Doorgaan naar hoofdcontent

Langs de Lek II

Hier is goed te zien hoe die enorme hoeveelheid water de onderkant van de dijk heeft bereikt.

Wij wonen vlakbij Nieuwerkerk aan den IJssel wat 6.78 m onder NAP ligt, het laagste punt van Nederland. Ik mag hopen dat Nederland zich blijft houden aan de voortgang van de klimaatdoelen, niet zozeer voor mezelf als wel voor mijn kinderen en kleinkinderen.

Gelukkig kan het scheepvaart verkeer gewoon doorgaan. Altijd ben ik weer verbaasd over de grote hoeveelheid schepen die je hier ziet varen. De Lek is een zijrivier van de Nederrijn en het is onderdeel van de route tussen Rotterdam en het Duitse achterland.


De watervogels hebben de ruimte. Ze bevonden zich op een grote afstand maar vanuit de auto met het fototoestel op de rand van het portier lukte het wel om ze redelijk scherp op de foto te krijgen.

We namen de brug bij Vianen om langs de andere kant van de rivier weer terug te rijden richting Schoonhoven. 
Gek is dat, wij zeggen altijd de brug bij Vianen, ik weet echt niet hoe de brug werkelijk heet, Mart trouwens ook niet. Even opgezocht en het is de Jan Blankenbrug, van oudsher ook wel de Lekbrug Vianen. 

Reacties

Judy zei…
Ja, wat een water, hè. Als het overloopgebieden zijn beschermt dat woongebieden tegen overstromingen.
Sjoerd zei…
Ik was voor de zekerheid och een verdieping hoger gaan wonen. Gelukkig heb ik op 104 meter boven NAP daar geen last van. Wel van water, maar dat stroomt van achter naar voor door het huis, maar blijft niet staan.
Yova zei…
Water liggen wel hoog bij jullie in de buurt. Moet niet aan denken wat er over komt. Schepen moet wel gaan uitkijken. Vreselijk daar. Ganzen hebben geen moeite mee. Kunnen ergens anders vliegen. Woongebieden hebben ook last van. Volendam hebben ook last van. Toch had gisteren gehoord dat gaat ietsje zakken. Alweer?
Indrukwekkend al dat water!
johmar zei…
Ik woon in Zwolle en heb op een van de panden waar ik werk op d 19e verdieping een mooi uitzicht op de IJssel, hij is al vaker breed geweest maar nu extreem. Mijn dochter gaat naar een zorgboerderij in Dalfsen in de omgeving daar is het waterpeil ook hoog, eenden en ganzen zie je natuurlijk wel vaker in een weiland, maar dan niet zoals nu zwemmend.
Bertiebo zei…
In Purmerend is ook een Jan Blankenbrug. Me nooit iets over afgevraagd, maar nu dus wel. Jan Blanken was een belangrijk iemand bij Rijkswaterstat
Jolande zei…
Ik vind het weer hele mooie foto´s.
Edward McDunn zei…
Het zal nog wel een tijdeje duren, voor we van die hoge waterstand af zijn, maar het heeft jou wél mooie foto's opgeleverd.
'T blijft een fascinerend gezicht.
Mooi vind ik dat het belang van de waterschappen nu zo duidelijk is.
Marietje zei…
Helaas is daar de oude brug weggehaald. Dat was echt een blikvanger. Grappig ik woon in Vreeswijk aan de andere kant van de brug achter de Beatrixsluis. Moet er niet aan denken dat de dijken daar zouden doorbreken.
De uiterwaarden staan nu al flink onder water daar.
Anoniem zei…
Weer prachtige foto’s.
Hier in Fryslân is nu ook volop water in de “rustende polders”; overloop overtollig water. Het waterschap heeft het gelukkig goed onder controle.
Nu het vriest zijn het prachtige ijsbanen, dus nu hopen dat het iets langer van dit mooie winterweer blijft
Lies zei…
't Water staat echt hoog..., maar mooi is 't wel!
Lie(f)s.
Janny zei…
De watervogels genieten ervan, mooi gezicht.
Ger zei…
Ja,ik zie het….water…heel veel water en ik hoop dat iedereen zonder uitzondering, die aan grote en kleine rivieren woont of aan waterrijke gebieden en de Noord-Zee,nu en in de toekomst gespaard blijven voor rampen.
Hetty zei…
Nog even een reactie op je post van verleden week. Ik heb de film pot au feu gezien en heb ervan genoten. Bedankt voor de tip. Ook de you tube filmpjes van Anja vond ik een aanrader. Heb er al verschillende mee gesport. Groetjes Hetty
Margriet zei…
Afgelopen zondag was ik naar den Bosch en zag de uiterwaarden ook helemaal vol staan. Het water stond op sommige plekken tot net naast de snelweg. Indrukwekkend!
willy zei…
6.78 m onder NAP..., ik neem aan dat men daar de nodige maatregelen voor genomen heeft

knappe foto's Marthy

prettige avond
Marthy zei…
Leuk om te horen Hetty.