Doorgaan naar hoofdcontent

Le Quatorze Juillet

Foto internet
Het was gisteren Quatorze Juillet en dat wordt in Frankrijk traditioneel gevierd met veel vuurwerk, vaak al de voorafgaande avond, maar ook op de dag zelf. In de ochtend van de 14e juli wordt begonnen met een grote militaire parade in het bijzijn van president Macron over de Champs Élysées richting de Arc de Triomph. De landmacht, luchtmacht en marine zijn onderdeel van dit defilé.

Als eerste komt La Patrouille de France, een onderdeel van de Franse luchtmacht, met de Alpha Jets. Met een bulderend geluid vliegen de straaljagers over waarbij zij rode, witte en blauwe rookpluimen achterlaten, de kleuren van de Franse vlag.

Dan volgt de militaire parade, de oudste en grootste van Europa. Best vreemd dat een modern democratisch land nog elk jaar een militaire parade houdt die qua afmetingen niet onderdoet voor de terreurdéfilés van foute dictaturen. Volgens de peilingen is een meerderheid van de Fransen nog altijd voorstander van deze traditie op Quatorze Juillet.

Het vuurwerk in Saint-Sauver-de-Montagut vind altijd de avond van te voren plaats en traditiegetrouw waren wij daar ook weer. We aten overheerlijke pizza's en nadat deze twee heren hun bordjes leeg gegeten hadden voorzagen zij iets wat aan de overkant op een balkon gebeurde van het nodige commentaar. Ik zat er met mijn rug naar toe en liet het aan me voorbijgaan.

Het is net de 'Muppetshow' merkte vriendin Lilian op.

Ik nam een koffie met wat lekkers erbij en toen begon het vuurwerk.

Mijn armzalige fotootje geeft niet weer hoe mooi de vuurwerkshow weer was, dat is altijd klasse daar. Het vuurwerk wordt afgestoken vanaf de rivierbedding van de Eyrieux en wij zaten op een terras  erboven dus we hadden prachtig zicht. Volgend jaar graag dezelfde tafel zei Maarten bij het afrekenen,

Reacties

Bertiebo zei…
Dat wist ik niet, van dat militaire defilé. Best vreemd, ja.
Judy zei…
Hmm ik vind dat defilé niet zo vreemd, ook al hoeft het voor mij niet.
Geweldig, die twee heren van de Muppetshow!
Sjoerd zei…
Ik ben benieuwd waar ze het over hadden... Die muppets.
Ik zou die tafel ook wel alvast willen reserveren en dan weet ik niet eens wat de heren nog meer gezien hebben daar!
John zei…
Tja, oorlog is ouderwets, maar big business. En showen wat je hebt hoort daar denk ik bij.
KnutzEls zei…
Zo'n cefilé komt op mij altijd over als "kijk eens hoe sterk we zijn". Dus mogen ze wat mij betreft die verkleedshow oerslaan. Maar dat vuurwerk zou ik graag willen zien.
Janny zei…
Prachtige foto's van de 2 mannen, ze zitten echt te genieten!
In de weer zei…
Ja en degene die het aanhoorde ook !
Yova zei…
Bovenste foto heb ik op de tv gezien. Wel mooi gezicht. Wat heerlijk om te zien 2 mannen om te genieten. Vuurwerk is zeker mooie foto geworden. Fijn weekend.
miekequilt zei…
Wat een leuke serie foto’s over deze bijzondere Franse dag. En die Mart is een slimmerd, nu al reserveren voor volgend jaar. Dat betekent dat jullie af en toe terug moeten om te vragen of de reservering nog staat. En dan meteen zo’n lekkere koffie met lekkers nemen. Heerlijk!
Ger zei…
Het is in Frankrijk niet zo moeilijk om feest te blijven vieren in een land waar tradities door een trots volk in ere worden gehouden,men niet “in” is voor veranderingen.
Vandaar ook die reservering,zelfde tafel,plaats en datum 😀
Wij vieren op 14 juli al 28 jaar de verjaardag van eerste kleinkind,voor mij is die dag dubbel bijzonder omdat ik bij zijn geboorte mocht zijn in het ziekenhuis.
Emie zei…
Mooi hoor om dit soort feesten met elkaar te vieren. Dat militaire vertoon hoeft voor mij ook niet en het past ook niet bij de Nederlandse volksaard. Maar wel bij de Franse.
Lies zei…
Van 't ene feest naar 't andere..., en gelijk hebben jullie!
Lie(f)s.
Jolande zei…
Het eerste jaar in Belgie hoorden we ook over een defilee op 21 juli en ik had zoiets in mijn hoofd als vroeger bij Paleis Soesstdijk.
Bleek het ook om een militair defilee te gaan.
Ik vind je vuurwerk foto echt niet armzalig hoor, maar het is inderdaad heel lastig om het op een foto te krijgen.