Doorgaan naar hoofdcontent

Recept van de maand

Onze oudste zoon is een echte krantenlezer, standaard de Volkskrant. Vaak stuurt hij me een interressant artikel en soms ook een recept wat hij dan al gemaakt heeft en lovend over is. Dit keer was het een soep die ik inmiddels zelf ook al twee keer gemaakt heb, echt heerlijk. 

 Boerenkoolsoep (Caldo verde)

Ingrediënten

 4 personen

 100 g chorizoworst aan een stuk, 3 el traditionele olijfolie,  

500 g aardappelen in blokjes, 2 grote uien, 3 tenen knoflook gehakt

300 g verse boerenkool 

1.5 l kippenbouillon van tablet

Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de chorizoblokjes zachtjes uit tot ze krokant en bruin zijn. Schep ze op een bordje. Fruit de ui in hetzelfde bakvet zachtjes glazig. Schep de aardappelblokjes en boerenkool door de ui en schenk de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en kook de soep in 15-20 minuten zachtjes gaar. Pureer de soep met een staafmixer tot hij een grove structuur heeft. Roer de chorizoblokjes erdoor en warm de soep nog heel even door. Breng pittig op smaak met zout en (versgemalen) peper. Serveer de caldo verde in grote soepkommen. Garneer desgewenst met crème fraiche en fijngesneden bosuitjes. Lekker met grove sneden vloerbrood.  

Zoonlief bracht een paar worsten voor me mee en deze zijn 'strong', het mag natuurlijk ook wat minder heet. Neem wel een grote pan, het is behoorlijk wat. Wij aten er twee keer van, ik deed één portie in de vriezer. Om te maken is het erg eenvoudig maar het resultaat is ontzettend lekker.

Nog meer recepten zijn te vinden bij:

Ger - Marthy - Dini - Ilse - Marjan - Toos - Akkelien - 
Miriam - Conny - Mieke - Anita - Sylvia - Daphne - Lot - Janny - Irene 

Reacties

Sjoerd zei…
Alleen is er maar een ding wat ik nooit eet, boerenkool. Een trauma uit mijn jeugd...
Judy zei…
Leuke manier om boerenkool te eten!
In de weer zei…
Weer eens een geheel andere manier om boerenkool te eten !
Emie zei…
Mmm, dat klinkt goed. Net zoals de npaam al doet vermoeden ( warm groen) pittig en gezond dus. Ga het zeker eens maken want ik ben dol op soep.
Elizabeth zei…
Boerenkoolsoep, waarom niet? Ik zou er niet opkomen, maar we eten wel regelmatig boerenkool stamppot.
En die chorizoworst geeft meteen goed smaak aan de soep, denk ik...
De eerstvolgende keer dat wij soep eten, gaat het jullie soepje worden hoor!
Boerenkoopsoep is nieuw voor me! Ik eet het eigenlijk alleen als stamppot.
KnutzEls zei…
Oh lekker! Soep is altijd goed.
Jolande zei…
Ik maakte deze soep vorig jaar als recept van de maand uit het Magazine van de supermarkt.
Wij kunnen hier zakjes kopen met caldo verde groenten, maar hier maken ze het met groene kool want boerenkool heb ik hier nog niet gezien, misschien wel op het vaste land.
Wij vonden het ook een heerlijke soep.
mrs H. te B. zei…
Sinds een paar jaar ben ik ook erg van de boerenkool soep, als variatie. Zo lekker! Ipv chorizo gebruik ik ook wel eens (vegetarisch of vlees) spekjes of chorizo of shoarma lees -!iets wat pit geeft!
Janny zei…
Dat lijkt me lekker, ik houd van boerenkool maar meestal maak ik er alleen stamppot mee.
Marthy zei…
Jolande, ik heb jouw tip van de groene kool opgeslagen want ik wil de soep ook in Frankrijk kunnen maken en daar hebben ze maar zelden boerenkool.
Lies zei…
Tuurlijk is dat lekkerrrrr...!
Lie(f)s.
Willy zei…
Goed idee om eens soep met boerenkool te maken.
Josephine zei…
Wat een leuke manier om boerenkool in soep te gebruiken,
en de chorizoworst geeft alles een aangenaam pikant tintje.
Lijkt me heerlijk, ga het zeker een keer proberen.
Bijzonder om boerenkool in soepvorm te eten. helaas zit er voor mij te veel vlees is.
Margriet zei…
Ik hou helemaal niet van boerenkool, maar misschien is de soep lekker!
Ger zei…
Hoe groener hoe gezonder roep ik altijd en dat is met jou lekker receptje zeker het geval.
Die pittige Spanjaard die gebakken nog meer zijn smaak afgeeft in de soep ligt hier vaker op de borrelplank,neem hem mee van AH,
mijn gevoelige slokdarm verdraagt hem niet meer,maar ik kan al genieten van de geur alleen.En in mijn kom boerenkoolsoep verzin ik ‘gewoon ‘n andere smaakbom.
miekequilt zei…
Wij zijn echte boerenkoolfan. Maar soep heb ik nog nooit gegeten. Dat gaat binnenkort veranderen, want het ziet er heerlijk uit.