Doorgaan naar hoofdcontent

De Jongen die met Wolken Speelde

Ik heb al meerdere boeken van Franco Faggiani gelezen, onder andere 'Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween' en dat vond ik prachtig, mag in de top drie van de boeken die ik dit jaar las.
'De Jongen die met Wolken Speelde' is minder sterk maar toch een aanrader.

Het verhaal begint in 1944 als WO II nog volop huishoudt in Italië. De 72-jarige archeoloog Filippo Calvanti weigert zich aan te sluiten bij het fascisme en zijn werkzaamheden liggen stil totdat hij van overheidswege de opdracht krijgt om te zorgen voor een veilig transport van kunstwerken van Bressanone  in het noorden van Italië naar Duitsland en daar voelt hij niet voor. Toevallig maakt hij kennis met Quintino die tewerkgesteld is in Bressanone als mecanicien. Als hij zijn zorgen deelt met deze jongen komt die met een zowel fantastisch als gewaagd plan. Quintino ‘regelt’ een vrachtwagen en samen gaan ze op pad om de kunstwerken veilig te vervoeren naar Rome om zo de kunstschatten te redden uit handen van de Duitsers.

En dan volgt er een 'roadtrip' door Italië die zijn weerga niet kent. Via allerlei omwegen om zo weinig mogelijk gecontroleerd te kunnen worden, gaan ze hun avontuur tegemoet. Allerlei gevaren bedreigen hen, soms verstoppen ze zich in het bos of overnachten ze in afgelegen kloosters. Soms bluffen ze zich ergens doorheen en telkens opnieuw blijkt hoe slim die Quintino wel niet is alhoewel Calvanti zich soms af vraagt of hij wel te vertrouwen is. Uiteindelijk ontwikkelt zich een diepe vriendschap tussen beide mannen. 

Zoals altijd bij Faggiani geeft de beschrijving van de natuur en de landschappen je het gevoel er zelf in rond te trekken. Dit is een avonturen roman en die boeit van het begin tot het eind.

Mocht je iets meer willen lezen over roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog kijk dan hier even.

Reacties

Bertiebo zei…
Shizo Kanakuri uit je top-3 heb ik na jouw recensie gelezen en inderdaad, die mag ook bij mij in de toplijst. Dus dit boek ga ik ook proberen. Maar wat is jouw top-3?
Yova zei…
Deze boek is zeker goede boek om te lezen zo te zien van jou verhaal.
Maar ik leest haast geen boeken. Daar heb ik nou geen geduld voor. Ik wens je fijne dag. En veel lees plezier!
Marthy zei…
Bettie, ik hou geen lijstjes bij maar vooruit, d rie mooiste van afgelopem jaar waren Het Schaarse Licht, Het Jaar dat Shizo Kanakure verdween en Phoenix, in die volgorde.
KnutzEls zei…
Ik weet niet meer of ik het heb gelezen of dat ik het in de bieb zocht. Maar weer ens goed zoeken daar.
Emie zei…
Op mijn boekenwensenlijstje staan alle boeken van deze schrijver. Tot op heden nog niet een gelezen. Er is zoveel moois, misschien komt het er de komende winter wel van. Bedankt voor de tip.
John zei…
Ik heb nog meer dan 20 boeken liggen die ik moet lezen. Eerst die eens wegwerken.
Ben gelijk op onderzoek uit geweest en heb al wat recensies gelezen: ze gaan op m’n wensenlijst(je) hoor!
Dank je wel voor je boekentips!
miekequilt zei…
Een goed boek lezen is zo fijn. Ik las er twee van jouw lijstje, Phoenix vond ik de beste. Ik houd erg van boekenlijstjes, wat me aanspreekt zet ik in mijn bieb app en zodra een boek uit is, bestel ik een nieuw boek. Nou, eigenlijk al halverwege, want voor sommige boeken bestaat een lange wachtlijst.
Anoniem zei…
Wat een fijne tip, dank je wel, ik heb een abonnement op Storytel en zag dat de boeken van deze schrijver te beluisteren en te lezen zijn, ik luister vaak boeken als ik zit te haken, of tijdens het onkruid wieden in de tuin en het is heerlijk om gewoon verder te lezen na het luisteren. Ik verheug me erop!
Adriana, groet uit Germisay
anneke broos zei…
Het is een prachtig boek.ik kan het weten want ik heb het gelezen.
In de weer zei…
Wel fijn dat er boeken zijn, zeker nu voor jou !
Marthy zei…
Leuk dat je even reageert Anneke en zo positief. Ik heb ervan genoten, vond het af en toe ook wel komisch.
Lies zei…
Helaas, de geschiedenis herhaalt zich...
Lie(f)s.