Eindpunt Tuindorp Oostzaan

We staken afgelopen zaterdag tijdens onze wandeling met de pont het IJ over en namen er direct weer eentje terug, nu schuin naar het noorden, naar de NDSM werf waar ik later nog op terug kom. Op de plattegrond in dit blogbericht is die manoeuvre op het plattegrondje goed te zien. Wat is dat toch geweldig dat die boten daar varen en iedereen gratis overzetten. Het was er ontzetten druk, aan beide kanten.


Vanaf de pont nam ik een foto van de A'DAM toren. Hij is bijna honderd meter hoog en het bovenste deel waar een restaurant in zit is draaibaar. Over het NDSM terrein liepen we naar Tuindorp Oostzaan waar we in het begin van onze wandeling vanaf de dijk zicht op hadden. 

De eerste huizen hier werden rond 1920 gebouwd en veel arbeiders van de uitbreidende scheepswerven van Amsterdam-Noord kwamen hier te wonen. In het oudste deel van de  wijk zijn de straten vernoemd naar hemellichamen. Het Zonnehuis op het Zonneplein werd gebouwd voor het gemeenschapsleven van de bewoners. Grappig is nog om te weten dat deze arbeidershuizen in eerste instantie waren bedoeld als noodwoningen, die niet langer dan 35 jaar zouden blijven bestaan. De eerste woningen zijn daarom op betonplaten gebouwd en zijn geconstrueerd met een houtskelet.

 Reacties

Vandaar, dat het ook wel Betondorp wordt genoemd. Wat een leuke wandeling hebben jullie gemaakt! Ik krijg er ook zin in!
Heerlijk, wat is er toch veel te beleven in ons land. Mooi weer.
Sjoerd zei…
Je hoeft niet naar het buitenland om mooie dingen te zien...
Pippa's Hus zei…
Wat grappig, ik was laatst ook op die pont. XX Esther
Marthy zei…
Aha, vandaar de naam.
Vandaar dat betondorp! Heb ik nooit geweten. De foto met het doorkijkje is mooi.
Op iedere wandeling kom je de mooiste dingen tegen. Je hoeft er niet eens voor naar het buitenland (-:
Fijne zondag ♥
Marthy zei…
Van dat laatste ben ik overtuigd. Als je goed uit je doppen kijkt is er in Nederland zo ontzetten veel te zien.