Doorgaan naar hoofdcontent

Zoals van oorsprong bedoeld

We hadden een afspraak bij de kapper en het was lekker weer dus we gingen op de fiets naar Le Moulinon aan het eind van de vallei waar onze kapper zit. We werden alletwee gelijk geholpen, erg prettig en zijn weer lekker kort. Een kilometertje of wat verder, aan de rand van Saint Sauveur zit de GammVert waar ik wat pakken geleisuiker wilde halen en Mart had een bepaalde kit nodig.

De Gamm Vert is een bekende Franse winkelketen van oorsprong toegesneden op de behoefte van plattelandsbewoners. Helaas zijn de meeste zaken nu mega grote tuincentra geworden waar de lucht van geurkaarsjes je bij het binnengaan al tegemoet komt en je de hele winkel door moet slingeren, langs allerlei troep die ik in ieder geval helemaal niet nodig heb, om bij de uitgang te kunnen komen.

Deze winkel in Saint Sauveur is wonder boven wonder aan al die 'nieuwigheden' ontsnapt. Een heerlijke winkel, gewoon zoals hij van oorsprong bedoeld is. 

Op de tafel onder de spullen die je nodig zou kunnen hebben voor de inmaak een gewoon stoffen kleedje in een gezellige ruit. In Aubenas en Privas zouden ze hier hun neus voor ophalen, veel te gewoontjes.

Het motorische deel van het assortiment is er in de GammVert Privas allang uitgegooid. Ze hadden er een aparte afdeling voor waar we heel wat geweest zijn, onder andere voor het laten slijpen van de ketting van de motorzaag. Die hele afdeling is verdwenen.

Hier is aan het assortiment duidelijk te zien dat er boeren en kwekers komen en natuurlijk particulieren met een moestuin en die zijn er veel hier op het platteland.

Het ruikt in deze winkel naar wat er allemaal in deze pakken en zakken zit, geen geurkaarsje te bekennen hier.

Rollen met schrikdraad om weilanden af te zetten.

En laarzen, heel veel laarzen.

Natuurlijk begrijp ik dat ik de vooruitgang niet tegen kan houden maar ik erger me aan die grote zaken waar steeds meer troep uit landen zoals China verkocht wordt die de mensheid beslist niet nodig heeft. 

Zo. ik heb mijn gram even kunnen spuien en verder amen.

Reacties

Bertiebo zei…
Jouw gram is mijn gram al is het niet over dezelfde winkels
Judy zei…
Ik haat winkels met geurkaarsjes. En dit moet gewoon een plattelandswinkel blijven, waar je wat aan hebt.
KnutzEls zei…
Gelukkig dat niet alles verandert. Dit moet gewoon gewoon blijven.
Sjoerd zei…
Inderdaad, een goede gereedschapszaak is nergens meer te vinden hier...
Wat fijn dat deze winkel zichzelf is gebleven! Hopgelijk blijft dat ook zo. Het wordt anders toch ook eenheidsworst.
Edward McDunn zei…
Een winkel waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt, meer hoeft het niet te zijn toch?
Jolande zei…
Fijn zo´n winkel!
Ger zei…
Het zal in Frankrijk niet anders zijn dan in andere landen om ons heen,wat voor winkel of branche dan ook het moet rendabel zijn om te blijven draaien.Veel jongelui trekken weg van het platteland en gaan studeren.Jullie zullen in de voorbije jaren de leegloop in de dorpen opgemerkt hebben.De slager,bakker,kruidenier kunnen niet bestaan van paar klanten.
De veranderingen in de grote winkelketens waarover jij schrijft doen nog een laatste poging door prullaria als bijproduct te verkopen,dat trekt toch klanten en het kost maar ‘n habbekrats. Het zal ook niet meevallen om aan deskundig personeel te komen om de klant advies te geven over goede gereedschappen en materialen.De winkel waar jij nog goed kan slagen doet mij denken aan de Nederlandse Welkoop(voorheen Boerenbont)Oké ze verkopen er wel kaarsen maar van oer Hollands product Bolsius😀
miekequilt zei…
Nou kom ik toch al jaren in Frankrijk maar ben nog nooit in deze winkel geweest. Ik weet dat er in onze favoriete campingplaats ook zo’n winkel is. Misschien maar eens kijken wat ze daar hebben.
Lies zei…
Daar zou ik ook graag winkelen! Weinig/geen 'nutteloze' dingen...
Lie(f)s.
bemar zei…
Ik snap je ergernis maar met de leegloop op het platteland moeten ze denk ik het assortiment aanpassen om rendabel te blijven. Ooit deed mijn vader dat ook met zijn SRV wagen maar hij kon het niet winnen van de grote supermarkten. Hij verkocht geen geurkaarsjes, misschien lag het daar aan☺
Anoniem zei…
Meestal lees ik je blogs met plezier. Af en toe en dat geldt zeker voor deze, zit er een misser tussen.
In Nederland is de Welkoop een winkel waar je de dingen zoals omschreven kunt kopen; afstemming op het “platteland”.
Geurkaarsjes etc. is wellicht een poging om de omzet cq inkomsten te behouden.
Ik kan het mis hebben, maar schreef jij tijdens de lockdown niet over de creatieve wijze waarop jullie zoon zijn inkomsten probeerde veilig te stellen? Misschien iets minder creatief, is het van de meesten ook een poging tot lijfsbehoud.

Anneke Kuiper