Doorgaan naar hoofdcontent

Een storm in een glas water

Dit kunstwerk, IJssprookje van Dolf Heubers aan het begin van het dorp Polsbroek kwamen we tegen terwijl we richting de Vlist fietsten. Toen ik er op internet naar zocht las ik een berichtje uit 2020 in ons plaatselijk krantje de 'IJsselbode' dat het van de gemeente Lopik weg moest en dat veel inwoners dit jammer vonden. Ze bewonderen het en vinden dat het er mooi staat.  

In overleg met IJsclub 'Nooit Gedacht' zou Dolf Heubers een hek maken voor de nieuwe loopbrug naar de ijsbaan. Hij wilde oorspronkelijk een hek maken van het materiaal waaruit de brug bestaat, een looprooster. Later bedacht hij om er ook nog drie schaatsenrijders in te plaatsen. Hierover is tussen Heubers en het ijsclubbestuur onenigheid ontstaan, met een gevolg dat het niet geplaatst is en nooit de loopbrug heeft mogen sieren. 

Heubers was diep teleurgesteld, vooral omdat hij dit speciaal voor de ijsclub gemaakt heeft. En wat moet je er mee. Hij woont zelf aan het water en zoals hij het zelf zegt, hij heeft het nu langs zijn eigen ijsbaan gezet, eh... dat wil zeggen de sloot voor zijn huis. En toen begonnen voor hem de problemen. De toezichthouder van de gemeente Lopik kwam langs en constateerde dat er zonder overleg een bouwwerk op gemeentegrond is geplaatst waar geen vergunning voor gevraagd is. Heubers moet zijn kunstwerk binnen vier weken tijd weghalen. Net als enkele andere bewoners vindt hij dit ontzettend jammer. Heubers wil nu uitkijken naar een andere plek. Maar hoe of wat weet hij nog niet.

Blijkbaar is het een storm in een glas water geweest want het kuntwerk staat er nu, anno 2024, nog steeds. En terecht vind ik want Polsbroek is een echte schaatsgemeente en veel schaatsliefhebbers zullen het dorp kennen van de  bekende toertochten zoals de Negen Dorpentocht en de Twee Provincieën tocht.

Reacties

KnutzEls zei…
Nounounou, hoe ambtenaren van niks een probleem kunnen maken. Staat toch leuk, kan gewoon blijven.
Nou ja zeg ....... en dat allemaal voor toch eigenlijk een erg leuk kunstwerk ....
Bertiebo zei…
Nou ja zeg...wat een gedoe!
Sjoerd zei…
Mooi staan laten daar. Past mooi in de omgeving. Kunst moet een plaats krijgen, net als murals.
Judy zei…
Het past natuurlijk het allerbeste bij de ijsbaan. Zo jammer, al die ruzies en regels.
Charlie zei…
De mensen genieten ervan, lekker laten staan! Ik zie ook nog een mooie vogel boven op het hek zitten???
Marthy zei…
Ik denk dat die erop is gemaakt, Charlie.
Janny zei…
Het staat hartstikke leuk, al die regels ook altijd.
Edward McDunn zei…
Er is niets mis met dit kunstwerk, lekker laten staan hoor!
Ger zei…
Is het niet altijd al zó geweest, waar dan ook,als de gemeente dwars gaat liggen en er ‘n stel inwoners zich met de zaak gaat bemoeien en denkt dat hun mening evangelie is,dan is het vaak vechten tegen de bierkaai.
Hoop voor de maker en de mensen die het mooi vinden dat het het kunstwerk mag blijven in een prachtig Hollandslandschap met vaarten en sloten waarop geschaatst kan worden wanneer ze bevroren zijn.
Het staat toch niemand in de weg!
In de weer zei…
Ziet er leuk uit en nog mooier wanneer de sloot bevroren is !
Lies zei…
Hoe is 't toch mogelijk?! Dat staat daar toch mooi en in niemands weg!
Lie(f)s.
Willy zei…
Echt een mooi Hollands plaatje. Wel een gedoe zo.
Met zo’n kunstwerk zouden ze in Friesland hartstikke blij zijn, denk ik!
willy zei…
een werk dat mij wel aanspreekt Marthy

groeten