Doorgaan naar hoofdcontent

De legende van het Solse Gat

En weer belandden we op een plek met houtsnijkunst waar men zo te zien nog bezig is aan de grote figuren. Bij een paar bankjes stonden borden met enige uitleg en later heb ik deze legende gevonden op de site van De VVV Ermelo Buitenleven.

Het Solse Gat is een mysterieuze plek midden op de Veluwe. In de oeroude bossen bij Drie bevindt zich een groot gat midden in het bos, het Solse Gat. Geologisch gezien is het Solse Gat een overblijfsel uit de ijstijd. De naam zou zijn ontstaan omdat de Germanen het gebruikten als vereringsplek voor Sol, hun zonnegod. 

Het spannendste verhaal is de legende van het verzonken klooster: Op de plek waar dit gat zich nu bevindt stond volgens de legende een groot klooster met veel torens. Dit was een nare duistere plek; de overste en alle monniken hadden hun ziel aan de duivel verkocht. Midden in de nacht werd er een zwarte mis gehouden met alle heksen en spoken uit de omgeving. De dorpelingen hoorden de vreselijkste geluiden. Dat heeft geduurd, tot in een stormachtige Kerstnacht, nu al eeuwen geleden. 

Het klooster verdween met één hevige donderslag de grond in. Er bleef alleen een ijzingwekkende kuil achter. Sindsdien hoor je rond middernacht, wanneer je heel goed luistert, de klokken van het klooster schor luiden. Sommigen zien zelfs een blauwe gloed uit het gat opstijgen. Gelukkig lijkt het als de zon opkomt of er niets is voorgevallen. De dansende bomen vormen samen met het Solse Gat een prachtig beeld. Op de bankjes kun je heerlijk bij het Solse Gat zitten en mijmeren over alle spannende verhalen.

Terwijl we de beelden daar staan te bewonderen en ik ze op de foto zet komt er een auto aanrijden met een van de houtbewerkers die ook de Medousa maakten die ik gisteren liet zien. Er is veel belangstelling van fietsers en wandelaars, iedereen vindt het prachtig en hij kan meteen de vragen gaan beantwoorden die de mensen hebben. In april zijn ze er aan begonnen en de mannen zijn er regelmatig aan bezig.

Maar er moet ook gewerkt worden dus hij gaat, nu met grote vijlen, aan de slag en wij fietsen verder.

Dinsdag 26 september 2023

Reacties

Sjoerd zei…
Mooi dit verhaal, en dan ook nog de kunstenaar aan het werk. Dat zou je toch nog wel eens willen zien als het klaar is.
Sjoerd zei…
Oeps ik vergeet wat, ook mooi is de nieuwe look van je site.
Bertiebo zei…
Ha leuk, ik hou van zulke verhalen. En wat gaaf dat je met een van de makers kon praten!
Het verhaal en het gat kende ik wel. Wij fietsten er regelmatig in de tijd, dat we nog een huisje op de Veluwe hadden. Speciale plek. Leuk dat je de beeldhouwer nog sprake en aan het werk zag.
Yova zei…
Echt geweldig om houtsnijkunst te zien. Deze meneer heeft wel apart gemaakt. Dan kun je van kijken hoe het doet.Knap!!! Fijne dag.
Judy zei…
Ik vind het altijd geweldig om kunstenaars aan het werk te zien. Mooi verhaal van deze plek.
Emie zei…
Wat een bijzonder verhaal in meerdere opzichten, ik had er nog nooit van gehoord. Geweldig dat jullie de kunstenaar ook ontmoetten dat geeft het geheel nog meer diepte.
In de weer zei…
Altijd mooi zo’n legende.
Leuk dat jullie de kunstenaar aan het werk zagen.
Een onverwacht extraatje.
miekequilt zei…
Mooie nieuwe frisse uitstraling van je blog. Het viel me gisteren al op, maar kon niet zien sinds wanneer het zo is.
Het verhaal van het Solse Gat kende ik, maar de beelden nog niet. Het wordt hoogste tijd voor een dagje uit. Dank voor je mooie foto's en beschrijvingen.
Wij hebben jaren vlakbij het Solse gat gewoond, aan het begin van het Putter bos. Mooie plek daar. We hebben zelfs een keer met collega`s van kantoor `s nachts om 12 uur met kaarsjes aan een geïmproviseerde legende verhaald, toen nog zonder de beelden die er nu staan.
willy zei…
een ietwat griezelig verhaal Marthy

mij zul je daar niet zien 😉

knappe lay-out trouwens

fijne zondag
Jolande zei…
We zijn weer terug van eilandhoppen.
Je blogs heb ik steeds tijdens het ontbijt gelezen, maar dat doe ik op mijn smartphone en ik reageer op mijn pc en daar heb ik als we weg zijn geen tijd voor, maar ik heb wel alles gelezen en ben dus helemaal bij.
Wat ontzettend leuk dat je de kunstenaar aan het werk kon zien, ik hou erg van dit soort kunst.
In Heverleebos, in Belgie, is het Pad van Ad, een lokale kunstenaar maakt van oude bomen schitterende kunstwerken en daar is een hele route van emaakt, maar ik heb hem jammergenoeg nog nooit aan het werk gezien-
Janny zei…
Je blog ziet er mooi uit, leuk om af en toe te veranderen. Wat een apart verhaal en grappig dat je net 1 van de kunstenaars aan het werk kon zien.
Ger zei…
De mysterieuze sage over het ontstaan van het Solse Gat is natuurlijk heel spannend.
Alhoewel ik het werkelijke ontstaan van het gat uit de laatste ijstijd interessanter vind.
De houten beelden komen op die plek wel heel goed tot hun recht.
Willy zei…
Leuke plek met een bijzonder verhaal. Mooi dat er nu dan ook die beelden staan. Ik zou er toch liever overdag zijn dan 's nachts.
KnutzEls zei…
Wat een verhaal, bijna Halloween. Maar mooie beelden.
Lies zei…
Een ietsje eng verhaal...
Fijn om de kapper (bezig) te zien!
Lie(f)s.
Elizabeth zei…
Het Solse gat kennen we wel, maar die beelden hebben we nog nooit gezien.
Logisch, want toen ik verder las begreep ik dat ze er nog niet zo heel lang staan!