Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe het begon 5

Begin oktober 1994, de eerste ochtend na aankomst uit Nederland. Prachtig weer, we kunnen buiten koffie drinken. We kijken niet naar de wildernis om ons heen, genieten van de zon en het uizicht  en voelen ons als God in Frankrijk.

Maar er moest ook gewerkt worden dus Mart begon met maaien. Hij was nog niet begonnen of de buurman stond in de tuin. Hij kon het gras wel gebruiken voor de schapen. Alles werd met een houten hooihark op een grote jute doek gegooid die vervolgens dichtgeknoopt werd. 

Op de rug van de knecht werd het afgevoerd. En passant vroeg de buurman ook nog even of hij zijn schapen op onze lager gelegen stukken grond mocht laten lopen.

Het tweede terras was voor een groot deel begroeid met vlierbes en wilde braam en daar is wel een paar jaar overheen gegaan voordat we dat helemaal schoon hadden.

Verschillende vlierbessen moesten helemaal uitgehakt worden. Als je maar een splintertje liet staan groeide er zo weer een nieuwe. 

Manshoge wilde braam op dit deel van het tweede terras. Je kan het je niet voorstellen dat deze woestenij onze huidige moestuin is.

Tegen de oude wc wat nu ons tuinschuurtje is groeit al jaren een mooie rambler roos en die oude deur werd al snel verwisseld voor een andere, mooi blauw grijs geschilderd.

Als het bovenste terras gemaaid is ziet het er al best aardig uit. Met wat stenen hebben een afscheiding gecreëerd, dat was het prille begin van mijn  tegenwoordige border. Die grote struiken zijn van lieverlee verdwenen en aan de aflopende grond is later ook wat gedaan. Zien jullie hoe klein onze lindeboom toen nog was. Dat is nu een reusachtige boom.

En aan de andere kant van dit grote terras hebben we toen nog een boom geplant, een moerbei met bladeren van een plataan. En dat is nu, dertig jaar later ook een flinkerd die heerlijk schaduw geeft.

Denk nu niet dat we tijdens zo'n week alleen maar aan het werk waren, dat hebben we nooit gedaan. Om de dag maakten we een prachtige wandeling waarbij we er steeds meer achter kwamen in wat voor mooie omgeving we woonden. We hadden het getroffen vonden we en dat vinden we nog steeds.

Reacties

Judy zei…
Zo leuk, jullie begin! En meteen contact met de buren! Bij mijn vorige huis had ik een grote tuin die helemaal vol met braamstruiken stond, dus ik kan me hier iets bij voorstellen.
Mevrouw W. zei…
Het eeuwige gevecht tegen de bramen en de vlierbessen, dat herken ik heel erg goed. Na al die jaren ben ik er nog steeds niet van af.

Ik vind het heel erg leuk om het verhaal van jullie begintijd in Frankrijk te volgen.
Emie zei…
Geweldig om te lezen! Je gaat, mede door al het werk, zoveel van die plek houden, hè.
Bramen …. daar kunnen we - thuis - ook over meepraten
Wat een enorme klus is dat geweest. Leuk om mee te lezen hoe het allemaal begon
KnutzEls zei…
Wat een werk hebben jullie verzet. Maar het is het allemaal waard geweest.
en als je dan ziet, wat al dat werk jullie gebracht heeft! fantastisch!!
Bertiebo zei…
Deze blogjes vind ik iedere keer zo leuk om te lezen en te zien. Wat hebben jullie dat goed gedaan. En nog steeds gelukkig!
Gerda zei…
Heel herkenbaar , Marthy. Kan het zijn dat mijn mail aan jou in de spam terechtkomen?
Sjoerd zei…
Als je zo terug kijkt hebben jullie daar toch heel wat werk verricht.
Jolande zei…
Ik vind deze serie verhalen zó leuk om te lezen en de oude foto´s te zien.
Het gevoel van het getroffen te hebben herken ik helemaal.
miekequilt zei…
Wat leuk om te zien hoe jullie huis en tuin zijn ontstaan. Hadden jullie altijd het idee om er een moestuin van te maken?
Marthy zei…
Het idee van een moestuin is langzaam onstaan Mieke en het groeide naar mate we meer naar ons pensioen toe liepen. Toen we langer konden blijven zijn we er mee begonnen.
In de weer zei…
Het is een fantastische plek Marthy !
Lies zei…
Toen al, charmant, nu (na noeste arbeid), een paradijsje!
Lie(f)s.
Janny zei…
Jullie hebben veel werk verricht en het resultaat is er dan ook naar!
Elizabeth zei…
Jullie zijn levensgenieters! En dat is best een kunst, vind ik.
Als wij aan het klussen gaan, zijn we niet meer te stuiten en gaan we maar door!
Mooi om te zien hoe jullie bouwden aan een eigen plekje in die prachtige omgeving...
willy zei…
geen eenvoudige klussen Marthy

maar jullie kregen het toch goed voor mekaar

mijn complimenten hiervoor

prettige dag
Vera zei…
Wat leuk die foto's van het begin. De bomen zijn zeker goed gegroeid en ik heb er in 2013 heerlijk onder in de schaduw gezeten, nog in de oude
lig-/strandstoelen. Fijne herinneringen aan.
Groet Vera
Koen zei…
Mooi om dit te zien en te lezen. Het laat me herinneren aan de eerste jaren bij vrienden de Gard. Ruim 25 jaar geleden. Ik ging er vaak een paar dagen helpen. Van wieden, muurtjes afbreken en nieuwe muurtjes stapelen tot dakpannen leggen en koken voor 20 man (en vrouwen uiteraard).