Route de Dragonnades

 Ik wilde weleens een wat langere wandeling maken, ik had het gevoel dat het wel zou gaan. We begonnen bij het plaatsje Pranles, aan de andere kant van onze vallei richting Privas. In het plaatsje zelf zagen we dit oude huis, de aanbouw had zo'n mooie ronde vorm aan de achterkant.

We liepen een deel van de' Route de Dragonnades'.  

Deze weg werd in de zeventiende eeuw aangelegd in opdracht van Lodewijk XIV  om de doorgang van koninklijke troepen, de 'Dragons' te vergemakkelijken, hun missie was het protestantse verzet te onderdrukken en de protestante bewoners van deze streek, onder dwang, te bekeren tot het katholicisme.
Hier werden de ideeën van de Reformatie al heel vroeg omarmd. Deze regio werd een bolwerk van het protestantisme.
Langs het pad zagen we hagen begroeid met wilde clematis.

In het gehucht Bouschet wat onder de gemeente Pranles valt staat het 'Musée du Vivarais Protestant'. Dit is ook het geboortehuis van Pierre Durand (1700-1732) die gereformeerde kerken herstelde in de Ardèche. Hij werd opgehangen in Montpellier omdat hij ongehoorzaam was aan de koning. 

Zijn zuster Marie (1711-1776) was de beroemde gevangene in de toren van Constance waar zij 38 jaar lang zich verzette tegen bekering tot het katholicisme.

Het museum is op zondag altijd gesloten maar we hadden het al een keer bezocht. Mart stak zijn neus nog even in de mooie broodoven die op het terrein staat. Eens kijken of ze hem net zo goed gerestaureerd hebben als die in Le Serret.

Vlak achter die dam moesten wij het water oversteken via een paar stenen, voor mij altijd een beetje hachelijk want ik heb een belabberd evenwicht.

Een schoon wasje kan ik jullie niet bieden maar al die vrolijk gekleurde knijpers aan dat lijntje vond ik een toch fotootje waard.

Het was een wandeling van tweeënhalf uur maar wat niet vaak gebeurt, we liepen verkeerd  en dat kostte ons een klein uurtje extra. Ik had er geen moeite mee en ook omdat de thuisverpleegkundige vandaag voor het laatst was verklaar ik me hierbij tot genezen.

Reacties

 1. Wat leuk en leerrijk dat je bij je foto's ook de geschiedenis meegeeft. Ik denk dat dit toch wat opzoekingswerk met zich meebrengt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hiep hiep hoera voor het volledig genezen been! Nu kan je er weer helemaal tegenaan, Marthy.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed, dat het wandelen weer gaat! Fantastisch en meteen weer een prachtwandeling in de pocket!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig kreeg die ezel je niet klein. Lekker lopen en mooie wandeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is een mooi stukje wandelwerk. Het doet mij denken aan de plaatselijke wijnen daar. Ik heb destijds een aantal dozen Côtes du Vivarais mee naar huis genomen vanuit de Ardèche. Toen was die hier in de winkels nog niet te krijgen en was het ook nog geen massaproductie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nou zeg, die Marie. Wat een standvastig type. Een doorzetter,net als jij

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat heerlijk dat je zo ver kon wandelen. En wat laat je ons weer een mooi stukje Frankrijk zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gefeliciteerd met deze zelf vastgestelde genezing! Maar let wel op, niet te gek maken met wandelen, langzaam opbouwen! Fijn dat het allemaal goed is gekomen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat was een mooie overgang naar het 'gewone' leven zonder de verpleegkundige! Prachtig toch wat je allemaal tegenkomt...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een felicitatie waard, wat heerlijk dat het hachelijke avontuur zo goed is afgelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn Marthy dat je weer aan je geliefde wandeltochten kunt beginnen. De wijslijn met alleen maar knijpers is ook al fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat is nog eens goed nieuws Marthy, bekroond met een mooie wandeling!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.