Doorgaan naar hoofdcontent

Een viaduct en de kastelenroute

 Toen we afgelopen zondagmorgen, bijna aan het eind van de 'Bronnenwandeling' bij het dorp Sint-Martens-Voeren aankwamen liepen we onder een groot viaduct door. Hierover loopt de spoorlijn 24, ook wel de Voerlijn genoemd. De Voerlijn verbindt Tongeren met Aken en is een onderdeel van de Montzenroute tussen de haven van Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied. 

Dit spoorwegviaduct dankt zijn ontstaan aan de Duitse bezetting van België tijdens WO I. Goederenverkeer tussen Duitsland en de haven van Antwerpen was hard nodig maar Nederland behield zijn neutraliteit en weigerde Duits spoorverkeer over haar grondgebied. Daarom werd al in 1914 besloten om dit viaduct te bouwen om zo de lijn die er al lag door te kunnen trekken. Tot op vandaag is het één van de drukste goederensporen van België. 

 In de middag deden we nog een korte wandeling, de 'Kastelenroute'. Jammer genoeg waren die twee kastelen particulier bezit en alleen van een afstandje te zien. We moesten het doen met een blik op het prachtige hek met daarachter het poorthuis.


 We liepen die middag door prachtige bossen, hadden wat zon maar er viel ook een, gelukkig klein, regenbuitje.


 De meeste vakwerkhuizen die we tegenkwamen zijn gerestaureerd maar deze duidelijk niet, het werd als schuur gebruikt. Hopelijk ziet iemand er nog een keer heil in om het op te knappen.

 Deze dag leverde ook nog wat op, foto's van twee trafohuisjes waaronder deze schoonheid en een oude auto, ik ga er Sjoerd eerdaags gelukkig mee maken.

Reacties

In de weer zei…
Gelukkig was het bruggetje geen particulier bezit, leuke foto.
Prachtige wandeling, dat is te zien Marthy, goed in beeld gebracht.
KnutzEls zei…
Wat een heerlijke wandelingen
Emie zei…
Zonde hè, een vakwerkhuisje dat verwaarloosd is. Ik zou er liever wonen dan in zo'n kasteel.
Bertiebo zei…
Mooi weer! Jullie raken ook nooit uitgewandeld hè
Marthy zei…
Ha, dat zeiden wij ook al.
Marthy zei…
Ik mag het niet hopen, Bertie;-)
Prachtig gebied toch! Mooie foto's!
Als dat huisje eens opgeknapt is ...... een beautie!