Doorgaan naar hoofdcontent

Zonnehoed

Vandaag de zonnehoed in de kijker. Ze staan het zo mooi te doen in mijn border dat ze wel even wat extra aandacht mogen krijgen.

De officiele naam van de zonne hoed is Echinacea purpurea 'Alba' en het is een vaste plant
 voor de border. Niet alleen bloeit de zonnehoed lang en mooi, hij produceert ook veel stuifmeel en nectar. Dat maakt Echinacea een goede insectenplant.

Hier leunt hij gezellig tegen de kattenstaart (Lythrum) aan. Alhoewel, leunen is niet nodig, de zonnehoed is een statige, sterke plant, blijft goed rechtop staan en dat soort planten wil ik hebben in mijn border. Onverwachte zware buien met veel wind komen steeds vaker voor en dan heb je niets aan slappe planten die niet meer overeind willen komen.

De zonnehoed is een echte zomerbloeier. De eerste bloemen zie je in juli komen en de plant bloeit door tot oktober.  Op zonnige dagen zit er vaak een bij of vlinder bovenop de bloem.


Wij zijn er dan niet maar in de winter zorgen de uitgebloeide kegeltjes van Echinacea 
nog lang voor een mooi silhouet in de tuin.

Er bestaat ook een Echinacea purpurea 'Magnus', rozerood van kleur, een schoonheid. Ik heb deze soort ooit gehad in de border maar zoals dat wel vaker gebeurd met planten, na de winter niet meer teruggevonden. Die gaat op mijn lijstje met te kopen planten voor volgend jaar.

Reacties

Sjoerd zei…
het zijn inderdaad echte zonaanbidders en erg mooi. Daarnaast zijn ze nog gezond ook als je ze als kruid in de thee drinkt.
Judy zei…
Ik zag ze gisteren op de markt: een variëteit aan kleuren! Ik kende eigenlijk alleen de roze variant. Deze witte is ook erg mooi.
Yova zei…
Zonnehoed is zeker hele mooie bloemen te zien. Ik zag in ander kleur. Toen had ik ook foto's genomen. Gezond deze bloem. Prachtig foto's. Fijn weekend.
miekequilt zei…
Wat een mooie plant hè. Ik heb er stof van in allerlei kleuren. De foto's die je maakte kunnen zo weer voor kaarten gebruikt worden.
Emie zei…
Wat een heerlijke serie foto's.
Mevrouw W. zei…
Ze zijn prachtig!
Ik heb een roze variant en na de bloei laat ik de uitgebloeide bloemen staan, zodat kleine beestjes erin kunnen overwinteren.
Janny zei…
Prachtige bloemen zijn het, wij hebben de roze maar de witte vind ik ook erg mooi.
Willy zei…
Vandaag heb ik de roze gezien, maar de witte vind ik mooier.
Lies zei…
'Flinke' bloem/bloei!
Lie(f)s.
Anoniem zei…
Een rijkdom in je border in alle opzichten.

Ger
Ik heb net 5 plantjes bij geplant, vind ze zó mooi