henriette Roland Holst, bekend schrijfster, dichteres en politica.

Zij werd geboren in de Lindenhof op hetzelfde Lindenplein waar zij haar jeugd heeft doorgebracht. De Rijksuniversiteit Leiden gebruikte het huis later als kliniek voor chronisch zieke kinderen van het academische ziekenhuis. In 1988 kwam er een einde aan de kinderkliniek en kocht de gemeente Noordwijk het huis.

Voor de Oude Jeroenskerk een van de drie hardstenen pompen die in het dorp staan. De andere twee staan op het Lindenplein, wij liepen er dagelijks langs op weg naar kerk en school.

Tegenover de kerk op de Voorstraat nog een mooi pand met prachtige glas in lood ramen.

Dit is wel wat anders, een totaal verwaarloosd pand aan de Offemweg die evenwijdig aan de Voorstraat loopt. Aan die laatste stond de winkel van slager Verhagen en aan de achterkant was dit hier zijn slagerij. Daar werden de varkens van mijn vader geslacht die wij als kinderen mochten opdrijven over de Offemweg.

De trap van een huis wat stond aan het begin van de oprijlaan naar Huize Offem, een landgoed wat in onze jeugd behoorde aan de graaf van Limburg Stirum  die er ook woonde met zijn gezin. Dit huis werd bewoond door de rentmeester van het landgoed. Ons kleine straatje met tien huizen kwam hier uit op de  Offemweg waaraan het landgoed lag. Het huis staat er nu wat verwaarloosd bij en de trap is met een laag mos bedekt.

En hier zitten wij, op dezelfde plek, toen was er nog geen mos te bekennen. Het moet een schoolvakantie geweest zijn, waarschijnlijk de herfstvakantie. We hadden onze 'ouwe' kleren aan, dat moest altijd als je buiten speelde na schooltijd en in de vakanties. Vier zusjes en twee broertjes, ik ben de tweede van rechtsboven. We hadden hier nog strikken in ons haar, kort daarna mochten we ons haar laten knippen bij een, voor die tijd, moderne kapster op de Voorstraat en waren die strikken verleden tijd.

Reacties

Mevrouw W. zei…
Ik ben nog nooit in Noordwijk geweest en als ik jouw foto's van gisteren en vandaag bekijk het lijkt me een mooi stadje.
Die laatste foto is geweldig!
Bertiebo zei…
Mooie foto's. Maar de laatste is het allerleukst, mooi stel. Die strikken...
Sjoerd zei…
Heerlijk die kinderkopjes... Dan is de tijd toch best wel veranderd voorde jeugd. Mooie verhalen ook.
Elizabeth zei…
Wat geweldig om daar met elkaar te lopen en herinneringen op te halen.
Maar die prachtige foto spant toch wel de kroon!
In de weer zei…
Mooie jeugdfoto Marthy en die strikken, ja heel herkenbaar !
Judy zei…
Die laatste foto is natuurlijk het leukst! Geweldig die strikken!
Leuk zo'n wandeling terug in de tijd. Wat een mooi stadje, dat Noordwijk. En die foto op het trappetje is de kers op de taart!
miekequilt zei…
Heel leuk om samen op pad te gaan. En door de verhalen hier te plaatsen maak je een mooi archief.
Charlie zei…
Wat een prachtige foto’s en herinneringen van Noordwijk! Vooral de pomp met die paarse bloembakken ervoor, super. En die foto van jullie gezin, echtontroerend, jullie schelen denk ik niet veel in leeftijd? Charlie
Lies zei…
Herinneringen...
Lie(f)s.
Yova zei…
Deze buurt is zeker heel mooi om te kijken. Mooie herinneringen hadden jullie gehad. Leuke foto's geworden. Vroeger foto toen waren klein. Fijne dag.
Die foto van jullie als kinderen op de trap! 😍
Heb ook nog ergens zo’n foto. Helaas zonder strikken. We hadden een kapster die thuis kwam knippen en die volgens mij maar één model kon knippen: model ‘bloempot’!
Ger zei…
Leuk hoor om zo met elkaar de plaats waar je opgroeide te verkennen en herinneringen op te halen.
En die foto op de trap heb je die een sepia kleurtje gegeven?Ben wel ouder dan jij maar mijn kiekjes zijn allemaal zwart-wit uit die tijd.De foto lijkt van veel langer geleden,maar schattig is die zeker.
En wij hadden als kinderen ook zondagse kleren waar wij als meisjes heel zuinig op waren maar twee broertjes hadden voordat het avond was altijd wel ergens ‘n scheur of gat of afgeschaafde neuzen van schoenen.
Vooral door laatste foto! Heel mooi.
Lida zei…
Ook voor mij zoveel herinneringen uit mijn jeugd. Voorstraat, Lindenplein, de oudste straten van Noordwijk Binnen.
Touwslager Passchier daar ging ik ook touw halen. Vroeger had je een presentator op televisie, Dick Passchier. Hier begon zijn voorouder de touwslagerij.
Marthy zei…
Dick Passchier, ik herinner me hem nog wel van televisie. Leuk om te weten Lida, bedankt.
willy zei…
Een leuke nostalgische laatste foto Marthy

Fijne avond