Doorgaan naar hoofdcontent

Vooruit kijken

 Als je om deze tijd van het jaar op het Franse platteland loopt te wandelen kom je overal hout tegen. Stookhout bedoel ik dan. In veel van die oude huizen staan alleen een of twee houtkachels, aangevuld met een paar elektrische radiatoren. Dus hout om die kachels te laten branden is echt hard nodig. Dat hout kan je natuurlijk bestellen maar dat kost geld en hier wonen niet bepaald de rijken der aarde. Bomen meer dan genoeg, dat is het probleem niet en iedere plattelander heeft een kettingzaag.

Het hout wat net gezaagd is wordt niet deze winter opgestookt, dan is het nog te vochtig, het moet zeker een jaar drogen. Onder zo'n afdak als hierboven gaat dat prima.
Onze voorraad hout begint op te raken, we hebben nog genoeg voor een paar weken in de winter en dan nog het voorjaar. Alhoewel wij er niet echt afhankelijk van zijn, we hebben tenslotte centrale verwarming, vinden we een houtvuurtje in de kachel wel heel gezellig. 

 Dus zullen wij deze winter ergens moet gaan kappen om over een jaar weer droog stookhout te hebben. Regeren is vooruit zien.


Reacties

In de weer zei…
Mag je zomaar ergens gaan kappen dan ?
anja zei…
In Nederland zijn de regels wel heel strikt omtrent kappen van bomen, maar zijn daar Frankrijk helemaal geen regels voor?
Marthy zei…
Nou we hebben in ieder geval nog een groot eigen terrein waar inmiddels veel te veel bomen staan. Maar daar krijgen we de aanhanger niet bij. Dus we gaan eerst maar eens onze burgemeester vragen of hij nog ergens een paar bomen kwijt wil. Het liefs langs een weg waar we met de auto plus aanhanger kunnen komen.
Sjoerd zei…
Dat zou wel zo handig zijn als je er ook met de aanhanger kunt komen, je moet wel zorgen voor jonge aanplant, anders is het feest na een paar jaar voorbij.
Marthy zei…
Als we in Nederland een boom uit onze tuin zouden willen kappen vragen we dat aan bij de gemeente maar dan moet daar een hele goede reden voor zijn. In Nederland moet je zuinig zijn op iedere boom is onze overtuiging. Dat ligt hier heel anders, Anja. Hier heb je doorlopend oprukkende natuur, alles is wild en dan moeten er soms een boom die in de weg staat om gehaald worden.
Marthy zei…
Met alle respect, ik moet wel een beetje lachen om jullie reacties. Jullie hebben geen idee van de natuur hier. Zorgen voor jonge aanplant? Nou dat doet de natuur hier zelf wel met een tempo een aantallen waar je van zou schrikken.
KnutzEls zei…
Ik vind dat vaak zo'n mooi gezicht een flinke houtstapel naast de deur.
Jullie hebben dus nog even een klus te doen. Succes!
Onliemie zei…
Houtkachels zijn geweldig gezellig. Nu krijg je hier je buren op je dak wanneer je te vaak stookt. De rook zou weer ongezond zijn en milieuvervuilend. :-( Is ook wel zo maar toch wel makkelijk zo'n kachel wanneer de verwarming het niet doet. Waren wij vorige winter maar wat blij dat we er eentje hadden. Moed bij het hout zagen hé! Een heel werkje weeral.
Emie zei…
Wij hebben hier ook altijd genoeg hout voor eigen gebruik. In deze tijd van het jaar zijn de mensen net mieren die van alles aan het verslepen zijn voor de komende winter. Een heerlijk gezicht vind ik.
De avonden beginnen inderdaad al wat frisser te worden. Hier ging de kachel ook al 1 keer aan. Gezellig!
Ivy zei…
Ik vind die open schuren naast de huizen vol brandhout altijd erg leuk staan, maar ik moet er niet aan denken wat er aan vooraf gaat om ze zo vol te krijgen.
Marthy zei…
Als we hier 's winters of vroeg in het voorjaar arriveren zijn we maar wat blij met onze houtkachel die direct kan branden. Voordat dit huis opgewarmd is duurt het wel een paar dagen.
Marthy zei…
Haha, heel veel werk, Ivy.
Marthy zei…
Het is hier nog niet nodig geweest, Rob, we hebben nog schitterend weer.
Marthy zei…
Ja, het viel me echt op tijdens onze laatste wandelingen.
Hier hamstert men ook hout :-)
Bertiebo zei…
Gewoon even aan de burgemeester vragen... hoe bestaat het
Marc Dufraing zei…
Men zegt niet voor niets "aan hout kun je je drie keer verwarmen" - met de bomen afdoen en te zagen en te klieven - met alles te transporteren - uiteindelijk in de kachel ... Succes met de werkzaamheden.
Wieneke zei…
Moet je nog een paar bomen kwijt? Nou, dan kom ik even langs met de kettingzaag en een aanhanger! Hahaha, ik zie dat hier niet gebeuren. Een vriend van ons mag bij wijze van hoge uitzondering wel eens een speciaal aangewezen eik in het nabijgelegen bos omzagen. Daarvoor heeft hij wel zowat op zijn knieën moeten liggen bij het Fryske Gea, geloof ik :-)
Marthy zei…
We gaan het van de winter pas doen, Marc, makkelijker zonder blad.
Marthy zei…
Hier is het leven op velerlei gebied toch wat anders, Wieneke.
miekequilt zei…
Ik vind die stapels hout altijd prachtig.