Doorgaan naar hoofdcontent

Zonnige bloemen en ander spul

We fietsten gisteren in de Drôme en we zagen zonnebloemen, heel veel zonnebloemen.

Velden vol zonnebloemen maar als je dan een foto wil nemen omdat je die oude boerderij op de achtergrond zo mooi vind staan ze met hun kopjes net de andere (zon)kant op.

En we zagen veel boerderijen, niet zo gek want we reden voortdurend over kleine weggetjes door boerenland.

Qua bouw zijn ze net weer wat anders dan in ons deel van de Ardèche.

En hier stopte ik omdat ik de kleur van het huis zo opvallend vond. Die kleur zie je wel in zuidelijke steden maar op het platteland kom je dat niet zo veel tegen. En die bult daar links, die intrigeerde me ook. Een broodoven? Nou, dat zou dan de eerste zijn die zo vormgegeven wordt en ik heb er al heel wat gezien tijdens onze tochten. 

Ik liep er heen om de zijkant te bekijken, er zat een ijzeren deurtje in. Er kwam juist een jonge vrouw aanlopen en ik vroeg haar waar dit bouwsel voor diende. Het is 'un puits', een ronde, diepe en smalle holte, met gemetselde muren, gemaakt in de grond om een ​​ondergrondse grondwaterspiegel te bereiken. Echt heel diep zei ze, daarom zit het luik ook op slot. Aardige vrouw, ze vroeg waar we vandaan kwamen en of het niet te warm was om te fietsen. Nou warm was het wel maar er stond aardig wat wind dus we hadden er niet veel last van, eigenlijk alleen als je stil stond.

En toen zag ik deze deur nog in een smalle straat die verder omhoog liep.
Mooi maar vergane glorie.

De deur hoorde bij een heel groot gebouw, geen idee wat het was of waar het ooit voor gediend had.
Maar weer even vragen, er stapte net twee vrouwen uit een auto. En die vertelden dat het ooit een particuliere school (école privée) was maar nu al jaren niet meer. Ik vond het er erg somber uitzien, kreeg er een akelig gevoel bij. Hoop maar dat de kinderen die op deze school hebben gezeten het goed hadden.

Reacties

Yova zei…
Wat is daar heel mooie gebied om te kijken. Zonnebloem is zeker plaatje geworden. Oude gebouwen zie je daar wel eens vaker. DE deur is heel oudje. Knappe foto's gemaakt. Fijne dagen gewenst.
Sjoerd zei…
Vergane glorie op het platteland. Afbreken is zonde, maar erin wonen en renoveren zal wel te duur zijn. Jammer eigenlijk, we hebben al te veel historie vernield
John zei…
Ja, het grondwaterpeil in veel gebieden in Europa is drastisch laag. Mooie gebouwen.
Judy zei…
Moest wel lachen om die zonnebloemen die net de verkeerde kant op keken. :) Prachtig al die oude gebouwen. Maar die oude school, daar krijg ik ook een rotgevoel van.
fotorantje zei…
prachtig zo'n veld zonnebloemen
Zo mooi daar, de oude gebouwen en die karaktervolle deur
Bertiebo zei…
Ja het ziet er wel een beetje streng uit. Al kan dat voor een school nou ook weer niet zoveel kwaad, hihi
Emie zei…
Velden vol met zonnebloemen geven echt het ultieme zomergevoel.
In de weer zei…
Heel apart die put en ja velden vol zonnebloemen, maar ook anderen, nodigen altijd uit om een foto te maken.
Elizabeth zei…
Prachtig, die zonnebloemen... En je komt ook altijd weer iets interessants tegen! Fijn dat jullie de taal zo goed spreken; ik zou niet weten hoe ik zoiets moest vragen en/of de reactie niet volgen en begrijpen.
Janny zei…
Mooi die oude gebouwen, maar die school ziet er inderdaad somber uit, niet erg uitnodigend.
Hoe ouder, hoe sfeervoller. Jullie hadden weer een mooie tocht.
De zonnebloemen heten niet voor niets in het Frans tournesol. Ze draaien zich naar de zon.
Ik vind de Drôme een prachtige streek en je hebt er mooie foto's van gemaakt. Als ik ze zie, verlang ik met weemoed terug naar vervlogen tijden, toen ik daar ook fietste, met onze kampeerspulletjes in de fietstassen.
De vele zonuren in zuidelijke landen dragen zeker bij aan de grote teelt van zonnebloemen.
Doordat Nederlandse zomers warmer worden met meer zonuren zie je ook steeds meer zonnebloem teelt,vooral omzomen ze de akkers van maisvelden wat voor biodiversiteit zorgt en de zonnebloem kan samen met de mais ingekuild worden voor vee voer.
Proeven onder agrariërs zijn in volle gang in samenwerking met loonwerkers,voerleverancier,forfarmers en de Nederlandse bijenhouders vereniging.Het onkruid blijkt probleem te zijn want het bestrijdingsmiddel tegen onkruid en schimmels wat in Frankrijk wel gebruikt mag worden mag in NL niet meer.Bij het lezen van informatie over die diepe put kreeg ik een akelig gevoel,had er in al die andere landen maar zo’n goede beveiliging op waterputten gezeten dan waren de kinderen er nooit ingevallen, met een paar zoekwoorden kom je de vreselijkste berichten tegen,die we ook op TV konden volgen.
Jolande zei…
Zo vind ik zonnebloemen het mooiste, als je ze niet ziet :-)
Wat fijn dat die mevrouw net voorbij kwam en wist wat die bult was.
Wie weet was de school wel heel gezellig, ik hoop het maar voor de leerlingen.
Lies zei…
Vaak ó zo mooi daar, maar soms toch even 'anders'...
Lie(f)s.
Willy zei…
Mooie foto's van die omgeving. Prachtig ook die zonnebloemvelden. Een volgende keer hopelijk met de koppies de goede kant op voor een foto.
miekequilt zei…
Ooit snapte ik, na het zoveelste zonnebloemenveld ,waarom van Gogh gek geworden was. Ik vond het wel erg veel geel. Dus de groene kant vind ik meestal mooier.
Maar de andere foto's en de verhalen vind ik prachtig.
bemar zei…
Heerlijke foto's Marthy!