Doorgaan naar hoofdcontent

Opschoondag

We waren maar met zijn zessen deze keer voor de jaarlijkse opschoondag in Le Serret. Gaf niet want het pad wat we aan gingen pakken hadden we vier jaar geleden al met een grote groep flink schoongemaakt dus het ging gisteren gewoon om een beetje onderhoud.

Het pad begint net boven de bovenste huizen van ons dorpje en stijgt in grote slingers langs de helling naar boven naar een plateau. Het eerste en grootste deel van die helling is begroeid met kastanjebomen dus kom je af een toe een grote gevallen tak over het pad tegen die Mart met de kettingzaag zo klein krijgt.

Soms loop je tot je enkels tussen het oude blad wat nooit helemaal vergaat. Echt hard lopen doen we trouwens niet. Er wordt regelmatig stil gestaan want alle nieuwtjes moeten uitgewisseld worden na elkaar een half jaar niet gezien te hebben. Ik ben weer een stuk wijzer geworden over het reilen en zeilen van de bewoners in onze vallei.
      
Het bovenste deel van het pad staat vol met wilde braam en brem, gelukkig al heel wat minder dan vier jaar geleden maar we hadden er nog een flinke klus aan. Maar er is weer een duidelijk pad te zien dus we waren tevreden. 

'We stoppen om 12 uur hoor' werd er 's morgens al gezegd toen we om half negen verzamelden. Logisch natuurlijk want we zitten hier in Frankrijk en om die tijd wordt er in dat land gegeten, Punt!! Lekker plekje in de luwte gezocht want de wind was nog verdraaid koud daar boven.

Florence en Jean-Pierre wonen net over de grens in Zwitserland en nemen altijd heerlijke kazen en vleeswaren mee. Fransen praten altijd over eten als ze aan het eten zijn zo ook nu. We hadden het over kaas, proefden kaas uit verschillende landen en ik maakte Patrice helemaal blij toen ik vertelde dat ik een paar kilo Stolwijkse oude boerenkaas voor hem had meegenomen. Hij kwam er voor overeind om me een knuffel te geven.

We hadden daar boven een prachtig gezicht rondom en daar in de verte ligt Les Peyses waar onze vrienden Andre en Carine een huis hebben.

Jullie denken toch niet dat we daar aan een glaasje water bij het eten zaten hè. We hadden twee flessen goede rode wijn bij ons en die waren leeg toen we naar beneden liepen.

Reacties

Bertiebo zei…
Het nuttige en het aangename...
Sjoerd zei…
Midi, dat hoort erbij...
KnutzEls zei…
Ziet er weer mooi uit en gezellig ook.
Wat fijn om samen het pad weer begaanbaar te maken en dan zo'n heerlijke picknick erbij. Het is wel te zien dat jullie goede banden hebben gesmeed in de loop der jaren.
Judy zei…
Wat geweldig dat jullie dit samen doen! En die kazen uit diverse streken, heerlijk!
Mooie manier om de gemeenschapszin warm te houden. Zeker in zo'n dorp, waar je elkaar alleen maar in voorjaar en zomer ziet.
Emie zei…
En jij had ook maar echte glaasjes meegenomen, dan smaakt de wijn nog lekkerder!
miekequilt zei…
Hard gewerkt en goed genoten. Wat mooi dat jullie dat zo doen. Hopelijk worden er weer mooie wandelingen gemaakt over " jullie" paadje.
John zei…
Jullie zijn goed bezig. Lekker trouwens, die bramen straks. De wijn sla ik over ;)
Edward McDunn zei…
Er was goed voor de inwendige mens gezorgd hoor, en dan nog iets tegen het uitdrogen...hahaha!
Ger zei…
Buitenlucht maakt hongerig en goed eten moet je ook goed wegspoelen.
En jullie nemen geen genoegen met ‘n energiereep zo te zien.
Heerlijk die uitwisseling van kazen!
Weet soms ook niet welke kaas ik zal kiezen,de Stolwijkse boeren die hier bij één marktkraam verkocht wordt,de fenegriek of kruidenkaas van stadsboerderij Genneper hoeve,een geluk dat ik ze bijna altijd in huis heb.
Maar al met al is het pad in jullie dorp weer begaanbaar.


In de weer zei…
Wat een heerlijke dag hadden jullie, fijn om met zijn allen een klus te klaren en zo de paden goed loopbaan te houden voor de wandelaars, top !
Leuk om zo samen aan het werk te zijn en ook te genieten. Hier ook veel last van wilde braam, schijnt ook ‘dankzij’ de stikstof te komen
Janny zei…
Gezellig zo, eerst samen aan het werk en dan samen genieten van een heerlijke lunch. En gelijk weer op de hoogte zijn van alles.
Jolande zei…
Dat is een mooie manier om het nuttige met het aangename te verenigen.
Lies zei…
Heel sjiek gedaan van jullie!
Lie(f)s.
Hey Marthy,
Wat leuk dat jullie dat pad nog eens onderhouden hebben. Dit soort paden zijn altijd fantastisch om vlug en mooi naar een dichtbijzijnd gehuchtje te wandelen.
Ik zoomde ook even in op de foto van Les Peyses, en ik ben zwaar onder de indruk over de details die ik nog kon zien onder zware vergroting op mijn monitor bij mijn pc! Goede camera!
Elizabeth zei…
Goed bezig met elkaar en het is natuurlijk ook nog hartstikke leuk en gezellig!
bemar zei…
Zo leuk om te zien, echt op z'n Frans. Wij zouden een pakje brood mee nemen. Maar ik zie kazen, verschillende soorten beleg en wijn! Ik zou niet meer opstaan geloof ik☺