Wat is er nou Franser dan een baguette oftewel een stokbrood? Maar als je nu denkt dat stokbrood een traditioneel, eeuwenoud, typisch Frans brood is heb je het mis. Het ontstond in de 19e eeuw en de bereidingswijze komt
oorspronkelijk uit Oostenrijk. De
baguette ontleent zijn naam niet aan het lange uiterlijk. In het begin van zijn
ontstaan werd een lange sliert deeg om een stok gewikkeld en boven het vuur
gehangen en gebakken.
De baguette werd in eerste instantie alleen gebakken in Parijs en dan alleen nog voor de welgestelde inwoners en pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw was het stokbrood in het hele land vers te koop.
Het standaard gewicht van een baguette is 250 gr. en
inmiddels zijn er allerlei varianten te krijgen b.v. 'petit pain', een kort
formaat en de zgn. 'flute' een dubbelbrede en zwaardere variant.
Het maakt niet uit welk moment van de dag, een maaltijd zonder brood is
niet compleet in Frankrijk. Dat verklaart ook waarom er jaarlijks 10
miljard stokbroden in Frankrijk worden verkocht!
De Fransman eet de baguette
niet meer als deze ouder is dan 4-5 uur… Ze gaan gewoon twee keer per dag naar de
bakker om toch maar vers brood te hebben. Bij het ontbijt een stukje
brood heerlijk soppen in een 'bolle de café' is voor Fransen de start van
de dag.
Wij eten eigenlijk niet vaak stokbrood. Iedere avond wordt er in onze broodbakmachine een vers volkorenbroodje gebakken voor de volgende otend. En dat brood wordt gegeten met een plakje Nederlandse boerenkaas of een lik jam.
En dat is nou weer typisch Hollands!
Reacties
Heerlijk vinden ze het want ze weten goede kaas te waarderen.
Met een stukje stokbrood soppen, schoonvegen en lepelen; zo doet de "Fransman" dat hier in huis ook :-)