La tour à eau


Deze watertoren is ook onderdeel van de kunstroute in de Ardèche waar ik afgelopen week al over schreef. En dit vinden wij wel mooi, prachtig zelfs. Het ontwerp is van Gilles Clément maar dat mogen jullie onmiddellijk weer vergeten, de naam zegt mij ook niets. 

In ieder geval heeft hij een object gecreëerd wat prachtig past op deze plek, in deze ruige natuur. De toren is gemaakt van het vulkanisch gesteente wat hier overal te vinden is en gebouwd door een meester steenhouwer. 


Ik wist dat deze toren maar een kwartiertje lopen van de openbare weg lag maar wij wilden er graag tijdens een wandeling naar toe lopen, er liggen hier verschillende Grand Randonnées. 

Een kwartiertje zoeken op internet leverde me een mooie wandeling op die we vanmorgen met prachtig weer begonnen. In een uurtje liepen we langzaam stijgend naar een plateau en daar zagen we opeens de toren liggen.


In de toren ligt een waterbassin waarvan het water de ene kant richting de Loire loopt en van de andere kant naar de Rhône.


In de ogen van de kunstenaar werkt de Mont Gerbier de Jonc die hier vlakbij ligt als een watertoren en daar haalde hij de vorm vandaan. Niet zo gek bedacht als je weet dat aan de voet van deze berg de bron ligt van de beroemde rivier de Loire die 1013 km door Frankrijk stroomt.

Reacties

 1. Dit is geen smet op de omgeving, in tegendeel. Past er helemaal bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bijzonder mooi ontwerp en hij past prachtig in het landschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Absoluut prachtig! En zit er nou echt niks tussen die stenen? Geen cement of zo... alleen gestapeld?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig gestapeld en gehouwen !
  Heb nog een foto van ons waar we staan bij de oorsprong van de Loire, stelt niks voor, ongelooflijk dat zoiets uitgroeid tot zo’n geweldige rivier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat borrelt hier op uit de aarde en wordt een stroompje en dat stroompje wordt een rivier, mooi hè.

   Verwijderen
 5. een schitterend kunstwerk, en een mooi stukje vakwerk...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi opgenomen in zijn omgeving. Daar hou ik wel van!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Reacties
  1. Ah, dat is een mooie uitdrukking voor dit werk, Marc.

   Verwijderen
  2. Wat schitterend en gelukkig geen gouden cirkels erop! Je begrijpt vast wel dat we dit ook eens gaan bekijken, Marthy! Je wandeling nog niet op Strava gezet trouwens?

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.