Doorgaan naar hoofdcontent

Kindervaccinaties

De vaccinatiegraad onder kinderen én het vertrouwen in kindervaccinaties is tijdens de pandemie wereldwijd gedaald, blijkt uit onderzoek. Dat leidde al tot uitbraken van de dodelijke kinderziektes polio en mazelen. (Trouw april 2023). En nu zijn er in Nederland opnieuw uitbraken geweest van mazelen en kinkhoest.

Ik ben van 1949 en weet nog wat de gevolgen waren van polio, kinderverlamming, je zag het als kind om je heen. Tot ver in de jaren '50 van de twintigste eeuw was er geen methode bekend om de ziekte te behandelen waardoor polio dodelijk kon zijn. Ook raakte veel mensen die polio kregen voor de rest van hun leven verlamd. In Nederland vond de grootste uitbraak van de ziekte in 1956 plaats met alle verschrikkelijke gevolgen van dien.

Mijn oudste zusje stierf in 1953 aan tetanus. Sinds 1957 is de vaccinatie tegen tetanus onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds de introductie van de vaccinatie daal de het aantal sterfgevallen tot bijna nul.

Onze oudste zoon, ruim vijftig jaar inmiddels had als baby bronchitis en daardoor was hij af en toe zo benauwd dat het heel angstig was. Onze oude huisarts vertelde dat in het geval ons kind mazelen zou krijgen dat levensbedreigend zou kunnen zijn voor hem. Er was een vaccin beschikbaar tegen mazelen maar dat was nog niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Ik kon het gaan halen in een laboratorium in Leiden maar we moesten het wel zelf betalen.

Natuurlijk ging ik dat vaccin halen en natuurlijk lieten we onze kinderen tegen alle kinderziektes inenten zoals de meeste ouders in die tijd. We dachten er niet eens over na, we kenden immers allemaal de gevallen van kinderziektes uit onze jeugd die slecht afgelopen waren.

Ik ga hier geen oordeel vellen over ouders die hun kinderen niet willen laten inenten. Zij zijn opgegroeid in een tijd dat er nagenoeg geen kinderen stierven aan het gevolg van een kinderziekte. Maar die kinderziektes gaan als er steeds minder gevaccineerd wordt steeds meer de kop op steken.
En dat kan levensbedreigend zijn.

Reacties

Bertiebo zei…
Mooi stukje, Marthy.Knap dat je niet oordeelt. Ik zou dat wel gedaan hebben. Maar dit is beter denk ik.
Judy zei…
Ja, ik kreeg de mazelen nog toen ik 3 was. Maar een dochter van een vriendin van mijn moeder kwam er geestelijk gehandicapt uit. Juist doordat minder gevaccineerd wordt, komen er weer uitbraken.
In de weer zei…
Knap geschreven Marthy.
Anoniem zei…
Ik ben 36.. mijn kind is 4. We hebben een deel niet als combinatie gegeven maar los(te heftige reacties op de combinaties).
Over twee jaar haal ik een tetanus herhaling. ook de kinkhoest heb ik herhaald (astma).
Mijn neef van 48 is doof, meningokokken. Zijn broer 9 had mazelen en is nooit 10 geworden. Onze pake had polio, die kon nauwelijks lopen. Een oom van ons had de bof, en die heeft als enige van 7 geen kinderen. Ik kan nog wel even doorgaan..het idee is duidelijk.

Ik ken 1 gezin met slechts deel gevaccineerde kinderen.. die kinderen werden na een vaccinatie met een ambulance afgevoerd. Volgende ronde in het ziekenhuis niet in combinatie. De kinderartsen durven meer vaccinaties niet aan.. goede reden om op groepsimmuniteit te leunen.
Mijn schoonouders zijn totaal wappie geworden..goddank waren hun kinderen allemaal al 18 toen dat gebeurde.
1 van hun kinderen gaat mee in het wappieding. Die gaat homeschool en, express ergens gaan wonen waar niet binnen een uur een school is die aansluit bij hun geloof. Kinderen niet ingeënt en als ik denk aan paracetamol of antibiotica smeert zij onverdunde Etherische olie, ui, knoflook of moeten ze bottenbouillon. De rest geeft probiotica achteraf. Ik vind hier dus wel iets van. Maar het heeft geen nut.
Ik vind er heel veel van. Een medische reden om niet te vaccineren is prima, maar elke andere reden, nee. Men brengt er andere kinderen mee in gevaar! Zoals daar is mijn kleinzoon van bijna 11 maanden. Hij krijgt zijn vaccinatie pas met 14 maanden. Hij gaat naar een creche waar één ongevaccineerd kind rondloopt. De ouders hebben nu een groot dilemma.
Emie zei…
De vrijheid van de een ( die niet vaccineert) houdt op waar je die van een ander benadeelt ( de gezondheid van anderen).
Goed om hier aandacht aan te besteden. Ik begrijp dat niet vaccineren ook niet. Wij zagen er genoeg ellende van in onze jeugd
Anoniem zei…
Als kind had ik blijkbaar een goed afweersysteem, als kind heb ik alleen de rode hond (wat een naam) gehad. Op volwassen leeftijd heb ik pas andere kinderziektes zoals bof, mazelen, kinkhoest, waterpokken gehad. Wat ik wel zorgelijk vind is dat er veel meer kinderen zijn met autisme, ppd nos, adhd, allergieën enz. Mogelijk is dit een gevolg van vaccinaties. Begrijpelijk is het dan dat mensen die meer met de natuur of antroposofisch leven bewust er voor kiezen om geen vaccinaties te doen. Het delen van de vaccins en pas na het eerste levensjaar beginnen zou een goede benadering kunnen zijn om het natuurlijker te laten verlopen. Omdat dat te omslachtig is wordt er voor de makkelijke alles in één, achter elkaar variant gekozen. Ik persoonlijk vind het jammer dat er voor de snel snel gekozen wordt met gevolgen die voorkomen kunnen worden met een natuurlijke spreiding of welke wel of niet of later. Er wordt weinig of niets over deze manier bekend gemaakt of je moet je er zelf in verdiepen en standvastig volhouden.
Lisa
Charlie zei…
De vaccinaties zijn toch een uitkomst voor de mensheid en vooral voor de kwetsbare kinderen, die hier zelf nog niet over kunnen beslissen. Dit is de verantwoording van de ouders!
Elizabeth zei…
Lastig onderwerp; het maakt veel uit of je het vanuit het individu bekijkt of vanuit de gemeenschap...
De vaccins hebben in de loop van de jaren toch wel hun nut en betrouwbaarheid bewezen, zou je denken....
Maar ja, iedereen is wel vrij om zelf te beslissen!
Moedig dat je aandacht besteedde aan dit onderwerp en ook wijs dat je inderdaad niet wilt oordelen (wel kùnt maar gelukkig niet doet!) Ik heb al gemerkt in m’n vriendenkring dat dit onderwerp voor tweespalt zorgt. Het blijft echt een moeilijk onderwerp, dat merk je al uit alle reacties.
Anoniem zei…
De mogelijkheid voor vaccinaties is er in ons land ,jammer dat niet iedereen er in geloofd .
Denk ook eens aan de mensen om je heen die ziek kunnen worden doordat er minder word gevaccineerd ,zelf helaas de ervaring van kinkhoest en het RS virus ( ben volwassen met een slechte weerstand door kanker ) ik kom in het ziekenhuis terecht doordat er ……… mensen zijn die niet niet over nadenken !

Gr P.L.
Patty zei…
Doordat er minder gevaccineerd wordt kregen mijn man en ik afgelopen augustus kinkhoest.
Voordat we er achter kwamen hebben wij ook mensen aangestoken natuurlijk.
Wij zijn alletwee in ons jeugd gevaccineerd maar toch besmet.
Ik kan je verzekeren dat het verschrikkelijk is. Je wenst niemand toe zo erg te moeten hoesten tot overgevens toe en bijna stikken door het achterblijven van adem.

Het heeft meer dan 4 maanden geduurd. Ribben ingetaped bij de fysio. Spieren en ribben helemaal verrekt en gekneusd.
Zittend slapen 3 uurtjes.
Fijn hoor die vrijheid om maar niet te enten.
Ger zei…

Het kan niet genoeg onder de aandacht gebracht worden is mijn mening.
Las er vanochtend nog stuk over in de krant.
De vaccinatiegraad in Nederland is in tientallen jaren niet zo laag geweest, en de eerste gevolgen daarvan worden zichtbaar. Na uitbraken van kinkhoest is er nu ook een uitbraak van mazelen in Eindhoven.
‘Kinderen dupe van wat ouders ergens lezen’.Het zijn niet alleen maar de ouders die hun kind niet laten vaccineren uit geloofsovertuiging maar vooral de hogeropgeleide zien van vaccinaties voor kinderen af.
Mensen met verstand die het in deze op verkeerde manier gebruiken.
Edward McDunn zei…
Goed dat je hier aandacht aan besteed, natuurlijk moeten ouders zef de keueze maken,
maar je wilt toch niet dat je kind zo ziek wordt?
Anoniem zei…
ad 09.54: stoornissen als autisme e.d. bestaan al veel langer dan het rijksvaccinatieprogramma: sinds 1911 wordt de term in de wetenschap gebuikt. misschien valt relatie met vaccinaties niet uit te sluiten, maar ze direct met elkaar in verband te brengen is veel te kort door de bocht.
en starten na het 1e levensjaar? dan wordt het geen uitstel maar afstel voor de kleintjes die in hun babymaanden besmet worden en overlijden, tenzij ze beschermd worden door een gevaccineerde omgeving.
kort en goed: Emie's reactie 09.07 staat als een huis.

KnutzEls zei…
In 1976 en 77 was er bij ons geen enkele twijfel, onze kinderen werden gevaccineerd. Toen wijzelf naar China en Birma gingen, lieten we ons vaccineren o.a. tegen polio, gele koorts en hepatitis.
Maar rond de C-vaccins was ons te veel geheimzinnigheid. Ze werden te snel en met onnodige dwang gebracht. En nog steeds hebben wij onze twijfels.
Maar iedereen moet voor zichzelf beslissen.
San zei…
Goed stukje!
Lies zei…
Soms zijn inentingen écht nodig.
Lie(f)s.
Anoniem zei…
Anneke Kuiper

Een stuk zonder waardeoordeel, mijn compliment.
Nog steeds kan ik het beeld oproepen uit het begin van de jaren zeventig, van de lange rij ouders die op zondagmiddag een rolstoel met hun kind in de hoofdstraat van mijn dorp voortduwden. De kinderen waren getroffen door polio.
In het dorp was de revalidatiekliniek waar deze kinderen verbleven. De kinderen waren uit een geloofsovertuiging niet ingeënt.
Dit beeld heeft er voor gezorgd dat ik geen enkele twijfel had om onze kinderen te laten inenten.




Anoniem zei…
bij veel verre reisbestemmingen is inenten geen vrije keuze, dan móet je wel - anders kom je het land niet in. is dat geen dwang?
Een mooi en niet oordelend stuk, knap gedaan, ik vind dat moeilijker. Misschien omdat ons eerste kleinkind nog heel jong is en nog lang niet alle vaccinaties heeft gehad maar wel 2 dagen per week naar een KVD gaat en daar als een stofzuiger alle virusjes en kinderziektes bij elkaar raapt. Stel je voor dat er een niet gevaccineerd kind met bij voorbeeld kinkhoest bij zit...

Als er medische of zelfs sterk religieuze overwegingen aan ten grondslag liggen dan heb ik er veel minder moeite mee.
Ik heb moeite met mensen die zelf hun kennis bijeen rapen op internet van zogenaamde artsen. Mensen die geloven dat overheden eerst kinderziekten maken om daarna te kunnen vaccineren. Al die conspiracy, ik heb er zó veel moeite mee en vind het ook gevaarlijk. Maar owee, als er een keelontsteking is of een knobbeltje of een gebroken been, dan ineens wordt de reguliere medische wereld wel weer voor vol aangezien en wordt ook antibiotica gewoon geslikt.
Een vriendin die huisarts is had op social media gelezen (tijdens Covid-tijd)dat één van haar patienten stelde dat alle huisartsen zich als makke schapen achter het RIVM schaarden en maar prikten omdat het moest van de overheid. Een paar maanden later zat die zelfde patient bij haar in de praktijk met een medische vraag. En natuurlijk liet mijn vriendin niets merken maar ze vertelde wel dat ze stiekem zó graag had gevraagd of ze nu niet meer werd beschouwd als een mak en niet zelf nadenkend schaap.

Dat vind ik wel eng, dat mensen zo ontvankelijk zijn voor echt vergezochte en rare ideeën, populisten krijgen dan ruim baan. En het feit dat mensen echt tegenover elkaar komen te staan, óf een wappie óf een volgzaam schaap. Ik word er moedeloos van.
eleonora zei…
Je gaat er van uit dat datgene wat in de spuit zit ook echt bedoeld is om de ziekte tegen te gaan helaas is dat niet altijd het geval!
Mijn kinderen zijn allemaal ingeent,maar mijn tweede zoon heeft heel lang in bed geplast,van alles geprobeerd maar niets hielp,tot ik bij toeval bij een kleurentherapiste terecht kwam die met zijdeplakkertjes werkte,ze had het gelijk gevonden,de pokkeninenting zat precies op de plasmembraan en verstoorde die,gelukkig hebben die plakkertjes geholpen en is hij genezen!
Er zit bijna altijd een maar aan ,ben blij dat ik toendertijd niet zo bewust was,je spuit namelijk iets in je lichaam wat je er niet meer uit kunt halen en de grote farmaceutische industrie kun je niet zo maar vertrouwen,helaas!
pieke zei…
wat goed dat je jouw ervaringen deelt. Ik denk dat een deel van het probleem is dat de (groot)ouders van de kinderen die nu geboren worden zelf geen actieve herinneringen meer hebben aan hoe het was voor het Rijksvaccinatieprogramma. Juist zulke 'ooggetuigenverslagen' als die van jou kunnen helpen om mensen te laten zien waar het om gaat.
wietske zei…
Net als bij veel ingewikkelde dilemma's is het delen van verhalen zo belangrijk om vanuit de geschiedenis het heden te begrijpen en overwogen keuzes te kunnen maken. Het is eenvoudig om de luidste stemmen op internet te volgen, terwijl de echte verhalen vaak ongehoord blijven.
Eersteklas stukje van je! Top