Doorgaan naar hoofdcontent

Noord/Zuidlijn van de Amsterdamse metro

Een dagje met Jeanne door Amsterdam dwalen is altijd leuk, ze weet iedere keer weer iets te vinden wat ik nog niet gezien heb. Dit keer was de nieuwe Noord/Zuid lijn van de Amsterdamse metro aan de beurt. We begonnen bij het station Amsterdam Centraal waar dit kunstwerk , gemaakt van 100.000 tulpenblaadjes te zien is. Het is een digitale afdruk omdat men verwachtte dat de originele blaadjes zouden gaan verkleuren.

Station Noord heeft een prachtige keramische tegelvloer waarin trekvogels zijn verwerkt die gaan van het hoge noorden naar het verre zuiden. Heel toepasselijk.


 Ook in Noord deze ruimtelijke overkapping die al gauw de naam 'buideldier' kreeg, vraag me niet waarom.


Station Rokin, waar op de wanden langs de sporen vergrote afbeeldingen van hedendaagse vondsten zijn afgebeeld en in de vitrines langs de roltrappen archeologische vondsten die men aantrof tijdens de bouw van de metrolijn.En als laatste nog twee foto's van de lange, steile roltrappen, ik heb ze nog nooit zo hoog gezien. Jeanne werd er telkens een beetje akelig van en ik kan me indenken dat meer mensen dit zullen hebben.

We hebben natuurlijk nog veel meer gezien, het is tenslotte Amsterdam, maar dat komt nog.

Reacties

miekequilt zei…
Wat leuk om met een kenner door de stad te gaan.
Leuk dat jij er nu geweest bent. Ik wil ook eens gaan kijken. En van die roltrappen zou ik ook naar worden, heb er een hekel aan.
In de weer zei…
Wat leuk Marthy om dat te doen met een privé gids !
Sjoerd zei…
De foto's geven een mooi beeld van een stukje modern Amsterdam
KnutzEls zei…
Leo en ik hebben ook al plannen die metrolijn eens goed te gaan bekijken.
Marthy zei…
Doen Els, hartstikke leuk om te doen en het is het bekijken waard.
Marthy zei…
Ik hoef nergens op te letten Toos, met haar voorop kom ik door heel Amsterdam.