Doorgaan naar hoofdcontent

Geheugen

Gisteren was ik bij mijn vriendin Stan en samen hebben we oude brieven zitten lezen van een groepje vriendinnen waar we regelmatig mee schreven. Ze kwamen uit die grote doos van mij. Heel  leuk om te doen, even terug in de tijd.

Stan zelf had ook het een en ander opgezocht, onder andere deze foto die ik zelf ook heb. Dit is de eerste klas van de Roomsch Katholieke Meisjesschool te Noordwijk-Binnen, waarschijnlijk 1956. (Klik op de foto voor een vergroting). Ik zit links op de derde bank in de middelste rij, met die witte strikken. Schuin achter mij rechts zit Stan en nog steeds zijn we vriendinnen. Achter in de klas staat juffrouw van der Schalk, ze was niet echt aardig, ik was een beetje bang voor haar. Ze zat op een verhoging achter haar lessenaar en we konden zo naar haar gestopte directoire kijken. Als de klep van haar lessenaar open ging wisten we al dat ze daarachter weer een snoepje nam. Ik herinner met dit nog heel goed en Stan weet hetzelfde verhaal te vertellen over de juffrouw.

Maar daar houdt het op, ik weet me bijna geen enkele naam meer te herinneren van onze klasgenootjes op deze foto terwijl Stan ze zo op weet te noemen, ik denk zo'n tachtig procent. Ik herken nog wel veel gezichten maar weet er dan toch geen naam bij. Mijn vriendin heeft nog heel lang in Noordwijk-Binnen gewoond en heeft die meisjes vrouw zien worden, dat zou een verschil kunnen maken. Maar toch vind ik het jammer dat ik het niet meer weet, maak me weleens zorgen over mijn slechte geheugen.

Reacties

Bertiebo zei…
Zowat veertig kinderen zie ik en dat in wat nu groep 3 is. En ze moesten allemaal leren lezen...
Sjoerd zei…
Haha, die juffrouw lijkt me ook niet echt vriendelijk... Namen heb ik altijd al moeite mee, ik vergeet ze gewoon.
Yova zei…
Zoveel kinderen in de klas is best veel. Ik had groepje 12 zoiets. Niet veel. Leuke verhaal heb je daarover geschreven. Het is ook heel lang geleden. Maar ik weet nog wel op school.... Geheugen kan je niks aan doen. Oja leuke foto van vroeger te zien. Fijne dag.
Judy zei…
Van de lagere school zou ik ook niet veel namen meer weten, behalve degenen met wie ik later ook op de middelbare zat. Leuk om herinneringen op te halen met je vriendin!
Wat een tijdsbeeld, die foto! Tja, het geheugen gaat op onze leeftijd al meer een dingetje worden, althans het gemis ervan. Je bent niet de enige.
Charlie zei…
Wat een mooie klassefoto! Van al die meisjes en een beetje streng kijkende juf! Lijkt me voor haar geen sinecure om alles onder controle te houden! Maar aan kunst aan de muur zal het niet gelegen hebben!
Janny zei…
Tja, dat geheugen, daar maak ik me ook wel eens zorgen om, kleine dingetjes vergeten zoals naar boven lopen en niet meer weten waarvoor is niet zo erg, maar ik ben bang dat ik ook wel eens iets belangrijks vergeet.
Jolande zei…
Wat een leuke klassefoto.
Strikken waren toen vast mode.
Ger zei…
Zoeken hoefden ik niet op de klasse foto tussen al die brave meisjes met hun armpjes over elkaar,zag je kleindochter Saar zitten.
Ik had meerdere van die strengere rare juffen waar ik bang van was.Juffrouw Schellekens mepten vaak zo hard met liniaal op haar lessenaar dat ik er hartkloppingen van kreeg,zie het nou als pure kindermishandeling.
De namen van 4 meisjes de beste leerlingen in de klas die altijd als eerste hun vinger opstaken waren de lievelingen van die juf,ze konden zelf brutaal zijn zonder straf te krijgen,ben die namen nooit meer vergeten.Kon niet goed mee met rekenen maar vanaf de eerste klas tot en met de zesde had ik ‘n 10 op rapport voor beleefdheid,netheid,ijver,vlijt en katechismus…..dus daar lag het niet aan,ik deed mijn best.Vergeetachtgheid hebben we allemaal wel eens last van,ook jongeren met hun druk…druk….druk leven,overal willen ze aan mee doen,hard werken,studeren,zelfs de vakanties zijn een en al avontuur,die koppies komen nooit tot rust volgens mij.
Annelies zei…
Ik weet nog een paar namen van de lagere school en ook nog een paar van de middelbare school. Jammer, maar het is ook heel wat jaren geleden.
Prachtig die foto en die vriendschap nog uit dezelfde tijd. Die moet je koesteren. Dan is het helemaal niet erg dat je al die namen niet meer weet. Daarin sta je zeker niet alleen;)
miekequilt zei…
Wat een mooie foto. Die juf had het niet makkelijk, met zoveel leerlingen. Maar er waren natuurlijk zat leerkrachten die het wel aan konden. Dat is ook nu nog steeds het geval. Ik zou echt een foto van vroeger moeten pakken om te kijken hoeveel namen ik nog weet. Ik ben, zo te lezen, niet de enige die ook last van vergeten heeft. Misschien voel jij je er beter door?
Zo was ik op de kleuterschool bang voor juffrouw Mia, zij liep stampvoetend door de ruimte als ze boos was …
KnutzEls zei…
Ik herinner me wel een juffrouw, meerdere zelfs. Maar nauwelijks nog namen of gezichten. Wat een volle en rustige klas toch... Nu wel anders.
Lies zei…
Die vriendschap, nog steeds, zo mooi!
Denk toch niet dat ik nog namen vind op vroegere klasfoto's...! Geen paniek dus!
Lie(f)s.
Elizabeth zei…
Oh, dat is lang geleden. Fijn om samen herinneringen op te halen.
Lida zei…
Ach ja, juffrouw v. d. Schalk. Daar heb ik ook nog bij gezeten in de vierde klas. Ze kon je flink uitschelden weet ik nog. Ik was bang van haar. Maar als ze jarig was dan deelde ze bakken met snoep uit. Dat was de enige leuke dag bij haar.
Emie zei…
Oh ja zo'n juffrouw op een podium die wel eens wijdbeens ging zitten, heb ik ook gehad. Mooi tijdsbeeld deze foto en leuk dat er nog steeds een vriendin is met wie je deze herinneringen kunt delen!
Anoniem zei…
Zo te zien had je daar al belangstelling voor een mooi fototoestel.
Lies