Doorgaan naar hoofdcontent

Doorstroming

Ze was haar tuin voorjaarsklaar aan het maken, deze boerin in Bovenkerk. Ontelbare malen ben ik langs haar grote borders gelopen en heb ze bewonderd. Nadat haar man stierf bleef zij alleen achter op de grote boerderij. Een paar jaar geleden vertelde ze dat ze wel naar het dorp wilde, ze loopt ondertussen tegen de tachtig, maar er was geen appartement te vinden. Dat is een groot probleem hier en ik denk in heel Nederland, ouderen die in de buurschappen rond het dorp wonen en graag kleiner willen gaan wonen kunnen niet verhuizen omdat er niets beschikbaar is in het dorp. In deze gevallen is het geen kwestie van geld, die grote boerderijen zijn heel gewild bij stedelingen met wat geld die 'buiten' willen gaan wonen en ze zijn zo verkocht.

Wel een kwestie van geld is het voor ouderen die een eensgezinswoning huren en ook kleiner willen gaan wonen. Er worden hier weer wat kleine sociale huurwoningen gebouwd maar de overstap is voor veel mensen financieel te groot. Zij betalen in hun wat oudere huurwoning nog een redelijke huur maar die paar honder euro die die nieuwe woning meer aan huur moet gaan kosten is voor hen net teveel.

De provincie Zuid-Holland zoekt naar vernieuwende en creatieve oplossingen om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Ik heb nog wel wat ideeën en met mij nog een paar mensen maar ik denk niet dat er iemand op provinciaal niveau daar nieuwsgierig naar is.

Maar voor deze mevrouw is het probleem opgelost. Zij vond een kleine tussenwoning, zelfs nog met een stukje tuin en haar boerderij is verkocht dus ze gaat eerdaags verhuizen. Ach, ik doe de tuin nog maar een keer, zei ze. Het zijn jonge mensen en alles zal wel op de schop gaan maar ik wil het niet zo rommelig achterlaten.

Reacties

Bertiebo zei…
Ja, het probleem dat je signaleert speelt overal. En het wordt nog erger. Ach, die mevrouw die de tuin nog even doet...
Judy zei…
Op veel plaatsen krijg je voorrang als je een grotere woning achterlaat. En voor de hogere huur is er natuurlijk huursubsidie. Maar ja, er zijn veel gegadigden als je een sociale huurwoning zoekt. Gelukkig is deze mevrouw onder de pannen.
Sjoerd zei…
De voormalige mijnwerkerswoningen die hier overal staan worden veelal bewoond door oudere mensen, die willen graag kleiner gaan wonen, maar moeten dan 500 euro aan huur meer gaan betalen. Dat is gewoon teveel om in te leveren op je maandinkomsten. Die blijven dus lekker zitten, en terecht.
miekequilt zei…
Heel herkenbaar helaas. Hier is laatst een complex in een wijk gebouwd. Bewoners die een huis achterlieten en kleiner wilden wonen konden hierheen verhuizen. Het liep storm. Fijn dat deze mevrouw straks een huis met tuin heeft.
Mevrouw W. zei…
Toevallig begon mijn oudste broer het hier laatst ook over: hij woont alleen in een eengezinswoning en wil graag kleiner gaan wonen. Hij staat al een tijdje voor een seniorenwoning ingeschreven, maar het zou allemaal nog wel een tijdje kunnen duren.
johmar zei…
Ik kreeg laatst als 60plusser ook een aanbod om kleiner te gaan wonen, alhoewel mijn huisje met 2 slaapkamers , geen zolder en een klein tuintje niet echt royaal is. Het aanbod bestond uit een appartement in een SAM/SAM huis, nou ja appartement? Je hebt wel een eigen slaapkamer, piepkleine keuken en een eigen badkamer, maar de woonkamer is gezamelijk en de enige buitenruimte is een gezamelijk balkon. De bedoeling is dat je elkaar gaat helpen en gezamelijk eet en savonds bij elkaar in de woonkamer gaat zitten. Heel eerlijk gezegd vind ik dat helemaal niks, ik werk nog en wil graag als ik thuiskom lekker op de bank ploffen in makkelijke kleding en dan lekker op mijn laptop , muziek luisteren of tv kijken , dat is niet zo vanzelfsprekend als er nog meer mensen zijn die hetzelfde willen. Dan kun je dat natuurlijk in je slaapkamer doen, maar die is niet bepaald ruim en zou je dat op bed moeten doen. En daar zou ik dan ook nog eens veel meer huur gaan betalen dan ik nu voor mijn huisje met eigen tuintje doe.Ik ben dan wel ouder en alleen, maar het lijkt mij te veel op een verzorgingshuis waar je alles zelf moet doen of op een studentenhuis voor bejaarden. Bovendien moet je solliciteren om te kijken of je wel in de groep past? Nee laat maar ik blijf zitten waar ik zit.
Edward McDunn zei…
Mooi dat het voor deze Mevrouw is gelukt, hopelijk kan ze nog lang genieten van haar tuintje.
In de weer zei…
Dit speelt al jaren en daarom zijn wij, met het oog op de toekomst, op zoek gegaan naar een kleinere woning.
Het liefst alles gelijkvloers, maar nog wel een tuin erbij.
We lieten een grotere woning achter en daar is een jong gezin in komen wonen. Wij vonden een woning waar we naar op zoek waren en wonen er nu al bijna 19 jaar met veel plezier (wat vliegt de tijd)
Net als die mevrouw op jou blog, zorgde ik er ook voor dat onze tuin er mooi bij lag toen we vertrokken.
Zal de liefde voor tuinieren wel zijn.
Ik wens haar nog een mooie tijd toe in haar nieuwe woning.
Lies zei…
'k Hoop dat ze nog lang/gelukkig mag leven, zich aanpassen aan het nieuwe vergt wel wat...
Lie(f)s.
Elizabeth zei…
Wat dat betreft hebben jullie geluk gehad met het appartement!
Het is veel werk voor deze vrouw om alles bij te houden, en aan de ene kant is het goed om bezig te blijven, maar er zijn ook grenzen waar je tegenaan gaat lopen. Fijn dat ze het straks toch wat rustiger krijgt...
Jolande zei…
Fijn dat het die mevrouw wel gelukt is om iets kleiners te vinden.
Ik zou gewoon mijn ideeen wel naar de provincie sturen, je weet maar nooit.
bemar zei…
heel herkenbaar wat die woningen betreft. Is hier ook een groot probleem