Le Partage des Eaux - De Waterscheidingslijn

Ik zou jullie nog wat vertellen over dat artistieke parcours in de Ardèche. Het werd geopend in de zomer van 2017 en het ligt op de waterscheiding tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Het is meer dan 100 km lang en bevind zich aan de westelijke rand van het Parc des Monts d'Ardèche. Wij hebben er inmiddels drie kunstwerken van bekeken, hier, hier en hier en we zullen er in de loop van de tijd nog weleens wat bezoeken.

De borden van die waterscheidingslijn had ik al vaker gezien maar wat dat nu precies inhield wist ik eigenlijk niet dus ik ben het internet maar eens op gegaan.

De belangrijkste Europese waterscheidingen in het rood scheiden de verschillende stroomgebieden (groen)

De Europese Waterscheiding
 is de waterscheidingslijn die de stroomgebieden van de rivieren die uitmonden in de Atlantische Oceaan, de Noordzee en de Oostzee scheidt van de stroomgebieden van de rivieren die uitmonden in de Middelllandse Zee en de Zwarte Zee. Deze lijn loopt van Gibraltar in het zuidwesten naar het bekken van de Kaspische Zee in Rusland in het noodoosten. (Wikipedia)

Die rode lijn loopt precies door de Ardèche, wij wonen ongeveer bij de R van Rhône op het kaartje. Je kan ook zien dat daar de rivier de Loire ontspringt.


Reacties

 1. Als ik het goed begrijp zijn er rivieren in jullie omgeving, die naar de Atlantische oceaan stromen, zoals de Loire, maar er zijn er ook die naar de Middellandse zee afwateren. Nooit bij stilgestaan, Wel logisch natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Her riviertje de Auzène wat hier door de vallei loopt komt uit in de Eyrieux en die komt weer uit in de Rhône. De Rhône stroomt naar de Middellandse Zee. Maar aan de andere kant van de waterscheiding, niet ver bij ons vandaan komen alle kleine riviertjes die wij vaak kruisen tijdens onze wandelingen uiteindelijk uit in de Loire en die loopt naar de Atlantische Oceaan. Ik vind dat mooi om te weten.

   Verwijderen
 2. Dat is zeker heel leuk om te weten Marthy.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Soms moet daar een keer aandacht aangegeven worden. Of de kunst ons nou bevalt,het is wel leuk om dat allemaal te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik dit vond wilde ik er dan ook maar een blogje over maken, Els.

   Verwijderen
 4. Nooit geweten, maar het maakt wel het een en ander duidelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind dit reuze interessant om te weten en….we zijn nooit te oud om te leren.

   Verwijderen
 5. Gunst, weer wat geleerd. Duidelijke kaart ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons in de buurt wordt er gezegd dat regenwater dat op het dak van een kerkje valt aan de ene kant uiteindelijk in de Adriatische Zee afwatert en aan de andere kant in de Middellandse Zee. Nu ik jouw kaart heb bekeken, kan het nog kloppen ook. Leuk zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou zeg, dat zou best eens waar kunnen zijn als je die rode lijn helemaal over Italië ziet gaan. Ik vind dit zo leuk!

   Verwijderen
 7. dit bord kom ik ook tegen als ik vanuit Toulouse richting Carcassonne rijd. Dit geeft nog eens aan hoe sterk de idee was om Canal du Midi te maken - dit kanaal overbrugt dan ook het hoogteverschil van deze waterscheidingslijn.
  PS vorig jaar ratatouille ingemaakt (zonder echt te wecken - variatie op je ingedikte tomatensaus) en is goed gebleven. Gisteren opnieuw aantal potten ingemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om dat te weten van het Canal du Midi. Zou je mij het recept van je ratatouille willen sturen: mmberends@hotmail.nl

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!
Wil je niet anomiem blijven klik dan bij REAGEER ALS op het kleine pijltje en selecteer een profiel. Als je een Google account hebt klik je daar op. Heb je dat niet dan klik je op naam/URL en vul je naam en eventueel je blog URL in.