Doorgaan naar hoofdcontent

Typisch Frans

Wat is er nou Franser dan een baguette oftewel een stokbrood? Maar als je nu denkt dat stokbrood een traditioneel, eeuwenoud, typisch Frans brood is heb je het mis. Het ontstond in de 19e eeuw en de bereidingswijze komt oorspronkelijk uit Oostenrijk.  De baguette ontleent zijn naam niet aan het lange uiterlijk. In het begin van zijn ontstaan werd een lange sliert deeg om een stok gewikkeld en boven het vuur gehangen en gebakken. 

De baguette werd in eerste instantie alleen gebakken in Parijs en dan alleen nog voor de welgestelde inwoners en pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw was het stokbrood in het hele land vers te koop. 

Het standaard gewicht van een baguette is 250 gr. en inmiddels zijn er allerlei varianten te krijgen b.v. 'petit pain', een kort formaat en de zgn. 'flute' een dubbelbrede en zwaardere variant.

Het maakt niet uit welk moment van de dag, een maaltijd zonder brood is niet compleet in Frankrijk. Dat verklaart ook waarom er jaarlijks 10 miljard stokbroden in Frankrijk worden verkocht!
De Fransman eet de baguette niet meer als deze ouder is dan 4-5 uur… Ze gaan gewoon twee keer per dag naar de bakker om toch maar vers brood te hebben. Bij het ontbijt een stukje brood heerlijk soppen in een 'bolle de café' is voor Fransen de start van de dag.
Wij eten eigenlijk niet vaak stokbrood. Iedere avond wordt er in onze broodbakmachine een vers volkorenbroodje gebakken voor de volgende otend. En dat brood wordt gegeten met een plakje Nederlandse boerenkaas of een lik jam. 
En dat is nou weer typisch Hollands!

Reacties

Wieneke zei…
Wat vinden de Fransen nu eigenlijk van ons volkoren bruin met boerenkaas? Heb jij het ze wel eens voorgezet?
miekequilt zei…
Iedere dag stokbrood zou mij gaan vervelen hoor. Maar nu zou ik er graag eentje eten. Past wel bij de temperatuur.
Marthy zei…
De Fransen en zeker de jongeren gaan steeds meer 'pain complet' en 'pain céréales' eten. Als wij de fietsers hier te gast hebben zeten wij ze 's morgens manden met stokbrood en volkorenbrood voor. Het gaat allemaal op. En dan staat er behalve een schaal vleeswaren ook een schaaltje met plakjes boerenkaas op tafel.
Heerlijk vinden ze het want ze weten goede kaas te waarderen.
Oh leuk, dit wist ik helemaal niet.
Emie zei…
In onze streek in Italië is het brood ook vaak zoutloos. Het went maar ook hier elke dag verse volkorenbrood uit eigen oven.
Wieneke zei…
Goed zo, puntje erbij voor de Fransen :-)
KnutzEls zei…
Mmmm, lekker met een stukje kaas. En dat mag Frans of Nederlands zijn.
Lut en Luc zei…
Nu snap ik waarom ik op elk uur van de dag, als ik met de hond ga wandelen, fransen tegenkom met een stokbrood.
In de weer zei…
Leuk Marthy, wij leerden dat op de franse les en van “ onze “ Fransen leerden we dat ze er ook hun bord mee schoonmaken. Ze waren ooit een weekje bij ons en ik had een keer geen stokbrood bij de maaltijd en toen vroeg Francoise hoe wij dan ons bord schoonmaakte voor de volgende gang, nou we pakken gewoon een schoon bord ! Overigens maakte ik zoveel mogelijk Nederlandse gerechten en dat vonden ze hardstikke leuk.
Sjoerd zei…
De laatste keer in Parijs kregen we een stokbrood met friet erin. Heel vreemd, maar wel lekker.
Marthy zei…
De Fransen maken niet alleen hun bord schoon met een stuk stokbrood maar je ziet ze dat stuk brood ook als een soort lepel gebruiken. Leuk!
Marthy zei…
Dat heb ik nog nooit gezien of gegeten,
Bertiebo zei…
Ik krijg zin in iets met stokbrood
Vlimbouter zei…
In vele Franse streken kan je naast 'une baguette' ook 'un pain' vragen. Dat is dan een groter en dikker stokbrood met veel kruim erin. Super lekker!
Lut en Luc zei…
dat stokbrood met friet vind je vooral in het noorden van Frankrijk en noemt daar "een mitrallette"
Marthy zei…
Lijkt me lekker!
Dat heet hier "Americain" En dan met vlees naar keuze. Een Americain saucisse bijvoorbeeld. De jeugd in huis is er hier dol op. Je vind het hier in iedere "Friterie".
Met een stukje stokbrood soppen, schoonvegen en lepelen; zo doet de "Fransman" dat hier in huis ook :-)
Marthy zei…
Leuk om te weten Alet, van die Americain.
Onliemie zei…
Wij hebben het wat gehad met dat stokbrood. Liever een céréale of un pain de campagne. Heerlijk. Thuis bakken we meestal zelf. Zonder brood? Koolhydratendieet? Niet aan mij besteed. Ik ben verslaafd aan brood.