Wij fietsten naar het net buiten Stolwijk gelegen buurtschap Koolwijk waar deze boerderij ligt, het melkgeitenbedrijf MooiMekkerland waar iedere dag 800 geiten worden gemolken.
Van de melk gaat 90% naar de fabriek en van 10% van de melk wordt geitenkaas gemaakt. De foto is van internet, ik mocht geen kijkje nemen in de stal.
En die geitenkaas hebben ze met diverse smaken; jong belegen en oude kaas maar ook met diverse kruiden zoals Italiaanse kruiden met olijven, pesto, fenegriek, komijn, brandnetel en honingklaver. En hun nieuwe smaak is een geitenkaas met verse basilicum.
Ik maak 's zomers vaak maaltijdsalades waarin stukjes kaas en soms wat ham in gaan. Dus ik liet een paar stukken jong belegen kaas insealen en nam ook nog een paar stukjes met die mooie smaken mee. Lekker bij een glaasje wijn. Het gaat allemaal mee naar Frankrijk.
Ook hier nam ik een grote pot van mee. Blokjes geitenkaas op olie met herbes de Provence. Die gebruik ik heel veel.
Voor deze kaas kreeg men half maart de 'Boerenkaas Cum Laude Award'. De boerin die ons hielp was er terecht ontzettend trots op en het was niet de eerste prijs die zij wonnen. Wil je daar ook eens een stukje kaas gaan halen, kijk hier dan even.
Reacties
Fijne Paasdagen, waar dan ook !
Ik vind geitenkaas ook lekker en eet het graag door salades.
Fijn weekend!
Ik ben ook gek op geitenkaas, maar kan het niet eten zonder me schuldig te voelen helaas.
Worden er bokjes geboren dan is dat gelijk een afval product en deze geiten hebben geen mooi geitenleven op zo'n megabedrijf. Daarbij is het ongezond om er in de buurt te wonen.
Mogen de geiten ook naar buiten?
Niks mis met het product, absoluut heerlijk geitenkaas! maar ik heb mijn bedenkingen over hoe het product tot stand komt. Daarbij zeg ik niet dat de geiten met zijn 800 en in een stal niet goed verzorgd worden maar of het leuk voor ze is? En of het leuk is om als bokje geboren te worden en gelijk als afval
weggevoerd te worden vraag ik mij ook af.
Petra
Wij zijn ook echte kaas liefhebbers en kopen die zelden bij de supermarkt.De lekkere belegen Stolwijker kopen wij op de weekmarkt.Waren laatst bij kaasboerderij en raakte met de eigenaar in gesprek over zijn mooie ambacht en hij zei;ga zitten dan maak ik voor jullie een gesorteerd kaasplankje om te proeven,ik nam ook daar verschillende koe en geitenkaas mee die ik vacuüm liet verpakken,blijft dan 2 maanden goed werd mij verteld.
Nou, wat had ik geschreven... Iets in de trend van dat ik nog moet wennen aan geitenkaas en niet alle soorten lekker vind!
In Bleskensgraaf is ook zo'n geitenboerderij. De boer heeft alle koeien weg gedaan en is overgegaan op geiten, biologisch... Het is een prachtig gezicht al die beesten in de wei!
Fijne Paasdagen!
Lie(f)s.