Doorgaan naar hoofdcontent

Raspen

Tijdens het kerstdiner wat dit jaar een Italiaans tintje had stond bij zoon en schoondochter deze kleine rasp op tafel en er lag een stuk parmezaanse kaas naast. Ik vond het direct een heel handig ding, je kan  de kaas hiermee boven je bord raspen.

Wij raspten de kaas altijd met deze oude rasp die we op een bordje zette en dat bordje ging dan op tafel. Maar je raspte altijd wat teveel kaas of net te weinig. Die rasp is trouwens van het begin van ons trouwen en dat is tweeenvijftig jaar geleden.

Aan de andere kant is een nog wat fijnere rasp en kleine plakjes kaas kan je er ook nog mee schaven. Schoondochter vond de rasp in haar kerstpakket. Ik heb er ter plekke een foto van gemaakt en daarna thuis het leuke ding besteld. De rasp is inmiddels al gebruikt, we aten spaghetti gisteren.

 Je kan je natuurlijk afvragen waarom ik zoiets niet eerder heb ontdekt. Tsja, ik woon in een klein dorp met weinig winkels en kom zelden in een stad. Ik geeft niets om winkelen dus veel nieuwigheden gaan totaal aan mij voorbij. Ik heb er geen last van hoor.

Reacties

Sjoerd zei…
in vind het een mooi, vooral handzaam ding.
Elizabeth zei…
Dat is zèker een handig ding! Als ik het goed begrijp dan kun je het restantje 'rasp' hierin gewoon bewaren voor de volgende keer?
Judy zei…
Reuze handig! Ik heb een plat raspje met een handvat, speciaal voor Parmezaanse kaas, gaat ook heel goed.
Bertiebo zei…
Zo zie je wat reclame doet. Ik heb ook een heel oude kaasrasp, anders dan de jouwe, maar toch wel zeker veertig jaar. En nooit heb ik opgelet en gezien dat er handigere raspen zijn. Tot nu, door jouw blog. Ik dacht al bijna dat ik hem ook nodig had, zo'n nieuwe. Maar ik doe het niet!!!
Marthy zei…
Nee Elisabeth, je kan er geen restantje in bewaren, Je raspt boven je bord de gewenste hoeveelheid en daardoor hou je geen restjes over,
Die ziet er inderdaad heel handig uit!
Janny zei…
Wij gebruiken altijd een grote rasp en raspen dan het hele stuk in 1 keer. Het gaat dan in bakjes of zakjes en gedeeltelijk in de vriezer, is heel snel ontdooid.
Jolande zei…
Dat raspje ziet er mooi uit.
Ik heb verschillende formaten raspen wat best handig is.
Wat grappig jouw raspverhaal. Zo heb ik nog altijd een rasp waarin je een blokje kaas vastklemt terwijl je met de andere hand de rasp ronddraait. Knal oranje, nu echt retro. Gekregen in 1981. Voordeel vind ik dat je daarmee niet je vingers meeraspt;) wat mij steevast gebeurt met zo'n rechte rasp.....au
In de weer zei…
Wij hebben een platte rasp, ziet er precies hetzelfde uit als de gewone kaasschaaf, maar dan met gaatjes voor parmezaanse kaas of andere.
Emie zei…
Stevig handvat aan je nieuwe rasp. Onze rasp is een slag groter maar lijkt er verder erg op.
Lies zei…
De oude deed het, dus zoek je niet. Wel makkelijk/mooi, dat nieuwe!
Lie(f)s.
KnutzEls zei…
Leuk dingetje, staat gezellig op tafel.
Ger zei…
Kijk aan zo begon ik de dag in een Z-H bed en werd gewekt in het donker door verpleegkundige die lang zal ze leven zong terwijl ze vlaggetjes slinger op hing en poster met ballonnen met gelukwensen voor mijn verjaardag.
Daar het gister voor mij een hele vervelende en pijnlijke dag was met 5 keer nieuw infuus aanleggen wat binnen uur al niet meer doorliep en tig keer prikken voor nieuwe poging en nacht met ijs op de armen.Kreeg ik vanmorgen fijn bericht dat ze me niet verder gingen pijnigen en werd er spoedafspraak gemaakt voor kleine ingreep op OK en een PICC-Line ingebracht en dat is een verademing en alles werkt prima.
Toch een leuke dag met bezoek,tf en app verkeer. En nu sluit ik de dag af bijna in het donker op bedlampje na met die handige rasp van jou Marthy en is de dag bijna om en ga ik op naar de 80🥳
Anoniem zei…
Boska is een topmerk! Hun kaasschaven zijn ook fantastisch. Ik heb er ooit een gekocht, iets duurder dan de gebruikelijke Blokker (enz) schaven. Ik was direct verkocht! Dit specifieke design (Boska Monaco) heeft zelfs prijzen gewonnen. Er zitten een soort van ruitjes op het gedeelte achter de schaaf zelf (het blad) waardoor jonge kaas niet plakt. Heb hem nu een paar jaar en hij blijft goed. Beste investering ooit op voedselgebied. Nooit meer ergernis, niet meer de kaas 'kapot trekken', altijd uniforme plakjes. Hij was toen 15 euro, zal nu iets meer zijn. Maar haal het er zeker uit, alleen al omdat die goedkope altijd snel vervangen moeten worden.