Nieuwjaarswandeling Amsterdam Noord

Zoals ieder jaar liepen we weer mee met de Nieuwjaarswandeling van Frans, vader van schoondochter Christianne. Stef, een van de vaste lopers  en opgegroeid in dit deel van Amsterdam had deze keer de route uitgezet. Een groot deel van onze tocht voerde ons door de tuindorpen waar vroeger veel mensen uit het opvoedingskamp Veenhuizen of uit de krotten van de binnenstad werden gehuisvest. We begonnen op de Oostzanerdijk met rechts Tuindorp Oostzaan dat in 1960 overstroomde door een dijkbreuk in het zijkanaal.


Op deze foto, genomen van de Oostzanerdijk naar links kun je goed zien hoe laag het hier ligt. We zijn veel van deze huizen zoals op de foto hieronder tegengekomen. Mooi zijn ze met al dat houtwerk in pastelkleuren. De meeste gelukkig goed onderhouden dankzij de bewoners die er het geld voor hebben. Was 'Noord' vroeger voor de armen, nu is het de place to be.


Deze vierkante paaltjes zijn kilometerzuiltjes, ik heb ze al meer gezien op onze wandelingen door Nederland. Het zijn dezelfde als die op de Aagtendijk in Beverwijk en de Assendelverzeedijk. Al deze dijken zijn onderdeel van de lange dijk langs de noordkant van het IJ. De dijk loopt zelfs door naar Schardam bij Hoorn, langs de oever van het Markermeer, ooit  IJsselmeer, ooit Zuiderzee. De groene zuil op de Aagtendijk heeft nummer 72, bij Schardam 0.

Op de Buiksloterdijk die een eeuw geleden wel twee keer zo lang was zijn de huizen bijna nog mooier, vooral het huis op de foto hieronder sprong er letterlijk en figuurlijk uit. Blijkbaar dacht het dievengilde er ook zo over want er was kort geleden ingebroken, op de mooie voordeur waren sporen te zien van een koevoet. De komende dagen ga ik jullie nog meer vertellen over onze wandeling, hij was zo leuk en afwisselend en ik heb natuurlijk ook nog veel foto's die ik wil laten zien.


Reacties

Leuk, zomaar wat foto's. Wat hebben we een dijken in Nederland.
Sjoerd zei…
Haha, no comments.... welk mooie foto's
Hee, je was in de buurt! Mooie dijken hè?
Pippa's Hus zei…
Wat is het daar mooi! Een stukje Amsterdam dat ik niet ken. XX Esther
Emie zei…
Dit soort straatjes lijken wel uit een openlucht museum te komen.
Marthy zei…
Een deel ervan hadden we al eens gelopen maar het blijft prachtig, Jeanne.
Marthy zei…
Toch eens een kijkje daar gaan nemen, Esther. Er valt daar heel wat te zien, fototoestel meenemen hoor.
Marthy zei…
Ja, dit is typisch Noord Hollands Sjoerd, dat zie je niet in het zuiden van Nederland.
Marthy zei…
We hebben prachtige oude dijken maar ook vele nieuwe en die zijn o zo nodig.
Marthy zei…
Ja, je hebt gelijk Emie. Mooi dat het allemaal bewaard is.
Die onderste foto doet Scandinavisch aan. Prachtige kleuren waarin de huizen geverfd zijn! Je kopfoto is trouwens ook schitterend. Alle weilanden staan hier zowat onder water, en het water in de Lek staat ook hoog.
Kom maar op met je vervolgverhaal (-:
Marthy zei…
Vandaag gaan kijken bij de Lek. Foto's volgen.
miekequilt zei…
Wat mooi daar. Heerlijk dat jij overal wandelt en ons laat meegenieten.
In de weer zei…
Goh, wat mooi is het daar !
Anoniem zei…
Ik heb vorig jaar ook een tocht in Buiksloot gelopen, herken je foto's en was zo verrast door dit stuk Amsterdam, wat een veelzijdigheid , zo mooi!!
Marthy zei…
Er komen nog meer foto's van deze wandeling.