Doorgaan naar hoofdcontent

Kaas van de geitenboer

Wij fietsten naar het net buiten Stolwijk gelegen buurtschap Koolwijk waar deze boerderij ligt, het melkgeitenbedrijf MooiMekkerland waar iedere dag 800 geiten worden gemolken.

Van de melk gaat 90% naar de fabriek en van 10% van de melk wordt geitenkaas gemaakt. De foto is van internet, ik mocht geen kijkje nemen in de stal.

En die geitenkaas hebben ze met diverse smaken; jong belegen en oude kaas maar ook met diverse kruiden zoals Italiaanse kruiden met olijven, pesto, fenegriek, komijn, brandnetel en honingklaver. En hun nieuwe smaak is een geitenkaas met verse basilicum.

Ik maak 's zomers vaak maaltijdsalades waarin stukjes kaas en soms wat ham in gaan. Dus ik liet een paar stukken jong belegen kaas insealen en nam ook nog een paar stukjes met die mooie smaken mee. Lekker bij een glaasje wijn. Het gaat allemaal mee naar Frankrijk.

Ook hier nam ik een grote pot van mee. Blokjes geitenkaas op olie met herbes de Provence. Die gebruik ik heel veel.

 Voor deze kaas kreeg men half maart  de 'Boerenkaas Cum Laude Award'. De boerin die ons hielp was er terecht ontzettend trots op en het was niet de eerste prijs die zij wonnen. Wil je daar ook eens een stukje kaas gaan halen, kijk hier dan even.

Reacties

Yova zei…
Leuk om geiten te zien. Daar worden lekker kaas gemaakt. Hebben wel geweldig punten gehaald. Het ziet goed uit. IK heb nooit van mijn leven geiten kaas genomen. Leuke tip van jou. Fijne paas dagen gewenst. 🌟
Sjoerd zei…
Ik ben ook echt een liefhebber van geitenkaas.
Judy zei…
Ik ben dol op geitenkaas! Het water loopt me in de mond!
In de weer zei…
Heel lekker allemaal Marthy en terwijl ik je blog zit te lezen haha, geniet ik/ van een heerlijke boterham met geitenkaas-fenegriek.
Fijne Paasdagen, waar dan ook !
De naam van het bedrijf alleen al!
Mevrouw W. zei…
Mooimekkerland... wat een mooie naam voor dit bedrijf!

Ik vind geitenkaas ook lekker en eet het graag door salades.
miekequilt zei…
Wat een lekkernijen zeg. Ik zal eens aan schoondochter vragen of zij deze kaas kennen/ verkopen. Ik vermoed nu dat jullie binnenkort weer naar het zuiden afreizen.
Fijn weekend!
Emie zei…
Heerlijk, geitenkaas. Schapenkaas trouwens ook. Wij nemen vaak Nederlandse kaas mee voor onze buren.
Anoniem zei…

Ik ben ook gek op geitenkaas, maar kan het niet eten zonder me schuldig te voelen helaas.
Worden er bokjes geboren dan is dat gelijk een afval product en deze geiten hebben geen mooi geitenleven op zo'n megabedrijf. Daarbij is het ongezond om er in de buurt te wonen.
Edward McDunn zei…
Lekker allemaal hoor, jammer dat je niet even in de stal mocht kijken.
Anoniem zei…
Anoniem van 08.49 uur wat denk je nou ? Deze boer heeft een topprodukt en veel prijzen binnengehaald en dan ga jij er vanuit dat er niet goed gezorgd word voor deze geiten en ze niet zo’n leuk leven hebben ? Het is zijn inkomen hè dus er word met liefde gewerkt, ook naar de geiten !
Anoniem zei…

Niks mis met het product, absoluut heerlijk geitenkaas! maar ik heb mijn bedenkingen over hoe het product tot stand komt. Daarbij zeg ik niet dat de geiten met zijn 800 en in een stal niet goed verzorgd worden maar of het leuk voor ze is? En of het leuk is om als bokje geboren te worden en gelijk als afval
weggevoerd te worden vraag ik mij ook af.
Petra
Janny zei…
Leuke naam, ik houd ook van geitenkaas en trouwens van allerlei soorten kaas, alleen niet van heel jonge.
Ger zei…
Altijd lekker om in de vitrine met zo’n uitgebreide sortering geitenkaas of koemelk kaas te kijken.
Wij zijn ook echte kaas liefhebbers en kopen die zelden bij de supermarkt.De lekkere belegen Stolwijker kopen wij op de weekmarkt.Waren laatst bij kaasboerderij en raakte met de eigenaar in gesprek over zijn mooie ambacht en hij zei;ga zitten dan maak ik voor jullie een gesorteerd kaasplankje om te proeven,ik nam ook daar verschillende koe en geitenkaas mee die ik vacuüm liet verpakken,blijft dan 2 maanden goed werd mij verteld.
Elizabeth zei…
Oh, ik had vanmorgen ook gereageerd.. Misschien staat mijn reactie bij de spam?
Marthy zei…
Je reactie staat niet bij de spam, Elizabeth.
Elizabeth zei…
Dankjewel voor het kijken, Marthy.. Dan is er iets anders gebeurd, en dat heb ik de laatste tijd vaker. Ik denk dat we weer even geen internet hadden. Maar wel gek dat ik daar niets van merk..
Nou, wat had ik geschreven... Iets in de trend van dat ik nog moet wennen aan geitenkaas en niet alle soorten lekker vind!
In Bleskensgraaf is ook zo'n geitenboerderij. De boer heeft alle koeien weg gedaan en is overgegaan op geiten, biologisch... Het is een prachtig gezicht al die beesten in de wei!
Lies zei…
Is 'mmm...!' alles omschrijvend als reactie?!
Fijne Paasdagen!
Lie(f)s.