Doorgaan naar hoofdcontent

Wild

Toen wij eind september een klein weekje op de Veluwe waren hebben we al fietsend ontzettend veel gezien en gefotografeerd. Dit zijn de laatse foto's en die nam ik in Park De Hoge Veluwe. Vriend Jacques is een goede fotograaf met een prachtig toestel en hij stelde voor om eind van de dag naar een van de wildobservatieplaatsen te fietsen om daar te proberen wild op de foto te krijgen. Rond die tijd wordt het grofwild namelijk meer actief en laten de dieren zich beter zien.

Dit was de eerste foto die ik daar nam en ondertussen was ik verbijsterd. Tientallen fotografen, zo ver het oog reikte, hadden daar hun uitrusting opgesteld om hun geluk te beproeven en onze vriend verzekerde ons dat op al die observatieplekken dezefde drukte te zien zou zijn. 
Ik kwam al snel te weten dat de meeste fotografen hier vanaf een uur of elf  's morgens al zaten, uitgerust met campingstoelen, koffie en broodjes. En ze zaten allemaal naar één punt te kijken, de rand van het bos voor hen waar met grote waarschijnlijkheid al die uren niets te zien zou zijn.

Want niet eerder dan vier uur begint de boswachter emmers met bix en appels over de weides te strooien om het wild te lokken. Park De Hoge Veluwe doet er alles aan om haar publiek te vermaken. Deze plek was als laatste aan de beurt, het was inmiddels vijf uur toen de auto van de boswachter verscheen. Een siddering ging door rij fotografen.

We moesten nog een minuut of tien wachten en toen kwam er rustig een imposant edelhert uit de bosjes gelopen, een prachtig gezicht. Het geklik van al die met grote toeters uitgeruste fotocamera's nam in hevigheid toe.

Ik klikte met mijn onbetekende camera mee met de rest, uit de hand want ik had geen statief bij me.

Zijne majesteit poseerde nog even met de kop schuin naar al die fotografen, keerde zich vervolgens om en kuierde rustig het bos weer in. Het uitgestrooide voedsel kon hem niet bekoren. Ik was tevreden, had in mijn ogen een paar mooie foto's geschoten. Onze vriend bleef nog even om te kijken of de show nog een vervolg zou krijgen maar wij met zijn drieën stapten alvast op de fiets. Mooi om een foto te kunnen nemen van een edelhert maar al die drukte in een natuurpark hoeft voor mij niet, dat moge duidelijk zijn.

Reacties

Bertiebo zei…
Gelijk heb je! Die hele echte fotografen ook trouwens.
KnutzEls zei…
Wat een theater.
Yova zei…
Daarom kwamen fotografen. De herten waren daar. Dan zoveel fotografen. Herten schijnt belangrijk om te foto's maken. Bij jou is ook dan goed gelukt. Veluwe lopen ook wolven. Niet gezien.....Leuke foto's.
Judy zei…
Wat een spektakel zeg. Doet niet echt 'wild' meer aan. Maar gelukkig was het geen wolf.
In de weer zei…
Geregisseerde natuurbeleving, tja !
Sjoerd zei…
Ik zou het niet in mijn hoofd halen om daar tussen te gaan staan. De mooiste foto vind ik dan ook de eerste, waar al die malloten op staan.
Voor mij ook liever een hert dat bijna ongezien, ongemerkt en zonder hordes nieuwsgierige fotografen hier in de omgeving rond struint! Maar de foto’s die je hebt gemaakt (haha, zonder grote lenzen etc.) zijn mooi!
Emie zei…
Ha, ha en jij maakt daar binnen tien minuten een paar fantastische foto's.
Elizabeth zei…
Wat een happening is dat... nog nooit gezien en ik wist ook niet dat dit gebeurde. Maar wild kijken is voor sommige mensen de ultieme bezigheid in oktober. Ik heb er zelf niks mee, natuurlijk is een hert prachtig om te zien, maar al dat gebrul en gedoe hoeft voor mij niet.
Jolande zei…
Nou jij hebt hele mooie foto´s gemaakt hoor zo even uit de hand.
Ik vind het voeren van de dieren en dan op een stoeltje zitten wachten om er foto´s van te kunnen maken nou niet bepaald echt wild fotograferen, maar wie ben ik.
Ger zei…
Vanaf de tijd dat analoge fotografie plaats maakten voor digitaal gingen er steeds meer mensen op uit met de camera om foto’s te maken onderweg.Wereldwijd kom je ze tegen en ze zijn niet opzoek naar dat ene unieke plaatje maar er zijn er steeds meer die gaan massaal als kuddedieren naar die ene plek om met z’n allen het bijzondere wat daar te zien is vast te leggen.Ik maak graag foto’s en bekijk graag foto’s van anderen maar ben geen fotograaf en foto’s technisch beoordelen kan ik niet.Foto’s kunnen mij wel aanspreken of gevoelens van emotie losmaken.Ben fan van jou mooie foto’s hier boven maar ben geen fan van fotografen die zichzelf geweldig goed vinden.Heb ook te doen met de zogenaamde “rugzakvosjes” op de Veluwe die zó bijna tam gemaakt zijn door massa’s fotografen die vooral jonge vosjes lokken met eten uit hun rugzak om voor eigenbelang of uit winstbejag foto’s maken.
miekequilt zei…
Zo zie je ze op Texel vaak als er bijzondere vogels te spotten zijn. Ik heb er geen moeite mee, het is toch een leuke hobby?
Maar ik ben wel verbaasd dat je geen burlende herten ‘s avonds op de foto mag zetten, maar dat er wel gestrooid wordt zodat de herten te voorschijn komen.
Janny zei…
Mooi gezicht al die fotografen op een rijtje! Fijn dat je zo'n mooi hert op de foto kon zetten.
KnutzEls zei…
Het hert is mooi, maar de rest vind ik te veel theater.
Lies zei…
Ook jouw foto's 'spreken'...!
Lie(f)s.
Willy zei…
Jouw foto's zijn mooi geworden en het is leuk om zo'n hert te kunnen zien. Wij gaan tijdens de hertenbronsttijd weleens naar een observatiepost bij ons in de buurt. Er wordt daar niet gevoerd, maar er zijn altijd wel herten te zien en te horen. We hoeven daar ook niet de hele dag te zitten, tegen schemer gaan we er pas naartoe.
Willy zei…
https://detantevantjorven.blogspot.com/2014/09/herten-bronststijd.html
Ik wist niet dat ze gevoerd worden, maar jij hebt een mooi hert op de foto. Ik vind het wel mooi om in de bronstijd te kijken in de AWD.
J. S. Vila zei…
Bonita fotografía del ciervo saliendo de la vegetación circundante. Fue una buena espera, con un resultado exitoso.
Marleen zei…
Ik kom al meer dan 45 jaar op de Hoge Veluwe. Altijd jaarkaarten gehad. Deze kermis van fotografen wordt ieder jaar erger, gevoed door de HV zelf. Aankomend jaar gaan we onze kaarten niet meer verlengen. Ik wil geen sponsor meer zijn van deze onzin.
Voordat ze begonnen met lokken en bijvoeren, kon je ze ook gewoon zien lopen, maar ja..dan moest je wel iets beter kijken en misschien zoeken en dat willen mensen tegenwoordig niet meer. Jammer.
Marthy zei…
Nee, de mensheid wil alles voorgeschoteld krijgen, het moet niet teveel moeite kosten. Ik was stomverbaasd dat dit zich afspeelde in een natuurpark.