Doorgaan naar hoofdcontent

Een juweeltje

We moesten verschillende boodschappen in Aubenas doen en ik wilde ook wat groenteplanten kopen dus ik zocht op internet een kwekerij in de buurt van de stad. Ik vond er eentje met een site, wat tamelijk zeldzaam is in Frankrijk voor zo'n soort bedrijf maar ik twijfelde over het adres, ik heb zelfs twee keer op Google Maps gekeken. Die gaf aan dat de kwekerij bijna in de stad Aubenas zelf lag, nog net niet in het centrum maar wel in een straat met huizen en grotere gebouwen. Foto's op de site lieten toch echt een kwekerij zien. 'We gaan kijken, nu wordt ik toch wel erg nieuwsgierig wat daar te vinden is', zei ik tegen Mart.

En dit vonden we toen we een oude smalle poort doorreden en geparkeerd hadden. Mijn hart maakten een sprongetje, een echte ouderwetse plantenkwekerij.

Een aardige man kwam op ons aflopen en om ons te helpen en ik vroeg of we eerst even mochten rondkijken. Natuurlijk, we mochten overal komen en dat deden we ook. 

We liepen eerst een paar oude kassen in die vol stonden met zaaigoed. Voor sommige mensen misschien vreemd maar ik kan hier echt van genieten. Het zal wel in mijn genen zitten, mijn vader was net zo.

Ik dacht aan de tijd dat ik kind was en soms met mijn vader meemocht naar de grote oude kas van de gemeente Noordwijk die vol met planten en ander moois stond. Die prachtige Engelse kas stond in de Wilhelminastraat en ik weet nog precies hoe die er uit zag. Prachtig vond ik het daar binnen.

Buiten een grote waterput met rijen kweekbakken.

Allerlei soorten perkplanten, een lust voor het oog.

Geef mij maar planten van zo'n kwekerij, met eigen handen opgekweekt, daar zit ook een portie liefde bij. Die grote gelikte tuincentra probeer ik zoveel mogelijk te mijden, niets voor mij. Natuurlijk ziet het er hier oud en rommelig uit maar alles wat hier gekweekt wordt is van uitzonderlijk goede kwaliteit.
Met twee bakken planten in de achterbak vertrokken we en we komen terug als IJsheiligen voorbij is.

Reacties

Bertiebo zei…
En al dat fraais in je buurt. Super!
KnutzEls zei…
Net een snoepwinkel voor grote mensen.
Judy zei…
Wat een geweldige vondst! Ik geniet met je mee. Die portie liefde straalt ervan af!
Emie zei…
Wat een lust voor het oog van de liefhebbende moestuinier. Dat jullie hier vaker gaan komen, snap ik goed.
Sjoerd zei…
Dat zou ook mijn voorkeur hebben. We hebben er hier ook nog zo een liggen, in Aalbeek. https://www.facebook.com/kwekerijBastin/ .
Elizabeth zei…
Oh, ik snap best dat je hier kunt lopen 'zwijmelen'... Wat veel en alles zo heerlijk authentiek!
Annelies zei…
Heerlijk om daar rond te lopen.
Charlie zei…
Geweldig dat er nog “echte” kwekerijen bestaan! En mensen die met liefde eraan werken. Ik zou daar ook heel blij van worden.
Anoniem zei…
Lijkt mij heerlijk om daar te mogen werken / wonen.

Gr Els.
Wat een fijne plek. Doet mij denken aan de tuin en kas/kweekbakken bij de tuinbouwschool waar ik heen ging van 1981-1984.
Ton zei…
Hoi Marthy, Ben het helemaal met je eens. Hier zijn de planten nog ambachtelijk, aangepast aan de locale omstandigheden, en met liefde gekweekt. Met groetenTon
Jolande zei…
Wat een geweldige vondst.
Marietje zei…
Nou daar zou je mij ook zo in mogen zetten maar of ik er nog uit kwam😉
In Aubenas of de omgeving zitten ook mooie tuincentra dat vond ik ook altijd zo leuk. De kinderen zeiden altijd als we daar voorbij reden, papa hou je stuur vast anders rijd mama zo daar naar toe. Ik was altijd op zoek naar bijzondere planten die hier niet verkrijgbaar waren.
Gelukkig heb ik toen deze kwekerij niet gevonden😅
Drenthegirl zei…
I know exactly what you mean...my father and his brothers owned greenhouses and fields for growing vegetables. I love that aroma of fresh Spring earth, those tender sprouts, the rows of clay pots.And of course, all the hard work!
Wat een geweldige vondst deze kwekerij.
In de weer zei…
Mooi die oude muur in de kas, waar dan ook plantjes in gaten en speten groeien.
Toffe plek !
Janny zei…
Prachtig zo'n kwekerij en dat midden in de stad. Wij hebben hier gelukkig ook een paar fijne kwekerijen in de buurt, veel leuker inderdaad dan die gelikte tuincentra.
Anoniem zei…
Wat een mooie nieuwe vondst in de buurt en nooit geweten, misschien wel vaker langs gereden zonder te weten dat die kwekerij bestond.
Lies
Ger zei…
Jou dag kan niet meer stuk na wat speurwerk en het ontdekken van deze ‘’ouderwetse’’ groene oase.
Mijn hart begon ook sneller te kloppen bij het zien van je foto’s.
Alles wat daar gekweekt wordt kan tegen ‘n stootje,heel wat sterker dan die te snel opgetrokken planten en zaden uit verwarmde kassen.
willy zei…
jullie hadden het getroffen met die kwekerij in Aubenas Marthy

maar voor de ijsheiligen is het wel nog even wachten

groeten
anja zei…
Wat een geluk dat je zo'n adresje hebt gevonden in de buurt! Daar zullen we nog regelmatig een berichtje over tegen komen, als je weer nieuwe aankopen hebt gedaan. Wat een genot moet het zijn om daar rond te lopen. Laat je ons nog zien wat je hebt gekocht?
Hetty zei…
Mijn hart maakt al een sprongetje van alleen maar naar de foto’s te kijken! Super.
Geweldig! Ik wil komende week naar Bastin in Aalbeek, ook zo’n mooie kweker
Marthy zei…
Inge, ik ben er jaren geleden al eens geweest, geweldig kwekerij en tuinen. Had me al voorgenomen om er volgend voorjaar voor we naar Frankrijk vertrekken eens langs te gaan, Genieten daar.
bemar zei…
Heerlijk dat je die gevonden hebt, kun je steeds weer naar terug. Mooi zo in de stad!