Doorgaan naar hoofdcontent

Snelle ontwikkeling

Wat we ook in dat leuke Oude Ambachten Museum zagen was een ruimte vol met oude computerapparatuur. Alles wat daar staat lijkt van eeuwen geleden maar zo lang terug is dat echt nog niet. Die ontwikkeling is zo snel gegaan, ik moet voortdurend hollen om het bij te houden. En eerlijk gezegd hou ik alles al niet meer bij.

De Commodore 64 kwam in januari 1982 op de markt. De homecomputer heeft een vermelding in het Guinness Book of Records als de bestverkochte computer ooit, met een geschat aantal tussen de 10 en 17 miljoen verkochte exemplaren.

Ik heb even aan zoon Bas moeten vragen welke wij in huis hadden maar dat was de MSX die een jaar later het levenslicht zag. Zoon had veel interesse in dat soort apparatuur en ik wilde er ook wel wat over weten dus schaften we er een aan en ik volgde een cursus bij de Plattellandsvrouwen. Een ster ben ik nooit geworden😏

Iets verderop in het museum was een ruimte waar allerlei apparatuur stond die men in kantoorruimtes gebruikte, waaronder deze telefooncentrale. Iets soortgelijks heb ik als negentienjarie bediend. Oh mensen, waar blijft de tijd?

Mijn zoon wees me er trouwens fijntjes op dat ook hij (1972) en zijn leeftijdsgenoten de ontwikkeling van de computer en de informaticawetenschap vanaf het begin hebben meegemaakt. Je bent gauw geneigd om dat van je eigen kinderen te vergeten omdat ze er zoveel meer van weten dan jij.

Reacties

Bertiebo zei…
Nou inderdaad, wat is het allemaal ontzettend snel gegaan. In 1982 wilde ik er liever niks mee te maken hebben. Zoals mensen nog langer geleden niks van de stoomtrein wilden weten. Wat is dat veranderd!
Yova zei…
In deze museum is weer leuke dingen van vroeger te zien. Ik zie ook dat wij ook deze dingen hebben gehad. Echt heel oudje. Ferry computer heel lang ermee. Nu hebben tegenwoordig mooie computers die makkelijker zijn. Leuke museum is dit. Fijne dag.
Judy zei…
Wat leuk! Ja, ik heb ook zo'n zoon die de ontwikkeling van de computer van kind af aan heeft meegemaakt. En nu zijn eigen IT bedrijf heeft. Ik probeer(de) mee te groeien maar ja... :)
Sjoerd zei…
Ik kocht mijn eerste computer, een Sinclair ZX80 in 1980. Iedereen verklaarde mij voor gek. Ik ben geëindigd als Manager in de ICT. Zo gek was dat toch niet. Ik heb dat gekke dingetje nog steeds ergens liggen. Het leek niet eens op een computer...
In de weer zei…
Inderdaad, snel ging het en het gaat steeds sneller .
Sommige ontwikkelingen zijn zelfs beangstigend, maar je kunt niet meer zonder.
Petra1945 zei…
Ik heb een Commodore 64... in mijn poppenhuis staan. Schaal 1 op 12 en het is geen speelgoed maar was (toen) een klokje met digitale cijfers. Hij werkt allang niet meer, maar ziet er prachtig uit in die setting, ik heb er speciaal een studeerkamer omheen gearrangeerd.
Lot zei…
Van geen telefoon en tv in huis tot smartphone waarop je van alles kan en nauwelijks meer mee belt.
Altijd op kantoor gewerkt dus veel vd ontwikkelingen meegemaakt, van gewone typemachine tot geavanceerde laptop.
Over het algemeen hebben we, wat nu als ouderen wordt omschreven, het wel bijgehouden als we het nodig hadden en het geleerd. Bijhouden probeer ik nog steeds maar als je het in de praktijk niet nodig hebt doe je het niet.
In mijn werk, het onderwijs, heb ik de introductie vanaf het begin meegemaakt. Ik vond het bere-interessant, volgde cursussen en werd ICT coördinator om de introductie van de computer op school te begeleiden.
KnutzEls zei…
Dankzij de computer ging ik weer werken. Ik volgde een cursus bij Randstad met werkgarantie.
Ger zei…
Ja,daar staan heel wat vergeelde oudjes bij elkaar.
De eerste PC die wij in huis hadden kocht mijn man 2e hands van zijn werkgever,je kon op internet via vaste telefoon verbinding,maar dan kon je niet bellen of gebeld worden.
Mijn 10 jarige kleinzoon(inmiddels 28) zei tegen me:oma ik zal jou eens wegwijs gaan maken wat die PC betreft want anders ben je straks geen analfabeet maar een digibeet,en zó kreeg ik mijn eerste les in de digitale wereld.
Kan me aardig redden wat dat betreft,steeds meer handelingen waar je vroeger de deur voor uit moest,kun je nu online regelen.
Heb onlangs jaar lang mee gewerkt aan studie voor Radboudumc,met speciale app op MB stond ik via Bluetooth in verbinding met arts wanneer ik thuis wekelijks spirometrie/longfunctie testen + vragenlijst invulden en met code veilig verstuurden naar longarts.Zodat in de toekomst patiënten met longaandoening thuis kunnen meten en arts op afstand kan meekijken en direct kan ingrijpen indien nodig.
miekequilt zei…
Onze eerste computer: hij stond klaar om gebruikt te worden. Maar er gebeurde niks! Hadden we het beeld op donker staan. Nu kunnen we samen de meeste problemen wel oplossen. En anders hebben we een slimme zoon en schoonzoon.
Lies zei…
'k Ben ook niet 'mee', maar we kunnen nog bloggen...!
Lie(f)s.
Emie zei…
Wie had nou gedacht dat we zelfs nostalgisch kunnen worden van pc's?
Janny zei…
Net wat je zegt, het lijkt eeuwen geleden maar is nog helemaal niet zo lang geleden, er is in enkele decennia enorm veel veranderd.