Doorgaan naar hoofdcontent

La tour à eau


Deze watertoren is ook onderdeel van de kunstroute in de Ardèche waar ik afgelopen week al over schreef. En dit vinden wij wel mooi, prachtig zelfs. Het ontwerp is van Gilles Clément maar dat mogen jullie onmiddellijk weer vergeten, de naam zegt mij ook niets. 

In ieder geval heeft hij een object gecreëerd wat prachtig past op deze plek, in deze ruige natuur. De toren is gemaakt van het vulkanisch gesteente wat hier overal te vinden is en gebouwd door een meester steenhouwer. 


Ik wist dat deze toren maar een kwartiertje lopen van de openbare weg lag maar wij wilden er graag tijdens een wandeling naar toe lopen, er liggen hier verschillende Grand Randonnées. 

Een kwartiertje zoeken op internet leverde me een mooie wandeling op die we vanmorgen met prachtig weer begonnen. In een uurtje liepen we langzaam stijgend naar een plateau en daar zagen we opeens de toren liggen.


In de toren ligt een waterbassin waarvan het water de ene kant richting de Loire loopt en van de andere kant naar de Rhône.


In de ogen van de kunstenaar werkt de Mont Gerbier de Jonc die hier vlakbij ligt als een watertoren en daar haalde hij de vorm vandaan. Niet zo gek bedacht als je weet dat aan de voet van deze berg de bron ligt van de beroemde rivier de Loire die 1013 km door Frankrijk stroomt.

Reacties

KnutzEls zei…
Dit is geen smet op de omgeving, in tegendeel. Past er helemaal bij.
Emie zei…
Schitterend en knap gemaakt ook!
Ivy zei…
Bijzonder mooi ontwerp en hij past prachtig in het landschap.
Elizabeth zei…
Absoluut prachtig! En zit er nou echt niks tussen die stenen? Geen cement of zo... alleen gestapeld?
Marthy zei…
Mooi gezegd, Els en helemaal gelijk.
Marthy zei…
Geen spatje cement, droog gestapeld, echt vakmanschap/
In de weer zei…
Prachtig gestapeld en gehouwen !
Heb nog een foto van ons waar we staan bij de oorsprong van de Loire, stelt niks voor, ongelooflijk dat zoiets uitgroeid tot zo’n geweldige rivier.
Sjoerd zei…
een schitterend kunstwerk, en een mooi stukje vakwerk...
Onliemie zei…
Mooi opgenomen in zijn omgeving. Daar hou ik wel van!
Marthy zei…
Ja, dat borrelt hier op uit de aarde en wordt een stroompje en dat stroompje wordt een rivier, mooi hè.
Marc Dufraing zei…
Dat is echte "land-art"!!!!
Marthy zei…
Ah, dat is een mooie uitdrukking voor dit werk, Marc.
Annelies zei…
Wat schitterend en gelukkig geen gouden cirkels erop! Je begrijpt vast wel dat we dit ook eens gaan bekijken, Marthy! Je wandeling nog niet op Strava gezet trouwens?