Doorgaan naar hoofdcontent

La Grande GuerreToen we zondagmiddag terugkwamen in het dorpje Sagnes et Goudoulet zagen we dit oorlogsmonument. We schrokken van het aantal gevallenen, het is tenslotte maar een klein dorp en ook hoe vaak er op het monument dezelfde familienaam voorkomt.

Op internet kon ik de namen achterhalen, de meeste slachtoffers zijn gevallen in Noord Frankrijk waar de eigenlijke oorlog is uitgevochten. 
Er zaten jongens bij van zeventien jaar. 

Deze verschrikkelijke oorlog, niet voor niets genoemd La Grande Guerre, heeft diep zijn sporen achtergelaten in Frankrijk. Alle mannen werden opgeroepen, van jong tot oud en velen kwamen om als kanonnenvoer. 
Van de Geallieerden militaire slachtoffers waren de Fransen het hoogst in aantal.


Reacties

Het valt mij elke keer in Frankrijk op dat er in elk dorp hoe klein ook een prachtig groot monument is voor zowel de 1e als de 2e WO. Een mooie traditie die wij niet zozeer kennen. We mogen nooit vergeten hoeveel leed een oorlog brengt. Groetjes
Indrukwekkend altijd weer. Dan realiseer je je een beetje al het leed, dat erachter zit!
KnutzEls zei…
Frankrijk eertzijn doden.... Maar beter waren zij niet gevallen, want de naties die elkaar bevochten zitten allang weer aan één tafel...
Bertiebo zei…
Ja ik ben daar ook altijd weer van onder de indruk,ook in België en in Engeland
Emie zei…
Ook ons is altijd opgevallen dat elke plaats in Frankrijk, groot of klein, een oorlogsmonument bezit. En krachtiger als Els kan ik het niet verwoorden.
Sjoerd zei…
Nine eleven, de Twin Towers, hoe toepasselijk... demens leert het nooit.
Ivy zei…
Mij vallen al die monumenten in de kleinste dorpjes ook altijd op. In Engeland vind je er tevens die (vreselijke) plastic kransen van 'poppies' (klaprozen) bij. De poppy als symbool voortgekomen uit de loopgravenoorlog die de Eerste Wereldoorlog (the Great War) was.
Ageeth Mooij zei…
De middelbare school waar onze zonen naartoe gaan schenkt veel aandacht aan beide Wereldoorlogen en in 5-vwo gaan ze op excursie naar Ieper.
In de weer zei…
Wat toevallig Marthy, wij zaten er vanmiddag aan tafel over te praten. Het is dit jaar op 11 nov 100 jaar geleden dat die oorlog eindigde.
Onliemie zei…
Ganse families werden getroffen in dat dorpje. Niet te vatten hé...Oorlog, zoveel ellende en het stopt nooit.
Marthy zei…
Ik zag het ook op internet, Toos. En wat is er in die honderd jaar veranderd……..
Marthy zei…
Wat goed, Ageeth, dat daar op school nog steeds aandacht aan wordt besteed. Onze jongeren horen te weten…..
Ik vind die monumenten altijd indrukwekkend. Je hebt ze hier in Noord-Frankrijk inderdaad ook erg veel, zelfs hier in ons kleine dorp.