Doorgaan naar hoofdcontent

Natuurbeheer in de polder

Al fietsend in de polder zie je van alles wat een fotootje waard is. Bij een volkstuincomplex zagen we deze dame op een vlonder staan, klaar voor de wintersport, skies aan de benen. Terwijl ik een foto nam zei ik tegen Mart, als grapje, dat de kleding ondertussen wel wat luchtiger mocht. Achter de heg kwam een stem die riep 'de nachten zijn anders nog koud hoor '. Lachend gingen we op zoek naar de eigenaar van die stem die achter de heg op zijn knieën bezig was in zijn moestuin. Gezellig praatje gemaakt, over moestuinieren natuurlijk.

Al veel eerder zag ik foto's op blogs van katjes maar ik had ze nog niet gezien. Naast de oprit van de werkschuur van het Zuid Hollands Landschap stonden ze. Vanuit deze werkschuur aan de Schaapjeszijde in Ouderkerk aan den IJssel zetten medewerkers, zo'n 65 in totaal, zich in voor de natuur in de drukste provincie van Nederland. Het lijkt me een prachtig beroep.

Wij kwamen daar in de polder vlakbij elkaar drie auto's van de Muskusrattenbestrijding tegen, je zag de mannen verweg in de polder lopen.  Ook deze mensen zitten zich in voor de natuur. Als je deze foto even vergroot door erop te klikken kan je de oranje vlaggetjes zien staan die aangeven waar een klem, val of kooi staat.

Muskusratten zijn echte gravers. Een muskusrat verzet maar liefst dertien kruiwagens grond per jaar. Ze graven hun holen en gangenstelsels in met name de dijken en oevers. Dit tast de stabiliteit van onze dijken en oevers aan, met alle gevolgen van dien. Veel van de weggegraven grond komt in sloten en kanalen terecht, waardoor de waterafvoer stagneert. En ze planten zich razendsnel voort en hebben in Nederland nauwelijks natuurlijke vijanden. Een vrouwtjesmuskusrat kan drie keer per jaar jongen krijgen, gemiddeld 5 à 8 jongen per worp. Dit is een voortplantingssnelheid die de beheerders van de dijken en kades hoofdpijn bezorgt.

Ons einddoel van dit fietstochtje was een boerderij in een van de buurtschappen rond Stolwijk. Daarover morgen meer.

Reacties

Yova zei…
Goedemorgen,
Volkstuincomplex ziet daar leuk uit. Toch gaan volkstuin minder worden bij ons in verte. Zonde. Wat anders er staan. Huizen...... Muskusratten kunnen in graven. Maken holen. Bij ons is ook niet zolang gelden geweest. Vooral sloten gaan eraan. Kunnen inderdaad veel jonkies krijgen. Mooie foto's gemaakt. Fijn weekend.
Judy zei…
Leuk, zo'n gesprekje! Wat een geweldige foto van de katjes!
miekequilt zei…
Wat een heerlijke fietstocht. De katjes hebben wij al een tijdje, ze geven echt aan dat het lente wordt. Heerlijk.
Sjoerd zei…
Die muskusratten zijn inderdaad een echte plaag, maar vergeet ook bevers niet, dat zijn echte slopers.
Emie zei…
Het valt mij ook altijd op dat natuurgebieden in NL zo goed onderhouden worden.Wat leuk dat je alweer een moestuinier sprak!
Scotty zei…
Mooi hê, zo midden in het groen. En niet zo ver bij ons vandaan ook. Misschien komen we je nog eens tegen op een zonnig fietstochtje hier...

Groeten van Scotty & Carola
In de weer zei…
Mooi rondje maakte jullie weer.
Auto’s van de muskusrattenbestrijding zien wij ook regelmatig in de polder.
Toen hier deze winter het water in de wadi heel hoog stond had een buurtgenoot aan het eind van onze straat ook ratten gesignaleerd.
Hij heeft meteen de gemeente op hoogte gesteld. Moet er niet aan denken, brrr zo dicht in de buurt !
Janny zei…
Leuk zo'n aangeklede pop en dan gelijk een praatje met de eigenaar!
willy zei…
Een mooi rondje en een gezellige babbel Marthy

Muskusratten bestrijden is wel de enige optie

Prettige dag

Ger zei…
Aan reacties geen gebrek of het nou op je dagelijkse blogposten is of van achter de heg vandaan.
Er wordt in heel Nederland op vele manieren samengewerkt om de muskus en beverrat te bestrijden.
En dan te bedenken dat de muskusrat eigenlijk niet in ons land voorkomt maar weer één van zo’n invasieve exoot is.
Er zijn veel soorten wilde ratten in ons land,de bruine rat wordt steeds meer waargenomen in woonwijken,in het mooie dorp waar dochter en schoonzoon wonen hebben met hun veel bewoners last van de bruine rat en marters die in de spouwmuur of tussen dakbeschot en dakpannen verblijven met alle viezigheid en overlast.Ze knagen zelfs de kabels door onder motorkap.
Gemeenten doet er niks aan en bestrijden is verboden.Nou ‘lekker’ dan….,blijf dan maar eens braaf🫤
Jolande zei…
Wat grappig zo´n stem achter de heg.
Die katjesfoto vind ik schitterend.
Die muskusratten klinken wel als een groot probleem.
Hier hebben we gewone ratten, van de week had de kat van de buren er een gevangen in onze tuin...
Bertiebo zei…
Ja die foto van de katjes... echt prachtig!
Lies zei…
Wat een heerlijk moment, dat onverwachte babbeltje! Die katjes zijn prachtig, maar die muskusratten...
Lie(f)s.
Mevrouw W. zei…
Wij hebben weleens een muskusrat in de vijver gehad, ziet er uit als een marmot. Het is geen eng of vies beest, alleen is het erg jammer dat hij dijken ondermijnt en zoveel schade aanricht.
Jij raakt ook altijd aan de praat! Wat een superfoto, die katjes!!
Elizabeth zei…
Er valt inderdaad altijd wel wat te zien en te beleven zodra je deur uitstapt...
Zo leuk deze onvoorziene ontmoetingen!