Doorgaan naar hoofdcontent

Groen met een beetje kleur

Na de hagelstorm van 16 juni bleef er niet veel over van mijn vaste plantenborder. Alles was kapotgeslagen, er was geen kleur meer te bekennen. Er zat niets anders op om alles af te knippen en dat deed ik ook. Iedere ochtend heel vroeg werkte ik een uur in de border, langer mocht niet van mezelf want ik had nog een grote operatiewond. 

Het was niet alleen knippen, er lag ook heel veel kapot blad wat ik tegelijkertijd moest opruimen. En dat knippen deed ik bij bepaalde planten, bijvoorbeeld de tuingeraniums, tot aan de grond. De salvia's en de phloxen knipte ik voor een deel terug. Twijfelaars liet ik nog even staan maar toen de kapotte bladeren bruine randen kregen vond ik dat zo'n rot gezicht dat de schaar er uiteindelijk ook in ging. 

Na twee weken was alles geknipt en geruimd, kreeg de border wat koemestkorrels waarna de tuinsproeier er een nacht op gezet werd. Al heel snel kwam de groei in veel planten. We zijn nu een week of vier verder en de eerste bloemen verschijnen. 

Het zijn er niet veel hoor, maar ik kon er toch een paar foto's van maken. Hierboven de salvia 'Hot Lips'. Nou, over die naam hoef ik niets uit te leggen. Ik heb veel salvia's, prachtig vind ik ze, allemaal. Het zijn ook sterke planten. Een deel van deze plant staat op pot en een ander deel staat het geweldig te doen in Stolwijk in de tuin van schoondochter Christianne.

Dit is een teer plantje, er was niet veel van overgebleven. Maar dan opeens…..daar is ie weer. Het is een niet klimmende clematis, de integrifolia 'Rosea', hij slingert zich een beetje om een paar planten. 

Er komen niet meer zoveel bloemen in de tuingeraniums als in het voorjaar maar ik ben met ieder bloemetje al gelukkig.



Deze oranje zonnehoed kreeg ik verleden jaar van buurvrouw Jany. Qua kleur passen ze niet echt in mijn border maar ik vind ze zo leuk dus ze blijven lekker staan.



Ieder nadeel heeft zijn voordeel want ik heb veel geleerd van dit proces. Ik was altijd al een knipper en echt, de meeste planten kunnen er tegen. Natuurlijk niet te laat in de zomer, hou 21 juni aan, voor die tijd kan je aardig wat terug knippen. 

De Gaura lindheimeri 'Whirling Butterflies' was zo beschadigd dat ik de planten voor meer dan de helft moest terug knippen. Normaal doe ik dat voor een kwart. Ik heb nu prachtige compacte planten terug gekregen waar de eerste bloemen in komen en er zullen nog vele volgen.

Dit zijn natuurlijk allemaal foto's van heel dicht bij want als ik over de border heen kijk zie ik niet echt zoveel kleur, wel veel groen. 
Maar..... groen is ook een kleur!

Reacties

Prachtfoto's. Je zou niet denken aan zwaarbeschadigde borders!
Sjoerd zei…
Je krijgt in ieder geval alweer wat kleur. Alle beetjes helpen.
miekequilt zei…
Wat een prachtige foto’s. Wat is de natuur toch sterk hè. En met goed snoeiwerk wordt het weer prachtig.
De foto’s zijn in ieder geval kleurrijk
Emie zei…
Dit is toch om vrolijk van te worden? Elk kleurrijk bloemetje is er één.
Dat gaat alweer de goede kant op in ieder geval! Mooie photo's Marthy!
Bertiebo zei…
Prachtige foto's, Marthy. En groen is inderdaad een kleur. Mijn lievelingskleur.
In de weer zei…
Euforisch gevoel wanneer er weer wat bloemen verschijnen.
Snoeien is groeien hoor ik mijn vader nog zeggen.
Fijn, geniet ervan Marthy.
Vera zei…
Maar het zijn wel heule mooie foto's!!
Griemmank zei…
Je leert eigenlijk vooral van dingen die fout gaan. Die hotlips zag ik voor het eerst in Kent onlangs. Hartstikke leuk!
Marthy zei…
Ik zag het op je blog!
Marthy zei…
Haha, dank je Vera.
Marthy zei…
Ik zag je groene bank onlangs nog op een foto, mooi!
Lut en Luc zei…
De hitte geeft hier mijn planten ook niet veel goed gedaan. Vooral de rozen hebben het hard te verduren had, ze zijn als het ware opgebrand. Wij proberen hier ook te redden wat nog te redden valt.
Marthy zei…
Veel knippen, die rozen. Het zal bij jullie nog warmer geweest zijn als bij ons. Wij zijn blij dat de hitte nu wat minder is, ook voor de tuin.
Vlimbouter zei…
De natuur herstelt altijd terug. (en in dit geval heb jij haar meer dan een handje geholpen)