Doorgaan naar hoofdcontent

Iedereen zijn eigen potje

We waren er gisterochtend al vroeg uit omdat we naar vrienden zouden gaan maar dat ging niet door. Ik leg later wel uit waarom niet. Zo kwam het dat ik opeens een hele lege dag voor me had maar dat duurt niet lang hier, die dag is zo gevuld, er is altijd wat te doen.

In het begin van de week had ik al jam gemaakt van rodebessensap met als vulling frambozen, goed geslaagd, heerlijk van smaak, maar er lag nog een paar kilo rode- en zwarte bessen in de vriezer. Daar heb ik bessensaus van gemaakt, acht grote potten vol. Samen met de bramensaus die ik wat verder in het seizoen maak gaat dat over de yoghurt of kwark (Mart) die wij als toetje dagelijks eten.

 
Yoghurt is hier in Frankrijk een probleem, het is er genoeg maar in literverpakkingen heeft het nog geen doelgroep gevonden (iedereen liever z’n eigen potje?). En ook lactosevrije yoghurt heb ik nog niet kunnen vinden. In Nederland neem ik Griekse yoghurt, lactose vrij, heel lekker.

Dus gebruikt Mart hier in Frankrijk altijd de grote bakken volle kwark, en eet een kom vol, die krijgt echt geen grammetje vet aan zijn lichaam. En ik neem dan vaak een bakje aardbeien of bessen.

Reacties

Judy zei…
Wat leuk, je eigen etiketten! Lactosevrij eet ik ook, ik vind het moeilijk verkrijgbaar.
Sjoerd zei…
Dat ziet er lekker uit, ik heb ook liever yoghurt. Ik hou van dat fris-zure smaakje.
miekequilt zei…
Tja, die koelkasten vol kleine yoghurt, daar verbazen wij ons ook altijd over. Leuk om eens te te kunnen kiezen, maar wij nemen ook liever gewone yoghurt met vers fruit.
Emie zei…
Dat het op zuivelgebied zo verschillend is in diverse landen, verbaast ons wel eens. Kwark kent men niet in Italië maar wel heerlijke yoghurt in literverpakkingen. Je bent goed bezig met je voorraden, zeg. Wat een productie!
willy zei…
verschillende gewoontes Marthy

maar zo zullen er wel veel zijn

prettige dag
Lien zei…

Heerlijk, bessensaus. Vroeger deden we dat over de pudding. Wat een fruit hebben jullie daar, ik zou ervoor emigreren.
Edward McDunn zei…
Oh, heerlijk hoor, het zal best veel werk zijn, maar dan heb je ook wat!
Ger zei…
Je dagen vullen met allerlei bezigheden en altijd in de weer zijn dat gaat jou goed af gelukkig en dan staat er weer zo’n heerlijke voorraad van eigen oogst en inmaak op de plank,echt iets om met tevreden gevoel naar te kijken en zeker ook van te smullen.
Heb geen allergie of lactose intolerantie maar door mijn systemische sclerose kan ik steeds meer dingen niet meer eten of drinken omdat de beweeglijkheid van slokdarm niet meer meewerkt om voedsel goed te verwerken en dat is voor iemand die alles lust en koken een hobby is niet altijd gemakkelijk om met die veranderingen te dealen.Koop altijd emmertjes Griekse yoghurt 10% gaat hier ook in andere gerechtjes zoals sauzen en soepen.
KnutzEls zei…
Yoghurt met bessensap, mmm lekker. Stond net Griesmeel te koken, ook z lekker met bessensap.
In de weer zei…
En weer een stapel potjes gevuld met heerlijk fruit.
Wij aten in Frankrijk, wanneer wij er kampeerden, altijd fromage blanc naturel als toetje. Heerlijk !
Zo heeft iedereen zijn eigen gewoonten.
Willy zei…
Zo heb je een mooie voorraad heerlijke bessensaus. Jammer dat lactose vrije yoghurt niet te koop is.
Elizabeth zei…
Heerlijk om zo'n overvloed aan fruit van eigen bodem te hebben...!
Ja, die toetjes... De allereerste keer dat wij in Frankrijk waren, vonden we dat geweldig! En vele jaren later nog steeds. Maar het is natuurlijk niks, al dat plastic afval.
In de vakantie mag het een keertje, zeggen we nu. Maar ik ben blij dat we in Nederland grotere verpakkingen hebben bij allerlei soorten 'pap'toetjes.
Jolande zei…
Die potjes bessensaus zien er mooi uit!
Toen we net in Belgie woonden moesten we ook enorm wennen aan al die kleine potjes. Later kwamen er emmertjes boerenvla en yoghurt en toen AH in Belgie kwam kwamen ook de literpakken.
Hier hebben ze ook veel kleine potjes, maar inmiddels zijn er ook emmertjes Griekse yoghurt (Paul) en is Alpro (ik) op het eiland ´aangespoeld´.
Janny zei…
Heerlijk zo'n voorraad jam en saus. Ons viel het ook weer op, al die kleine potjes, we nemen dan meestal Griekse yoghurt maar thuis vind ik literverpakkingen toch handiger.
John zei…
Hier staat altijd volle kwark in de koelkast. Zalig gewoon en je kunt er van alles in doen. Het i ook een bron van eiwitten en andere gezonde mineralen.
Telkens als ik jam maak en de mooie etiketten laat uitdrukken moet ik aan jou denken :-)
bemar zei…
Lekker bessensap en al die zelfgemaakte jammen! Ik maakte zelf vrijdag nog aardbeienjam. Kwark eet ik ook dagelijks maar dan Skyrr.
Lies zei…
'k Zit te watertanden...
Lie(f)s.
Ik krijg altijd een beetje keuzestress bij dit schap, zoveel soorten...... en ja geen literpakken die mis ik wel hier.......