Doorgaan naar hoofdcontent

Reddingsactie

Toen wij zaterdagmiddag in de polder ergens tussen Bergambacht en Stolwijk fietsten zagen we een jonge vrouw dichtbij een slootkant paniekerig heen en weer lopen. Hier was wat aan de hand dus we stopten om te kijken wat er aan de hand was. We zagen een fuut op het ijs zitten en de vrouw probeerde met wat stokken te gooien het beest in beweging te krijgen. Zij was erg begaan met de vogel, de tranen stonden in haar ogen.

Het was duidelijk dat de fuut vastzat aan het ijs, hij bewoog zijn poten wel maar  niet zijn onderlijf. Er zat niets anders op dan toch maar  stokken zijn richting op te gooien zodat hij in beweging zou komen en dan misschien los zou schieten.

Tot twee keer fladderde hij hard met zijn vleugels en maakte toen een draai.

De fuut was los volgens ons maar hij veroerde zich verder niet. Waarschijnlijk doodmoe door de stress van het hele gebeuren.

Mart vond bij een oprit naar een weiland een grote bezem en duwde daarmee golven water zijn kant op. Daarmee kon hij druk fladderend met zijn vleugels in beweging komen en vloog een meterof drie verder onder een brug met open water waar hij uitgeput bij ging komen van zijn avontuur. Reddingspoging hopelijk geslaagd!

Reacties

Mevrouw W. zei…
Goed dat jullie je om het dier bekommerden.
Gisteren stond er een foto op de nieuwssites van een dode hermelijn onder het ijs. Het arme dier had zich niet kunnen redden.
Judy zei…
Nooit bij stilgestaan dat vogels kunnen vastvriezen. Goed gedaan om hem te redden.
Bertiebo zei…
Je maakte een echte reportage! Mooi om te zien en de redding is vast geslaagd!
Elizabeth zei…
Oh, dat is spannend... Altijd moeilijk wat je dan het beste kunt doen, maar jouw man weet er wel wat op!
Sjoerd zei…
Gelukkig dat de vogel hulp heeft gekregen. Waarschijnlijk had hij het anders niet overleefd.
Yova zei…
Kunnen inderdaad vast vriezen. Is best zielig gezicht. Gelukkig heeft deze fuut opgelost om te bevrijden. Het vriest niet meer. Mooie redding! Mooie foto's heb je gemaakt.
miekequilt zei…
Arme fuut. Wat een stress zal hij gehad hebben. Super dat jullie hem konden helpen.
Janny zei…
Wat een geluk dat jullie hem konden helpen, ik zag toevallig net nog een filmpje over een vogeltje dat met zijn pootjes vastgevroren zat, een man ontdooide ze met zijn adem en toen kon hij weer wegvliegen.
In de weer zei…
Toch slim van de fuut, dat hij onder de brug in open water ging zitten, was dus nog goed bij zijn positieve.
Net op tijd gered !
Annelies zei…
Fijn dat hij loskwam.
Jolande zei…
Agossie, zielige fuut. Gelukkig dat de reddingspoging geslaagd is.
Ger zei…
Volgens de dierenambulance worden ze in deze dagen heel vaak gebeld dat er eenden,zwanen en vogels vast zitten op/in het ijs.
De TIP gooi eerst wat eten op het ijs,liever geen brood,dat is te zout maar sla of andijvie,wanneer ze echt vast zitten komen ze daar niet op af en mag je hun bellen en zij bellen dan ook de brandweer.
Goed dat jullie zelf een poging waagde die lukten👍
In een van de dorpen hier vond gister een vrouw kinderfietsje aan een half bevroren plas en er was verder niemand te zien,toen ze terug kwam van haar ommetje lag het fietsje er nog.Ze vertrouwde het niet en belden politie,die uitrukten ook ambulance,brandweer en trauma heli,duikers waren onderweg.Totdat de moeder van dat jongetje en het fietsje een bericht las in de Buurt app en zich melden.Haar zoontje was nat geworden aan het water en moeder had hem met auto opgehaald,fietsje zou ze later wel ophalen.Veel toeters en bellen maar beter voor niks dan te laat!
Met stokken gooien, hoe goed bedoelt ook, lijkt me niet de oplossing. Je kan beter eten gooien. Mart deed het allerbeste wat er is. Een vette hiep hiep hoera voor hem.
Emie zei…
Goede actie van jullie en mooie foto's bij een zielig verhaal dat gelukkig goed afliep.
Marthy zei…
Hoe kom je aan eten midden in de polder? Wij gooiden de stokken om hem in beweging te krijgen, wij hebben hem geen een keer geraakt.
marga zei…
Fijn om te lezen dat jullie iets hebben ondernomen en het goed is afgelopen.
Groeten.
Marga
Ger zei…
Snap Marthy dat je niet met sla of andijvie in je tas door de polder fietst,ken ook absoluut de situatie daar niet of er wel of geen huizen in de buurt staan,wel het geval dan was aanbellen een oplossing geweest,met wat geluk had men blaadje groen in huis.
Lies zei…
Heel mooie reactie van jullie samen!
Lie(f)s.
Reddingspoging geslaagd! Goed gedaan!
Josephine zei…
Dit was letterlijk een reddingsactie van jullie beiden, en wat goed
dat de Fuut uiteindelijk toch los kon komen. Van alle stress zal hij
nog wel eve bij moeten komen.