Doorgaan naar hoofdcontent

C'est la vie

 De tomatenoogst is iets minder dan vorige jaren maar dat is geen wonder ook. De tere jonge plantjes stonden half mei maar net in de grond toen ze door een verschrikkelijke hagelbui gegeseld werden en daarna werden ze getrakteerd op wekenlang regen. Dat deed de planten geen goed. Ook van de komkommer, courgette en paprika's heb ik niet bijzonder veel kunnen oogsten. C'est la vie. 

 Er staan nog een paar tomatenstruiken waar aardig wat aanhangt, lekkere grote die ik graag rood zou zien want ik wil nog een keer passata maken en daar heb ik wel een paar kilo voor nodig. Met die kleine tomaten die wel snel rijpen kom je daar niet gauw aan. 

Mart had weleens gehoord dat je om dat proces van rijp worden te versnellen alle bladeren van de planten moest knippen. Ik heb het gedaan en we zullen zien. Aan het gemis aan zon zal het niet liggen, prachtig weer hier, er wordt vandaag 28 graden voorspeld.


Reacties

Dat heb ik ook weleens gehoord. Hopelijk werkt het en kun je nog flink wat oogsten.
Mooie foto trouwens van dat bord, die kleuren zo bij elkaar.
Wat een zaligheid toch, zo'n tuin, ook al is de oogst wat minder.
Bertiebo zei…
Dat gaat vast lukken. Hier is het ook nog steeds zonnig. Maar ik heb geen tomaten
Sjoerd zei…
Hier in het zuiden van Limburg is het ook nog steeds zo warm. En droog...
Annelies zei…
Wel een leuk gezicht zo, die 'blote' tomaten! Hier hebben onze buurvrienden wel oranje tomaten maar allemaal met een 'litteken' op hun schilletje. Een soort inkeping of rand die de tomaten eerder hebben opgelopen. Nu ja, de smaak is in ieder geval goed!
Marthy zei…
Fijn dat nog iemand dit kent, ik wist het niet. We gaan het maar afwachten.
Marthy zei…
Ja, het blijft heerlijk Jeanne, die moestuin. Je bedenkt 's morgens wat je gaat eten en haalt het uit de tuin, moeilijker is het niet.
Marthy zei…
Erg grote tomaten scheuren wel eens wat open rond de aanzet, maar och, dat plekje snij je gewoon weg.
Ik heb ook een aantal bladeren en lege takjes van mijn tomatenplantjes weggehaald. Las dat ergens op een site.
Marthy zei…
Dan moet het gaan lukken.
Elizabeth zei…
Tja, het is niet anders... De natuur laat zich niet al teveel sturen. Maar ik hoop dat je toch nog wat rode tomaten kunt oogsten.. Niets lekkerder dan uit je eigen tuin!
Emie zei…
Ik ruik ze hier helemaal!
Marc Dufraing zei…
Succes met de tomatenoogst en de passata - hier blijven de tomaten nog langer hangen - soms rijpen er nog in de tweede helft van november.
Wij hadden en hebben nog steeds een super tomaten oogst. Heerlijk vind ik ze. Het wegknippen van de bladeren helpt inderdaad om ze meer zon te laten vangen
Marthy zei…
Dat kon ook niet anders met die prachtige lange zomer die jullie in België en ook in Nederland hebben gehad.
Marthy zei…
Wij gaan vroeg naar Nederland dit jaar, Marc, dus ik wil graag nog wat rijpe tomaten.