In overtreding

 Op het station Europaplein van de Amsterdamse metro is er over de hele lengte van beide perronwanden een fotocollage te zien, ik vond het erg mooi. Terwijl Jeanne en ik het staan te bekijken en ik ondertussen mijn fototoestel pak vertelt ze dat er niet gefotografeerd mag worden op de perrons van de Amsterdamse metro. Zij was al een keer gewaarschuwd door een handhaver. Op de vraag van Jeanne waarom dat niet mocht werd er geen duidelijk antwoord gegeven. Wij vonden het alle twee grote flauwekul en ik maakte een paar foto's. 

Opeens word ik word ik op mijn schouder getikt, ik kijk om en achter mij staan drie handhavers. Een daarvan, een vrouw, vertelt mij dat er niet gefotografeerd mag worden. Ook ik vraag natuurlijk waarom niet en ik krijg een vaag antwoord over de reglementen van de GVB. Nou kan je hier over in discussie gaan maar dat heeft weinig zin, zij doet gewoon haar werk en ach, mijn foto's had ik toch al. 

Maar thuis toch even gekeken op de  site van het GVB  waar te lezen valt dat men voor foto- en filmopnamen met het perron als decor een schriftelijke aanvraag moet doen. Goed, dat kan ik begrijpen maar ik begrijp niet wat voor kwaad het kan als ik als toerist met een klein fototoestelletje een paar foto's maak van een kunstwerk zonder er mensen op te zetten. Maar het zijn de regels hè, dus ik was in overtreding.

En hier het laatste station wat ik fotografeerde, het is metrostation Vijzelgracht. De Amsterdammers noemen het station Shaffy waar dit schitterende portret van Ramses Shaffy in felle kleuren zich langzaam vormt boven de roltrappen. Het kunstwerk is opgebouwd uit de lijnen van een metronet.

Het was nog een klusje apart om het te fotograferen want terwijl de roltrap omhoog ging moest ik dit netjes op de foto krijgen, schuin boven mijn hoofd. Het lukte en dat zelfs met mijn smartphone. Ja, mijn fototoestel liet ik maar in de tas zitten, die handhavers hè.😉

Reacties

Lot zei…
Mooi dat ze daar Ramses zo geportretteerd hebben, hij woonde in een van de zijstraatjes en ik woonde rond die tijd op de Prinsengracht dus zo af en toe zag je hem wel eens. Toen waren er nog geen selfies te maken helaas. Zou graag met hem op de foto zijn gegaan.
Wieneke zei…
Geen idee waarom het niet mag. Dat je geen mensen mag fotograferen zonder hun toestemming kan ik nog begrijpen. Wat geweldig gedaan dat ding van Ramses Shaffy. Fijn dat je deze nog even kon 'pakken' voor ons :-)
Ageeth Mooij zei…
Ik begrijp niet dat handhavers leren naar de letter hun werk te doen in plaats van naar de geest. De GVB doelt duidelijk op opnames, op wat voor manier dan ook, die last/overlast (kunnen) bezorgen, zoals voor films, items voor nieuwszenders enzovoort. Het is in ieder geval de makkelijke manier van je werk doen zonder te relativeren, discussiëren en interpreteren. En zonder inlevingsvermogen en medemenselijkheid! Zo dat moest er even uit!
miekequilt zei…
Helemaal met Ageeth eens. Toen ik in het AVL een foto van de mooie glazen plafondballen wilde maken, werd me ook verteld dat dat niet mocht. Vond ik ook overdreven.
KnutzEls zei…
Dat heb ik ook al meegemaakt in Parijs en in de tram in Rotterdam. Het zou iets te maken kunnen hebben met terreur. Dan maak je natuurlijk foto's van andere dingen. Maar het is een regel van likmevesje, want wie stiekem foto's wil maken, doet dat met een verborgen camera. Ik blijf dus gewoon fotograferen.
Bertiebo zei…
Ik vind het ook vervelend, dat snap je. Ik ben in London en in Moskou op mijn vingers getikt, echt stom. Maar het heeft inderdaad te maken met terreur en dat dat zo is, dat is pas erg
Gelukkig dat de fotos toch nog zo goed gelukt zijn met als topper die Ramses!
In de weer zei…
Dat van Ramses is schitterend !
In de weer zei…
Ik bedoel eigenlijk schitterend gemaakt want ik herken hem er niet in.
Sjoerd zei…
Valt me nog mee dat je niet bekeurd werd...
Emie zei…
De hele wereld hangt vol met camera's en jij zou geen foto's mogen maken in een openbare ruimte? Wat een onzin. Ik snap ook de link met terreur niet. Leuke foto's van een mooi metronet met kunst. Het wordt tijd dat ik weer eens naar Amsterdam ga.
Vreemde regel, mooie foto’s
Dat is een heel verhaal seg. Ik zag ook dat jullie lekker zijn gaan wandelen in de Voerstreek. Leuk daar. Ik wens jullie fijne feesten
Oh deze plaatjes zijn ook weer zo mooi! Er heen moeten we, met z'n allen en maar foto's maken!
Lida zei…
Copyright of beter gezegd: Auteurswet. Pas op, straks krijg je een rekening thuis gestuurd!
Lida zei…
Deze reactie is verwijderd door de auteur.