Het is natuurlijk wel makkelijk om al het fruit wat we oogsten in de vriezer te gooien maar het zal ook eens verwerkt moeten worden. Vanmorgen drie zakken kruisbessen van een kilo in de jampan geleegd en met een beetje water zacht laten kokken, daarna ging de staafmixer erdoor. Ondertussen vier sinasappels schoongeboend, de schilletjes er af gehaald en die fijngehakt. De sinasappels uitgeperst en sap en schil samen met de suiker toegevoegd. Ik gebruikt altijd de halvageleisuiker van Van Gils, 500 gr suiker op 1250 gr fruit. In dit geval wat minder suiker want die kruisbessen hebben een hoog pectinegehalte, zeker als je ze ook, net als wij, wat onrijp plukt.
Ik vulde twaalf potten en het restant gaat altijd in een schaaltje, kunnen we dezelfde dag nog even proeven hoe het smaakt. Goed bevonden door ons alletwee. De sinasappels halen net dat zure van de kruisbessen weg, er bleef een frisse smaak over. En...wat ook niet onbelangrijk is, de dikte van de jam was uitstekend. Al deze bevindingen schrijf ik met de juiste hoeveelheden op de schutbladen van dit oude receptenboek. Weet ik volgend jaar nog wat ik precies gedaan heb om die lekkere jam te krijgen.
Reacties