Bijzonder bezoek

Een drukke dag gisteren die vreemd eindigde. Rond de middag gingen we naar Privas, deden daar boodschappen en reden door naar het TGV station van Valence om Maaike op te halen. Zij is een kleindochter van mijn oudste (overleden) broer en komt een poosje bij ons logeren. Aan het eind van de middag ging de poort open en kwamen twee verhitte wandelaars, Belgische vrienden van ons, vragen om een glas water. Een kan vol kregen ze en na even gezellig gebabbeld hebben gingen ze verfrist de klim aan naar Les Peyses, een gehucht wat schuin boven ons ligt. 

We zaten we net aan de koffie 's avonds toen Cécile, dochter van buurvrouw Jacqueline binnen kwam lopen met in haar kielzog een Duits gezin. Om een lang verhaal heel kort te maken het volgende, later ga ik er op terug komen nadat ik het een en ander uitgezocht heb. 

De vader van de man, inmiddels 96 jaar oud en nog volledig helder en heel gezond was tijdens de oorlog in het huis van Jacqueline te werk gesteld als boerenknecht. Nu hij ouder wordt begint hij steeds meer te spreken over die tijd. 
De mensen hier hadden het ontzettend arm maar waren heel goed voor hem. Het was de familie Bénefice en in ons huis woonden een broer, Georges. Ik heb natuurlijk het kerkhofje laten zien met daarop de graven van de familie Bénefice. Ze hebben veel foto's genomen van ons huis want dat is van buiten nog in oorspronkelijke staat, dat van Jacqueline is vijftig jaar geleden helemaal opnieuw opgebouwd.

Deze ontzettende aardige familie was op vakantie in de Ardèche met als doel om wat meer gegevens over die tijd mee naar Duitsland te nemen. Ze waren heel blij dat ik Duits sprak en we hebben emailadressen en telefoonnummers uitgewisseld. Ik heb nog een koopcontract, opgesteld door onze Franse notaris waarin veel historie staat over ons pand met namen van de oud eigenaren. 
Voor mezelf ga ik eens uitzoeken hoe dat precies zat met die oorlog hier in dit gebied. Volgens Jacqueline begon de oorlog hier pas in 1942 maar ik weet ook dat bepaalde gebieden in Frankrijk niet bezet zijn geweest.  Dus dat wordt duiken in de geschiedenis van de Ardèche maar het zal nog even moeten wachten tot het hier wat rustiger wordt in de herberg. Wordt vervolgd dus!

Reacties

 1. Dat wordt vast een leuke speurtocht! Ik vind het apart dat een Duitser te werk gesteld werd in Frankrijk tijdens de 2e Wereldoorlog. Mijn opa en oma werden gedwongen 2 Duitsers onderdak te geven, maar dat waren militairen. Een SS-er en een man die moest vechten, maar veel liever thuis bij zijn vrouw en kind was gebleven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gisteravond drong dat niet tot mij door, anders had ik het nog kunnen vragen maar vanmorgen vroeg dacht ik er opeens aan hoe vreemd het was dat een Duitser hier te werk werd gesteld. Ik ga het uitzoeken.

   Verwijderen
 2. O heerlijk grasduinen in het verleden. Kolfje naar je hand, denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik snap dat je interesse is gewekt... Wow..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar ook zo te horen geen rancune. Ik denk dat oorlog vooral door de politieke leiders gevoerd wordt. De gewone man had maar te doen wat gezegd werd. Succes met het uitzoeken werk, ben benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De Ardèche had toen het Vichy regime onder maarschalk Pétain en collaboreerde heel erg met de nazi's. Ik neem aan dat er heel wat uit die tijd te vinden is in streek- of gemeentelijke archieven. Geen idee of je daar gemakkelijk toegang hebt, maar het is het proberen altijd waard. Spannend, zo'n speurtocht. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, van dat Vichy regime wist ik Wieneke. Ik heb vandaag toch al even gezocht en er is hier in de buurt ook een interessant museum heb ik ontdekt.

   Verwijderen
 6. Spannend en interessant. We lezen het ...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een heerlijke speurtocht denk ik zo. Er kan zomaar iets leuks of het tegenovergestelde ontdekt worden. We volgen je.
  Ik vind “ Verborgen verleden” ook een heerlijk programma.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik voel dat er een paar historische logjes aankomen. Interessant.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je maakt nog eens wat mee op deze manier.
  En gezellig, een logé.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is altijd waard zulke geschiedenissen uit te zoeken. Jullie gasten zouden hun vader eigenlijk z'n verhaal moeten laten doen en dat dan opnemen. 't Is tenslotte een man van de dag.
  Ook ik ben nieuwsgierig naar het vervolg en wat jij allemaal aan informatie vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goh, dat is nou eens leuk!! en interessant. Ik wist dat niet van die niet bezette gebieden en een leuk vervolg over de geschiedenis van jou nog in het verschiet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat vult de geschiedenis van jullie stukje paradijs weer flink aan. Zal vast leuk zijn om je verder in die geschiedenis te verdiepen. Ik ben heel benieuwd naar dit vervolg.
  Fijne zondag Marthy,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.