Doorgaan naar hoofdcontent

La vallée de la Payre

Het zou gisteren prachtig weer worden dus we wilden graag gaan fietsen maar er moesten ook hoognodig boodschappen gedaan worden, een mens moet tenslote ook eten. We besloten om het alletwee te doen dus we reden naar Privas waar we op de plek waar we altijd onze boodschappen doen goed kunnen parkeren. Mart laadde de meegebrachten fietsen af en we konden met heerlijk zonnig weer beginnen op een oud spoorweg tracé, la Voie Douce de la Payre. 

De spoorweg werd in 1862 aangelegd om het ijzererts uit de mijnen van Privas naar de hoogovens van la Voulte en Pouzin te vervoeren. Daarna werd de lijn geopend voor reizigers tot ze in 1994 werd opgeheven. E nu maken wandelaars, hardlopers en fietsers gebruik van dit tracé om te genieten van de mooie vallei van het riviertje de Payre.


Nou, en genieten deden we. We waren het er samen over eens dat dit toch de mooiste tijd van het jaar is. Al dat frisse groen in allerlei tinten, prachtig samen met dat geel  van het koolzaad.

Er is alles aan gedaan om het de gebruikers van het fietspad gemakkelijk te maken. Bij het oude spoorwegstationnetje van Chomeras was een grote parkeerplaats, een oplaadpunt voor elektrische fietsen en hier kon je zelfs je banden oppompen. Mart doet het even voor, je moest op een soort pedaal trappen om lucht te krijgen.

Een groot bord met informatie. Wij reden van Privas naar Le Pouzin wat aan de Rhône ligt. Vandaar reden we langs de rivier omhoog naar La Voulte.

Ik blijf het zeggen, waarom kan dit nu niet in Nederland. In Frankrijk vind je bijna langs alle grote fiets- en wandelroutes toiletten, wij hebben het al zoveel meegemaakt. Langs Nederlands meest bekende wandelroute, het Pieterpad, moet je zoeken naar een toilet die je dus meestal niet vindt.

La Voulte-sur-Rhône, we zien het van deze kant niet vaak. Hier komen we regelmatig voor onze meest favoriete brocantemarkt maar dan komen we vanaf de andere kant aanrijden.

Via deze mooie tuibrug reden we La Voulte binnen en daar namen we een route terug naar Le Pouzin via een smal weggetje door een mooie vallei.

En het laatste stuk reden we weer door de vallei van de Payre naar Privas. Snel de boodschappen gedaan en tevreden reden we  naar huis. Heerlijke dag gehad.

Reacties

Mevrouw W. zei…
Wat is het daar toch mooi!

Naar faciliteiten onderweg moet je in Nederland altijd heel hard zoeken. In andere landen is dat meestal toch beter geregeld.
Sjoerd zei…
Heerlijk is dat als je wat ouder wordt en je moet, er ook iets te vinden is... Een mooie route zo te zien.
John zei…
In Goes hebben ze een openbaar toilet geplaatst net buiten het centrum. De 2de. Er moeten er veel meer komen. Zeker met de vergrijzing.
Judy zei…
Wat is het daar mooi! Leuk traject om te fietsen over die oude spoorbrug! En superhandig, die toiletten!
Het voorjaar doet er nog een schepje op bij al dat moois!
Prachtig hoor, wat een mooie route. En dat gebrek aan openbare toiletten (overal) in nl is voor mij al een levenslang probleem ( en dat heeft niets met vergrijzing te maken @John) ik begrijp echt niet dat het in ons rijke land zo slecht geregeld is.
In de weer zei…
Kijk wat leuk, bij jullie ook al volop koolzaad in bloei.
Prachtige route.
Edward McDunn zei…
Erg mooi daar hoor.
Aan dat toilet kunnen ze in Nderland een voorbeeld nemen!
Dat van die heerlijke dag, dat snap ik wel. Ik heb het vandaag toevallig ook over bermgeluk. De wereld ziet er zoveel mooie uit als alles in bloei komt....
Ger zei…
Ja op zo’n dag kan je met veel tevredenheid en plezier terugkijken.
Alles zat mee,zelfs de weergoden waren jullie goed gezind.
Heerlijk in beweging door die prachtige natuur in een landschap waar je U tegen zegt!
Denk dat alle landen om ons heen op allerlei gebied wel van elkaar kunnen leren,of ze dat ook doen is ‘n tweede.
En waarom kom je in Frankrijk wel overal openbare toiletten tegen:omdat er al jaren een wet is waar in beschreven wordt,dat er in iedere gemeente openbare toiletten aanwezig moeten zijn.
Tip voor in NL
https://www.hogenood.nl/app


KnutzEls zei…
Van alle gemakken voorzien. Goed geregeld.
miekequilt zei…
Die eerste foto vind ik heel mooi. Dat sanitair lijkt wel zoals het in Nieuw-Zeeland overal is. En zoals je het in Frankrijk langs de snelweg ook graag zou willen zien.
Jullie hadden duidelijk een topdag, heerlijk hoor.
marga zei…
Geweldige plaatjes van een mooie dag. Jullie hebben genoten en ik geniet elke dag van jou blog.
Ik wens jullie een mooie zomer toe in Serret.
Groeten
Marga
Janny zei…
Wat heerlijk dat het zulk mooi weer is om te fietsen, hier wil het nog steeds niet echt lukken.
Emie zei…
Zo'n oud spoorwegtracé is op zich al perfect, die toiletten ook! Voeg daar het mooie weer bij, flink wat beweging en en passant de boodschappen binnenhalen en ik snap helemaal dat jullie je suf genoten hebben.
Bertiebo zei…
Mooi dagje. En ik snap ook niet waarom dat met die toiletten hier maar niet lukt!
Heerlijk gefietst en op de terugweg boodschappen mee. Goed geregeld zo !
Elizabeth zei…
Nou, als je zoiets ziet... Ik krijg spontaan zin om de caravan achter de auto te haken:)
Prachtig die bruggen!
Jolande zei…
Wat heerlijk om daar te fietsen.
In Belgie kunnen we soms ook de hele dag fietsen zonder ook maar een toilet te zien...
Op São Miguel is in bijna elk dorp(je) een openbaar toilet te vinden.
bemar zei…
Je zou inderdaad denken in een fietsland als Nederland dat daar wat voor geregeld zou zijn. Nu moet je vaak maar iets gaan drinken in een restaurant zodat je even naar het toilet kunt gaan.