Doorgaan naar hoofdcontent

Wildplasser betrapt

Het Rijksmuseum heeft sinds 2020 een prachtige vernieuwde site waarin al hun werken zijn opgenomen. Je kan er eindeloos op rond dwalen. Om met hun woorden te spreken: de nieuwe Rijksmuseum-site is de Netflix voor kunst. Je kunt een heerlijk avondje 'art bingen' op rijksmuseum.nl!

Ik kijk al jaren zo nu en dan eens op deze site en laatst ontdekte ik er deze ets van de Hervormde Kerk te Noordwijk. Voor mij bijzonder omdat ik vlakbij deze plek ben geboren en opgegroeid. Ik denk dat het ontwerp is gemaakt vanaf een bepaald punt van de Heilige Geestweg. Maar de ets is gemaakt ergens in de 18e eeuw dus ik kan het wel helemaal mis hebben.

Hendrik Spilman (Amsterdam, 17 februari 1721 - Haarlem, 3 februari 1784) was een Nederlands topografisch graveur, tekenaar en schilder. Er zijn er veel tekeningen van hem bewaard gebleven, die aantonen dat hij het land rondtrok om gebouwen en landschappen te schetsen, die later tot tekeningen werden uitgewerkt.

Hij tekende met grote precisie en gaf het leven in de steden en dorpen naar waarheid door. Als je de ets goed bekijkt zie je rechts tegen de muur een mannetje staan. Een heuse wildplasser werd door de kunstenaar betrapt, die had vast een glaasje teveel jenever gedronken.

Reacties

Yova zei…
Rijksmuseum zijn wij ook nooit geweest. Kan ook niet te veel voor f... Wildplassen doen mensen nog steeds. Komt door de vele drank op drinken. Foto zie je hier allemaal goed van vroeger. Staan gewoon tegenaan pissen. Kunstenaar heeft dit goed drank gedronken. Nu mag het niet meer wildplassen. Krijg je boete..... Fijne dag.
Judy zei…
Art bingen.... :)
Bertiebo zei…
Wat een vondst! Ik binge daar ook met enige regelmaat, maar zonder het zo te noemen
Ook een vondst
Sjoerd zei…
Dan moet ik daar ook maar eens even gaan rondhagen. Leuke vondst die wildplasser.
In de weer zei…
Wildplassen, van alle tijden !
Emie zei…
In essentie verandert de mens dus niet!
Edward McDunn zei…
Dat het Rijksmuseum zo'n uitgebreide website heeft, wist ik niet.
Woldplassen is dus van elle tijden.
Lot zei…
Die link ga ik vandaag eens fijn bekijken.
Ik ben geboren met uitzicht op het Rijksmuseum en er in mijn jeugd en met school veel geweest.
Maar na de restauratie ben ik er nog niet geweest.
KnutzEls zei…
Dat is het fijne van internet, je kunt gewoon thuis genieten. Leuk toch!
miekequilt zei…
Wat leuk om dat schilderij zo goed te kunnen bekijken. En die man, o ik heb echt een hekel aan mannen die dat doen. Vooral als je ergens onderweg even langs de snelweg wilt pauzeren en er staat weer zo’n wilde plasser. Bah.
Jolande zei…
Dat vind ik nou echt grappig die wildplasser op dat schilderij.
Ger zei…
Kan er ook uren zoet mee zijn dat struinen op internet waar heel veel interessante en leerzame informatie te vinden is.Het sjouwen met volle tassen van en naar de bieb is verleden tijd voor mij.
Volgens mijn informatie was het in de tijd van toen deze ets gemaakt is heel normaal dat het gewone volk haar behoefte op straat deed in speciale secreetgoten waardoor urine en ontlasting zo de gracht in liep,beerputten of steegjes,plekken genoeg wanneer de nood hoog was.zelfs de inhoud van de pispot werd uit het geopende raam gegooid.
Lies zei…
Kunst vanuit je luie zetel..., héérlijk!
En wildplassen, da's van alle tijden. Als je er niemand mee schaadt...
Lie(f)s.