Doorgaan naar hoofdcontent

Bedriegelijk



Als je de foto hierboven zo ziet denk je toch dat dit een keurig fietspad is, nietwaar? Niet dus, het is een sloot met een dikke laag kroos en als je zoals ik in de polder woont is dit overal om je heen te zien.

Veel meer dan voorgaande jaren, dit komt door de hoge temperaturen en wetenschappers voorspellen al dat bij verdere opwarming van het klimaat het kroos in de sloot nog eerder in het voorjaar zal verschijnen. 

Kroos, dat zijn dus eigenlijk gewoon heel veel waterplantjes bij elkaar. Kleintjes, van één blaadje per plantje. En die een-bladige plantjes groeien als een malle, net zo lang tot de hele sloot of vijver vol zit.  Best een heftig plantje dus. Al dat dikke kroos is natuurlijk helemaal niet goed voor het andere leven in de sloten, het werkt als een verstikkende deken en het water wordt zuurstof loos.

In veel sloten is het kroos op het ogenblik rood of roestbruin van kleur. Het lijkt wel herfst in de sloot. Nou, dat heb ik even nagezocht en ik leerde dat er verschillende soorten kroos zijn. Je hebt puntkroos en eendenkroos, bijvoorbeeld. Deze soorten zien er groen uit en komen het meest in de zomer voor. 

In de nazomer en herfst zien we de grote kroosvaren. Deze kleurt bruin/rood. Het is een watervaren, dit is dus een heel andere plant dan het groene kroos dat je in de zomer ziet. Het is maar even dat jullie het weten.

Reacties

Bertiebo zei…
Ik krijg meteen visioenen van kleuters die denken dat ze daar kunnen lopen
Emie zei…
Het lijken werkelijk net grindpaden. Verradelijk voor kinderen en dieren.
KnutzEls zei…
En niet alleen kinderen... verraderlijk
Marthy zei…
Ik heb al gehoord van fietsers die pardoes doorreden…..
In de weer zei…
Moet er niet aan denken.
Onliemie zei…
Ocharme kinderen en fietsers. Ik moet er niet aan deken maar ook ocharme de vissen en kikkers. Gaan die diertjes nu allemaal dood?
memvan7 zei…
Wij hebben verschillende keren stinkende katten binnen gehad, vooral kittens die blijkbaar ook niet goed uitkeken. Die sloot lag gelukkig niet meteen naast een weg dus de kans om erin te fietsen viel wel mee (al ben ikzelf er wel een keer achteruit op een skelter erin gereden) Als de beerput vol zat kwam het ook in die sloot uit.
Er borrelt ineens een herinnering boven. Wij hadden jaren geleden een jonge hond die achter de eenden renden, maar daar waar de eenden verder zwommen door het kroost dacht de puppy verder te kunnen rennen. De hind is de schrik nooit helemaal te boven gekomen en is altijd bang van water gebleven. Groetjes
Ageeth Mooij zei…
Het ziet er bij ons ook zo bedrieglijk uit! Ik denk dat het niet alleen met de opwarming van de aarde te maken heeft. Vanaf de jaren 50/60 is er veel chemische bestrijding gebruikt en dat doen we gelukkig niet meer.
Marthy zei…
Nu, ze gaan niet en masse dood Kris, maar goed voor het waterleven is deze dikke bij zeker niet.
Sjoerd zei…
Waarom laten ze dit liggen, ik zou toch verwachten dat ze de sloten vrij zouden houden
anja zei…
Jaren geleden kwamen een oom en tante op bezoek met hun poedeltje. Ze stapten uit, hondje zag ons en rende gelijk naar ons toe....we stonden aan de andere kant van een sloot die over ons terrein liep, en plons, hondje lag in de sloot (die was helemaal bedekt met eendenkroos, en oom stapte achter zijn hondje aan, maar kon nog net voorkomen dat ook hij in de sloot stapte, haha)
Marthy zei…
Het wordt hier en daar weleens weggehaald maar het groeit net zo snel weer aan, Sjoerd.
Wieneke zei…
Ja, dat heb ik heel vaak gezien toen we aan een grote sloot woonden. Hele vieze drab is het, maar als ze gaan spuien dan is het ook weer zo verdwenen. Wijlen onze Saartje Poes vergiste zich en kwam onder dat spul thuis. Het was geen gezicht. Ze had zich kennelijk voor de helft droog kunnen houden maar die drab zat vanaf haar zwarte middel tot het puntje van haar staart. En verontwaardigd dat ze keek! Alsof het mijn schuld was. Maar ze liet zich gelukkig goed afspoelen.