Doorgaan naar hoofdcontent

Langs de Lek I

Gisteren tegen de middag begon de zon zomaar te schijnen maar koud was het hier nog wel. Mooi weer om een ritje met de auto te maken, ik wilde dat hoge water in de Lek weleens zien, daar wonen we tenslotte vlakbij.

Normaal staat in het voorste gedeelte op deze foto hier en daar wat water en liggen er ook hele stukken droog. Nu stromen er als het ware twee rivieren want het achterste water is de eigenlijke  rivier.

Er ligt hier een grote watervlakte, de schepen moeten goed opletten dat ze in de vaargeul van de rivier blijven anders bestaat de kans dat ze stranden op een ondiep gedeelte.

Vlak voor Jaarsveld is men bezig de dijk te verhogen wat goed te zien is hier op de foto.

Maar omdat er nog geen gras op de dijk groeit die de grond vast zal houden heeft men er tijdelijk doek op aangebracht. Als het water nog hoger komt bestaat er kans dat de grond wegspoelt.

Het kost onnoemelijk veel geld, al die dijkverhogingen maar met de hoge waterstanden van de laatste tijd beseffen we weer hoe noodzakelijk dit is.

Grappig, dit kleine huisje mocht blijven staan, er is zelfs een mooi hek omheen gezet. Het is niet veel bijzonders maar ik neem aan dat men het huisje gaat restaureren en dan zal het vast een pareltje aan de Lek worden.

Reacties

Yova zei…
Gisteren was ook bij ons zon te zien. Het komt door de koude weer. Hoog water is zeker ramp. Gelukkig is bij jullie in de buurt nog geen hoogwater te zien. Wel de hoge water aan water. Gelukkig mocht kleine huis blijven staan. Ik hoop wel harte. Dijk moet altijd opletten geblazen. Ik heb gisteren gehoord dat water klein beetje gaat zakken.
Judy zei…
Ja, we zijn weer flink opgeschud in ons waterlandje door al dat hoge water. Het lijkt tot nu toe toch op het nippertje goed gegaan te zijn. Mooie foto's!
Sjoerd zei…
Dat huisje staat daar als symbool tegen het water. Ik neem aan dat met een versteviging van de fundering en versteviging van de onderste verdieping met waterschotten het huisje nog wel een hele tijd mee kan.
Indrukwekkend die werkzaamheden aan de dijken. Het gebeurt hier ook overal. Gelukkig maar.
Bertiebo zei…
Overal wordt gewerkt aan de dijken. En wat Sjanne ook zegt: indrukwekkend. En erg belangrijk
Ja, ook hier is een enorme dijkversteviging en -verbreding aan de gang. En gelukkig maar.
In de zomer droogte en nu teveel water. Het is echt hollen of stil staan hè.
Janny zei…
Zeker indrukwekkend, al dat water! Hier vlakbij had inderdaad een schip de verkeerde kant genomen, gelukkig konden andere schepen helpen om hem weer in de juiste vaargeul te krijgen.
Jolande zei…
Mooie foto´s.
Dijkverhogingen zijn inderdaad heel noodzakelijk.
We hebben jaren overlast gehad vanwege de dijkverhoging, maar het was het waard. Ik hoop dat ze de berm gaan inzaaien met een mengsel van bloemen en kruiden, want dat is sterker dan gras. De rivier blijft altijd mooi om te zien. Mooie fotos, Marthy!
miekequilt zei…
Indrukwekkend, dat hoge water. Je laat er mooie foto’s van zien. Zouden er echt mensen in dat laatste huis gaan wonen? Dat zijn dan wel durfals bij dat water.
Emie zei…
Jouw foto's geven een heel goed beeld van Nederland Waterland. We mogen er best trots op zijn hie we al dat water weten te keren!
willy zei…
Wateroverlast en al wat er bij hoort Marthy

Dijkverhogingen en gecontroleerde overstromingsgebieden dringen zich op


Hopelijk weet het huisje stand te houden

prettige avond

Lies zei…
Niet alleen de dijk verhogen is te zien, ook jij! Dat huisje wordt inderdaad een pareltje daar!
Lie(f)s.
In de weer zei…
Hier langs de Maas, van hetzelfde laken een pak !
Elizabeth zei…
Leuk om te gaan kijken bij de Lek...