Doorgaan naar hoofdcontent

Font Méjannes dolmens

Niet ver van Ruoms doorkruisten we een dorre hoogvlakte bezaaid met kalksteenblokken- en platen. Hier vindt men de drie dolmens van Font Méjannes, het is ook de naam van de bron die de beek onderaan de vallei voedt.  

Deze dolmens maken deel uit van de uitgestrekte necropolis van Bourbouillet met ongeveer vijftig dolmens die dateren van 3500 jaar voor Christus.

Een necropolis is een begrip uit de oudheid, het slaat op een grote uitgestrekte begraafplaats.  De dolmens van Font Méjannes zijn het best bewaard gebleven. Er werd begraven in de holen van de dolmens. Deze necropolis werd al in de Romeinse tijd geplunderd. De Romeinen zochten naar brons om het om te smelten voor hergebruik.

Een dolmen is een megalithisch grafmonument en een variant op het hunebed. Verschil zit in het feit dat de grote zwerfkeien die voor dolmen zijn gebruikt, zijn bewerkt tot relatief platte platen. Dolmens komen voor in Engeland, maar zijn vooral gevonden in Frankrijk. Ze bestaan gewoonlijk uit een grote platte steen die horizontaal ligt op een aantal kleinere, rechtopstaande stenen.

Met bijna 900 dolmens is de Ardèche een van de rijkst bedeelde gebieden van Frankrijk, nog vóór Bretagne! Een weinig bekend erfgoed waarvan veel mensen het bestaan niet weten.

Indrukwekkend is het wel, zeker als je bedenkt dat men dit in de prehistorie aangelegd heeft.


Er staat wat water in de beekbedding van Fontgraze in prachtige diepe poelen die bekend staan als gours, maar de beek staat vaak droog. 

Dit is natuurlijk een plek met een kwetsbaar evenwicht waar zeldzame en beschermde planten- en diersoorten te vinden zijn. We hebben kilometers gefietst over deze hoogvlakte en kwamen er niet meer dan een paar auto's tegen. Wij houden van dit soort verlaten streken, machtig mooi, de gemiddelde toerist zal hier niets te zoeken hebben. Gelukkig maar, zo kan zo'n gebied in stand blijven.

Reacties

Judy zei…
Had nog nooit van dolmens gehoord. Maar wat een mooi ongeschonden gebied. Gelukkig dat toeristen wegblijven, zo kwetsbaar.
Yova zei…
Deze is zeker gespaard gebleven. Romeinse dingen mogen niet verplaatsten. Heel oud om te zien. Toch kwam je dit tegen. Mooie gebied daar om te wandeling te maken geweest. Fijne dag.
Sjoerd zei…
De laatste regels zijn treffend, Zuid Limburg was ook een mooie streek. Maar volledig door toerisme en toerfietsers overspoeld. En veel van die toerfietsers komen met de auto naar Limburg om hier te fietsen...
Emie zei…
Kijk maar uit dat er door jouw goed gelezen blog niet ineens veel toeristen naar dit fraaie gebied komen. Het is er werkelijk schitterend en vol met natuur en historisch belang.
Bertiebo zei…
Ja dat zou jouw gebied voor mij extra interessant maken. Niet alleen de natuur en die dorpjes, maar ook die historie
Anoniem zei…
Anneke zegt
In een ver verleden ook eens geweest. Indrukwekkend gebied.

Meneer Sjoerd, ook wij gaan met de auto naar het nog steeds mooie Zuid-Limburg en genieten daar minimaal een week of acht elk jaar
al wandelend en op de fiets van dit mooie stukje Nederland.

Wij zouden ons bijna schuldig gaan voelen, maar ook in het noorden van ons land trek het toerisme aan.


miekequilt zei…
Wat een prachtig gebied, zeg. Ik had nog nooit van dolmens gehoord, weer iets interessant geleerd.
Ik heb de dolmens in Engeland bewonderd. Altijd indrukwekkend die oude stenen.
Anoniem zei…
in dép.Aveyron zijn 1000 dolmens te vinden, in Bretagne vaak een combinatie van dolmens en menhirs (de verticale stenen van asterix & obelix). in gebied van ierland tot kaukasus en van scandinavië tot spanje komen ze voor. vrij algemeen dus, maar altijd imposant.
Lies zei…
Indrukwekkend mooi! En een beetje wijzer...
Lie(f)s.
willy zei…
Bijna niet te geloven hoe ze dit in die tijd verwezenlijkt hebben Marthy

en het blijft iets mysterieus hebben

prettige dag