Doorgaan naar hoofdcontent

De dood reed mee in de Tour

We kijken niet iedere dag maar volgen de Tour wel met veel aandacht. Dit jaar wordt deze berg, de Mont Ventoux, niet aangedaan tijdens de Tour de France maar vaak bijten de renners zich hier op stuk. De zware klim naar de top van de 'Kale Berg' is ook voor liefhebbers van de fietssport een uitdaging en in september 2014 besloot Mart deze mythische berg ook maar eens te gaan nemen. Lees hier mijn verslag van zijn tocht.

Op mijn scheurkalender las ik deze week het verhaal van Tommy Simpson nog eens. Deze Brit viel tijdens de Tour de France in 1967 anderhalve kilometer voor de finish van zijn fiets. Het was die dag snikheet, 42 graden. Zijn ploegleider pootte hem weer op zijn fiets, maar hij viel opnieuw. Hij raakte bewusteloos en overleed. In 2014 heb ik voor het monument gestaan wat ter nagedachtenis aan hem is opgericht daar boven op de Mont Ventoux. In totaal hebben vier renners de dood gevonden tijdens het rijden van de Tour,

Nee, dan had de Nederlandse wielrenner Wim van Est meer geluk. Hij verloor in de Tour de France van 1951 weliswaar zijn gele leiderstrui en haalde de Champs-Élysées niet maar hij kon het tenminste navertellen. Op 17 juli van dat jaar viel van Est tijdens de afdaling van de Col d'Aubisque in een diep ravijn maar als door een wonder bleef hij ongedeerd. Vast een engeltje op zijn schouder gehad.

Horlogefabrikant Pontiac, zijn sponsor, bezorgde van Est eeuwige roem met een reclamerijmpje.
             'Zeventig meter viel ik diep. Mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep.'

Reacties

Yova zei…
Het was veel te heet om 2014 naar tour kijken. Het is wel daar aparte plek. Zo kaal lijkt me. Wat erg toen Brit overleden was. Het was daar op de plek nagedachtenis. Wat erg dat toen dood gevonden was. De anders renners hadden engeltje op de rug. Fijne dag voor jullie.
Sjoerd zei…
Ik zag afgelopen zondag hoe ze met meer dan 100 km/h naar beneden gingen. Niet gek dat er af en toe wat gebeurd.
Annelies zei…
Bij ons domineert hij het beeld. Overal waar he rijdt zie je hem wel.
Mevrouw W. zei…
Wij zijn op de berg geweest, maar dan wel met de auto. Het is een lelijke kale berg, de top dan toch, en echt een uitdaging voor wielrenners.
Later las ik het boek Ventoux van Bert Wagendorp.
Judy zei…
De Tour gaat geheel aan mij voorbij. Maar het landschap is prachtig.
miekequilt zei…
Wij waren daar een paar jaar geleden. Ik vond het monument zeer indrukwekkend. We zagen onderweg een fietser die veel moeite met de beklimming had. De volgende dag las ik in de krant dat hij was overleden. Vreselijk.
Gelukkig heeft Mart het wel overleefd.
En de tour staat hier iedere dag aan. Mooie natuur en leuke sport!
KnutzEls zei…
We hebben dezelfde kalender. Het lijkt me een vreselijke rit, zeker in de hitte.
John zei…
Ik volg er werkelijk niets van. Maar afzien is het daar wel ja
Emie zei…
Wij volgen het niet maar hebben wel groot respect voor de wielrenners. En het verhaal van Mart dwingt nog steeds enorm veel bewondering af.
In de weer zei…
O wat leuk om je verslag van Mart zijn beklimming te lezen, super super goed en je snapt wel dat ik er een speciaal gevoel bij heb.
Wij beklommen de Mont Ventoux in 1995, een paar dagen na onze 25 jarige huwelijksdag.
Hotel Le Coq Hardy in Carpentras was onze standplaats. Vandaaruit fietsten we naar Bedoin, waar het echte weer begon.
Ik had totaal geen idee wat me te wachten stond en onze Franse vrienden verklaarden ons voor gek, maar ik was zeker niet onvoorbereid.
Het was pittig, want wij reden op een gewone fiets, maar we haalde de top.
Een geweldig gevoel, maar dat weet Mart ook.
Heb net nog even ons fotoalbum erbij gepakt, foto van onze fietsen bij het monument van Tommy Simpson en natuurlijk van onszelf op de top, heb er wel een steen van meegenomen, dus haha, de berg is nu wat lager.
Elizabeth zei…
Tja, ik vraag me dan wel af... is dit een mensenleven waard? Je kunt ook te ver gaan hierin. Tommy was ook iemands zoon, iemands man misschien of papa...
Wij zijn ook een keer (met de auto) op de Mont Ventoux geweest, idd een hele kale berg maar wel tot ver in de omtrek te zien.
Mooi verslag van Marts fietstocht, dat heeft hij toen prima gedaan.
Lies zei…
Is dat een leven waard...?!
Lie(f)s.
Jolande zei…
Ik heb niets met de Tour of welke sport dan ook en kan er dan ook niet met mijn verstand bij dat iemand zoiets doet als het 42 graden is.
bemar zei…
Leuk verslag uit 2014! Alle respect voor Mart! Wij waren ook een paar maal op de kale berg. De eerste keer met onze puberkinderen, lag de top van de berg in de wolken en zagen we niets van het uitzicht