Doorgaan naar hoofdcontent

Knieprothese

Helaas, de injecties met hyaluronzuur die de orthopeed mij in maart gaf (zie hier) en de speciale knieoefeningen die hij mij voorschreef hebben niet geholpen. IJverig de hele zomer die oefeningn gedaan maar ik kreeg geen beter resultaat in het stijgen en dalen. Ons dorpje ligt tegen een helling, ook ons eigen terrein. Stenen trappen om naar boven en beneden te komen met hier en daar een hellinkje. Ik kreeg er in de loop van de zomer steeds meer moeite mee. In het voorjaar kon ik nog een rondje dorp lopen, met moeite weliswaar maar dat gaf ik al gauw op, te veel pijn.

Toen ik in maart bij de fysiotherapeut kwam om de knieoefeningen door te nemen zei hij me dat ik niet te lang moest wachten met nieuwe knieprotheses. Ik opperde namelijk dat we het huis in Frankrij maar moesten gaan verkopen en daar ging hij recht tegen in. Waarom zou je het genieten op zo'n mooie plek opgeven als je je kan laten opereren? Daar heb ik de hele zomer over nagedacht, iedere dag weer, ik twijfelde enorm.

Maar de pijn bleef, die ging niet weg. Ik heb de hele zomer niet gewandeld, geen meter en dat mistte ik ernorm. Ik hou van wandelen, het is mijn passie. Kortom, eind augustus heb ik contact opgenomen met de orthopeed en na telefonisch overleg werd er besloten dat ik geopereerd zou worden.  De volgende ochtend om half negen werd ik al gebeld door de planning van de Bergman Kliniek, op drie oktober zou ik een nieuwe knieprothese krijgen. En die operatie heeft dus dinsdag plaatsgevonden. Wordt vervolgd. 

Reacties

Bertiebo zei…
Jemig Marthy, dat is niet niks. Hopelijk is alles goed gegaan en heb je niet al te veel pijn. Sterkte gewenst en ik ben heel benieuwd naar het vervolg.
Mevrouw W. zei…
Veel beterschap en laten we er maar gewoon vanuit gaan dat je hierna geen pijn meer gaat hebben.
Sjoerd zei…
Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen, mij willen ze nog niet opereren.
In de weer zei…
Tjee Marthy toch, dat is niet zomaar iets, hoop dat je er baat bij hebt . Sterkte bij het herstel.
miekequilt zei…
Goed gedaan!! Als wandelen je zoveel plezier en vreugde geeft is deze operatie meer dan de moeite waard. Nu weer goed oefenen en rusten en dan ga je straks hopelijk weer makkelijk op pad. Wordt de andere knie ook gedaan?
Emie zei…
Ik vermoedde het al. Ergens in je blog schreef je een keer' Als ik nieuwe knieën heb'. Goed van je hoor, je hoort er gunstige verhalen over. Nu revalideren, succes daarmee.
Elizabeth zei…
Dat is niet zomaar een ingreep... En ook echt iets anders dan een nieuwe heup. Ik heb een schoonzusje van 56 die ook een nieuwe knie heeft gekregen en heb het van dichtbij meegemaakt. Zij had erg veel pijn de eerste weken; ik hoop toch zo dat het bij jou meevalt! Maar na 3 maanden was ze zò blij dat ze het gedaan had.
Sterkte de komende tijd en houd de moed erin!
Judy zei…
Wat dapper! En ja ik begrijp het als je zo veel pijn hebt. Ik zit er nog steeds tegenaan te hikken, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik al een hele tijd niet of nauwelijks pijn heb. Ik zie erg tegen de revalidatie op, en ben heel benieuwd hoe het met jou gaat.
Heel veel beterschap en sterkte gewenst.
Een mooi herstel toegewenst, met het resultaat dat je voor ogen hebt.
Lot zei…
Uit ervaring weet ik hoe fijn nieuwe knieen zijn. In maart rechts, in november links paar jaar geleden.
De eerste 10 dagen zijn pittig maar daarna gaat het met sprongen vooruit. Zeker als je al lange tijd de oefeningen hebt gedaan zullen je beenspieren best wel in goede conditie zijn daar heb je nu wel profijt van waarschijnlijk.

Als de hechtingen eruit zijn het litteken paar x per dag smeren met kokosolie, daar werden zij bij mij heel mooi van.
Wat fijn dat je al zo snel geopereerd kon worden. De revalidatie kan pittig zijn maar is zo de moeite waard. Ik kreeg in 2016/17 protheses achter de knieschijf (dus niet een hele nieuwe knie) en ik geniet er elke dag van dat ik (na 30 jaar klachten) weer kan wandelen zonder pijn! Dus nu doorbijten maar en net als wat Lot hierboven zegt elke dag weer een stukje vooruit! Sterkte
Dat klinkt alsof je nog vrij vlot aan de beurt was. Wat fijn! Hopelijk is dit een nieuwe start voor je knie.
Marietje zei…
Sterkte met je herstel Marthy. Het is best even afzien maar als je straks je berg weer op kunt ben je heel blij dat je het gedaan hebt. Frankrijk is toch veel te leuk.
Groetjes, Annemarie
Janny zei…
Dat lijkt me een behoorlijke ingreep. Ik hoop van harte dat je snel weer kan lopen, goed oefenen maar, dan loop je de volgende keer in Frankrijk zo de berg weer op!
Charlie zei…
Zo dat is niet niks Marthy, na rijp en lang beraad de knoop doorgehakt en nu ben geopereerd! Ik wens je heel veel goed herstel en dat het je brengen mag wat je hoopt! Is is niet gevaarlijk om op sokken te lopen?
Edward McDunn zei…
OEI....dat is geen kleinigheid, sterkte en een voorspoedige genezing gewenst.
Ger zei…
Operatie van totale knie prothese is tegenwoordig nog net geen lopendebandwerk(oneerbiedig gezegd)
Bij face 4 van slijtage kom je er voor in aanmerking en wanneer je het geluk hebt een prothese op maat gemaakt te krijgen gaat herstellen in de meeste gevallen goed.
Maar dan nog is het herstellen niet niks kan ik je uit ervaring verzekeren.
Denk Marthy dat jij heel veel voordeel zal hebben doordat jij nog tot voor kort fietste en daardoor sterke beenspieren hebt.Bij mij was dat 10 jaar geleden al niet meer mogelijk door fors rug probleem.Mijn pijn in knie is weg maar ondervind nog dagelijks de beperkingen na nieuwe knie,5 op de 20 mensen hebben dat volgens mijn orthopeed.Andere knie ben ik nooit meer aan begonnen omdat ik na rugoperatie zeer slecht ter been ben gebleven en het zal moeten doen met er op uit gaan in rolstoel.
Ik wens je in elk geval een voorspoedig herstel en veel sterkte!!!
Ik had al zo'n donkergrijs vermoeden. De eerste stap is gezet, nu op naar herstel! Dat komt vast goed!
Anoniem zei…
Sterkte Marthy, dat je maar weer snel goed uit de voeten kan
KnutzEls zei…
Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar meerdere mede-gymsters kunnen weer prima uit voeten met 1 of 2 nieuwe knieën. Misschien dat ze wat moeilijker van zitten op de grond naar staan gaan, maar wie van ons is nog zo soepel als op z'n 18e? Ik wens je een snel herstel. Dat oefenen is je wel toevertrouwd. Pas wel op dat je je niet over-oefent. Dus rustig aan, nog even in de 1e versnelling. De rest volgt dan vanzelf.
Wat goed dat je deze stap hebt gezet. 👍Hoor eigenlijk alleen maar goede dingen van mensen na zulke operaties, maar hoop dat ik nog heel lang met mijn eigen originele onderdelen mag doen, haha.
Anoniem zei…
Sterkte.
Uit eigen ervaring weet ik dat de 1e weken het ergste zijn.
Ook ik liep al jaren met erg veel pijn rond, maar opgeven ho maar.
Nu al een aantal jaren een "plastic fantastica" knie; totale prothese.
Loop weer zonder pijn mijn 10 km per dag met uitschieters tot 20 km.
Ook berg op en af.
Geen dag spijt, ook al blijft het voelen als geen knie van mijzelf.
Het duurt even, maar er is licht aan het einde van de tunnel mevrouw Berends.
Ontzettend dapper van je! Het is een hele ingreep. Straks kun je weer genieten van de dingen die je plezier geven.
Ik wens je een goed herstel en houd de moed erin~!
Je fysio verdient een lintje...
Bemoedigende groet.
Lies zei…
'k Wens je meer dan alle goeds!
Een bemoedigende knuffel!
Lie(f)s.
anja zei…
Ik hoop dat je er net zoveel plezier van zult hebben als mijn moeder!

Na jaren injecties was het niet meer uit te stellen, en moest ze geopereerd (eerst 1 knie, later de andere). Wat was ze er blij mee, ze kon weer beter lopen, ze kon weer fietsen (wat ze de laatste jaren daarvoor niet meer kon), en ze was vrij van pijn.

Veel succes met het herstel en ik wens je nog vele, plezierige wandel-kilometers toe.
Jan uit Perth zei…
Sterkte met je herstel Marthy, we hopen dat het spoedig mag verbeteren!
bemar zei…
Ik wens je een voorspoedig herstel!
willy zei…
bijzonder vervelend Marthy

een voorspoedig herstel gewenst

groeten
Willy zei…
Fijn dat de operatie al zo snel kon. Hopelijk gaat het herstel de komende tijd voorspoedig zodat je weer heerlijk kunt wandelen en kunt genieten van jullie stekkie in Frankrijk. Groetjes Willy
Ja, dat is toch een heftige beslissing, maar ik ben het eens met het advies dat je dit wel moet doen. Ik hoop dat je in de toekomst nog heel veel fijne Franse wandelingen gaat doen!
Ohh dat is niet niks ....... kan me voorstellen dat je lang twijfelde. Ik hoop dat het inmiddels beter met je gaat? En dat de operatie is geslaagd?