Doorgaan naar hoofdcontent

Storm

We zagen het aan komen, Mart was al een paar keer naar voren gelopen. Totdat hij terug rende en riep dat ik mijn fototoestel moest pakken. En daar lag hij, onze grote oude kastanjeboom, geveld door de storm. Er werd gezegd dat hij ziek was maar ik had tot nu toe geweigerd om hem om te laten zagen, een boom doe je niet zomaar weg. Hij was al meer dan honderd jaar oud.


Maar nu, kijkend in het binnenste van de boom kan je zien dat hij waarschijnlijk aan de onderkant verrot was, er zijn geen wortels meegekomen uit de grond. De nieuwe schutting die pas een half jaar staat is gedeeltelijke vernield.Maar verder hebben we ongelooflijk geluk gehad, de boom is recht naar voren gevallen, naar de straatkant. Geen mens of auto geraakt. Twee panden aan weerszijden die geen schrammetje hebben, wat een mazzel.


Mart haalde direct zijn motorzaag uit de schuur en begon te zagen, buurmannen Piet en Kees staken ook een handje toe. Een jonge vent, lid van de vrijwillige brandweer, bood aan te helpen. Hij haalde een joekel van een motorzaag uit de brandweergarage die schuin achter het huis van buurman Piet staat en ging ook  aan het werk. 
Binnen twee uur was alles opgeruimd en het trottoir vrij. Er ligt nog wel een vracht hout wat klein gezaagd moet worden maar dat komt wel. Schoonzoon van een van de buurmannen melde zich al voor brandhout en er zullen er nog wel meer komen. Nou, er ligt genoeg.Reacties

Bertiebo zei…
Zo zeg jullie hebben zeker geluk gehad. En Wat fijn dat er zoveel hulp kwam
Ageeth Mooij zei…
Wat een natuurgeweld! Dat is een stoer einde voor jullie boom en wat een geluk dat niemand gewond is geraakt.
Jeetje, met de schrik vrij!
Wieneke zei…
Pffft, dat was dus best erg eng. Voor hetzelfde geld valt zo'n joekel verkeerd. Goed dat er meteen actie werd ondernomen door de zagers. Je hebt geen idee van hoe slecht een boom soms is van binnen. Ik kijk wel altijd goed naar tonderzwammen, want dan weet je het zeker, dat hij echt omgezaagd moet.
Marthy zei…
Fijn hoor, zulke behulpzame mannen. Het was op deze manier zo gefikst.
Marthy zei…
Dat laatste is eigenlijk het belangrijkste, Ageeth.
Marthy zei…
Dat de boom zo slecht was had ik echt onderschat, Wieneke.
Marthy zei…
Ik heb geen moment schrik gehad, Jeanne. Ik zag hem ook niet vallen, Mart wel, die stond erbij.
Jan uit Perth zei…
Nou, nou, dat ging wel tekeer zeg! Het liep gelukkig goed af. Ik snap best dat je die boom gaat missen. Wees maar blij dat 'ie de goede kant op viel!
Wat een geluk hebben jullie gehad, dat er geen gewonden zijn en schade is. Dat had heel anders kunnen gaan. Natuurgeweld, daar doe je niks tegen.
Sjoerd zei…
Je moet je niet voorstellen dat daar iemand had gelopen, of een auto had gestaan of gereden... Mooi dat het goed afliep.
Elizabeth zei…
Oh...dat zal een dreun geweest zijn! Maar er stond ook een ontzettend harde westenwind, harder dan bij de vorige storm vond ik.
Geweldig om te zien dat de mannen er meteen raad mee weten. Je kon nog net een paar foto's schieten 😉
Jammer van de nieuwe schutting, maar andere schade was veel erger geweest..
Marthy zei…
Ik kom net van de supermarkt en iedereen weet er al van, het was ook een gezichtsbepalende boom. Alle mensen vinden het jammer van de boom.
Marthy zei…
Er is heel wat gebeurd vandaag, alleen al in ons dorp is veel schade.
Marthy zei…
We zijn echt ontzettend blij dat het zo goed is afgelopen, Sjoerd.
Marthy zei…
Gek genoeg was er helemaal geen dreun. De stam kwam half op de schutting terecht en de boom had een hele grote kroon die de klap opving. Ik woon achter de winkel en heb niets gehoord.
Anoniem zei…
Zo zie je maar hoe dom dat is om dit uitvte stellen ,er hadden wel doden kunnen vallen.

Joop.
Marthy zei…
Stil maar broertje, het is allemaal goed afgelopen.
KnutzEls zei…
Wat een geluk, geen lichamelijke schade. Maar wat een geweld dat weer. Wij zagen vanochtend al vroeg een omgewaaide boom hier in de wijk. Ook zo te zien zonder persoonlijke ongelukken. En we moesten nog naar Almere voor een crematie. Maar zijn weer gezond en heel thuis.
Wat een geluk bij een ongeluk!
Marthy zei…
Ik moest vanmorgen eigenlijk naar Oudewater maar om met die bus (hoog) eerst door de open polder en dan over een dijk te gaan rijden vond ik te link.
Marthy zei…
Helemaal waar!
Onliemie zei…
Wat een geluk dat die boom niets geraakt heeft. Het was anders vies in Nederland. Hier in onze straat sneuvelden ook een aantal bomen. De elektriciteitsdraden braken daardoor en hupla een hele dag zonder elektriciteit en dus ook alweer zonder verwarming! Maar intussen is het weer opgelost en is het stillekes aan het opwarmen. :-)
In de weer zei…
Wat fijn dat er niks ergs is gebeurd, wel jammer van de mooie boom.
Marthy zei…
Ach arme, alweer in de kou. Je hebt wat dat betreft geen geluk.
Marthy zei…
We kregen de hele dag door medeleven over de boom. Mensen gaan hem missen, zeggen ze, altijd kastanjes geraapt met hun kinderen onder de boom.
Zonde van de boom maar ik ben vooral blij dat jullie niets mankeren. Terecht dat je de boom niet wilde omzagen en nu heeft Moeder Natuur het opgelost. Een boom van ruim honderd jaar uit is wel een markant punt in een dorp.
Marthy zei…
Ja, je hebt gelijk, de storm heeft voor een oplossing gezorgd maar ik ga de boom missen.
Dufraing Marc zei…
Dat is inderdaad geluk hebben! Goed dat het zo afgelopen is - stormweer zorgt toch steeds voor onverwachte gebeurtenissen. In de Ardeche geen storm geweest?
Marthy zei…
Deze storm is over de kust en midden Nederland getrokken door naar Duitsland. Ik geloof niet dat er in Frankrijk sprake geweest is van storm.
Wat een geluk dat het zo goed afgelopen is, je moet er niet aan denken dat er iemand had gelopen.
Ohhhhh.. wat zonde! Natuurlijk super dat er geen getroffenen zijn maar toch.. afscheid van jullie oude boom.. wat vreselijk jammer!
Het was me nogal een storm. Jammer van de boom maar wat een geluk hebben jullie gehad.