Midwinterhoornwandeling

Dat wilde ik nou al jaren, een midwinterhoorn zien en horen. Omdat demonstraties winterhoornblazen meestal tussen de eerste zondag van de Advent en Driekoningen (6 januari) worden gegeven en vaak tijdens speciale wandeltochten reden wij vandaag naar de Achterhoek. Ja, het is een eindje rijden maar dichterbij vindt je dit niet.

Op de Markt in Silvolde schreven we ons in en begonnen onze wandeling. Er waren drie afstanden mogelijk, 10, 15 en 20 km.  Wij namen de middelste, we wilden niet te laat eindigen. In het begin was het wat druk maar al gauw zie je alleen in de verte nog maar wandelaars.

Op verschillende plaatsen staan blazers opgesteld. De blazers spelen om beurten, het is niet correct te blazen als een andere blazer speelt. Het geluid is het mooist als je het van een afstand hoort en dat is dan het leuke van zo'n georganiseerde wandeling want de blazers  stonden overal in het gebied waar gewandeld werd.
 Er waren twee pauzeplekken, grote boerderijen waar je koffie, gluhwijn of erwtensoep kon krijgen.


Een midwinterhoorn wordt gemaakt van een berken- elzen- of wilgenstam die al van nature een bepaalde kromming heeft. Na het schillen van de bast wordt de stam in twee delen gezaagd en over de gehele lengte uitgehold.

Dit werd me allemaal uitgelegd door de eigenaar van deze hoorn, maar zijn hoorn was gemaakt van een populier. Hij vond de stam bij toeval, mooi gekromd en ook de stronk was heel bijzonder.

Als mondstuk wordt een klein stukje speciaal gesneden vlierhout of een andere houtsoort gebruikt, waarvan de kern makkelijk verwijderd kan worden. Het mondstuk, de happe, wordt meestal schuin afgesneden, zodat er tegen de zijkant van de hoorn wordt geblazen.


Hij stond helemaal alleen in een weiland, deze midwinterhoornblazer en hij kreeg een prachtige toon uit zijn instrument. Want dat verschilt nog weleens en dat kan zitten in de hoorn  maar ook in de blazer heb ik me laten vertellen. 

Het was een ontzettende leuke wandeling met een heel speciaal tintje.

Op speciaal verzoek van Jeanne het geluid van een midwinterhoorn:

Reacties

Wat leuk die blazers in hun eigen biotoop. Heb je misschien ook geluidsopnames gemaakt?
Marthy zei…
Ik was zo stom om mijn telefoon te vergeten;-)
Marthy zei…
Maar ik heb speciaal voor jou een you tube filmpje aan mijn blog toegevoegd!
Bertiebo zei…
Leuk zeg. Ik heb er wel van gehoord, maar nog nooit gezien
Leuk Marthy. Op de markt in Hoonhorst waren ook midwinterhoornblazers uitgenodigd. Wat je zegt over de verschillende geluiden, klopt helemaal. Van ons (zus en ik) mochten sommigen hun beurt wel overslaan....
miekequilt zei…
Prachtig geluid altijd. En leuk om zo in een wandeling mee te maken.
Pippa's Hus zei…
Wat een leuke wandeling om te maken. XX Esther
Sjoerd zei…
Wat een apart geluid komt daaruit, nooit gehoord.
Emie zei…
Goed idee van jullie! En wat een aparte traditie is dat Midwinter hoornblazen. Dank voor dit inkijkje.
Marry zei…
Wij hebben jaren een midwinterwandeling gelopen, fijn dat je een filmpje geplaatst hebt.